Toinen tuotantokausi odottaa valmiina Vaismaan sketsivihkossa

Kouluikäiset television katsojat nauravat syksyn ajan pälkäneläissketseille. Pyry ja Petja Vaismaan sekä pirkkalalaisen Daniel Lahdensuon tekemä Törmäyskurssi alkoi tiistaina TV2:n Galaxissa.

– Mitä kuuluu?

Taaperon (Petja Vaismaa) sängyn äärellä loruileva Daniel Lahdensuo ei ehdi kunnolla jatkaa kukkuluuruu, kun pikkuinen vastaa monisanaisemmin.

– Nyt kun tuli puheeksi, niin röyhtäyttämisessä on ollut vähän vaikeuksia ja on yskittänyt. Sitten nämä talouskriisit ja ilmastonmuutos vähän huolestuttavat, mutta muuten ihan hyvää.

Pälkäneläisen Pyry Vaismaan sketsivihko paljastaa, että TV2:n Galaxi-ohjelmassa nähtävän sketsin idea oli alun perin yksinkertaisempi. Vaismaa ajatteli, että olisi hauskaa, jos tutun ”mitä kuuluu – kukkuluuruun” sijaan lapsi vastaisikin ”ihan hyvää”.

– Sketsiä kehiteltiin käsikirjoitusvaiheessa ja kasvatettiin kuvausvaiheessa, Vaismaa kertoo.

 

Kolme sketsiä, kaksi minuuttia

Törmäyskurssin sketseissä vilahtelee Pyry ja Petja Vaismaan piha ja koti.

Pälkäneläisten Pyry ja Petja Vaismaan sekä pirkkalalaisen Daniel Lahdensuon Törmäyskurssi-ohjelma aloitti tiistaina televisiossa. Lokakuuhun mennessä nähdään toista sataa Pälkäneellä, Pirkkalassa ja Tampereen Tohlopissa alkukesästä kuvattua sketsiä.

Lyhyitä sketsejä esitetään Pikku Kakkosen katsojia isommille koululaisille suunnatussa Galaxissa. Tiistaisten ohjelmien juontotauoilla nähdään kolme sketsiä, joiden yhteismitta on kaksi minuuttia.

– Kellotus on tarkkaa, sillä pituus saa heittää enintään 5–10 sekuntia, Pyry Vaismaa kertoo.

Sketsit ovat nuorten tekijöiden itse keksimiä, käsikirjoittamia ja esittämiä. Ammattilaisten apua saatiin ainoastaan kuvaukseen.

Törmäyskurssin 9–14-vuotiaista tekijöistä nuorin on Kostian koulun kolmosluokalla aloittanut Petja Vaismaa. Pyry Vaismaa on seiskaluokkalainen ja Daniel Lahdensuo vuoden vanhempi.

Miten kolme näin nuorta tekijää saavat ohjelmansa televisioon?

Pyry Vaismaa saa kaiken kuulostamaan helpolta: kavereiden kanssa kuvattuja videoita ei ladattu nettiin, vaan lähetettiin telkkariin. Sitten tuottajat ottivat yhteyttä ja ryhdyttiin kuvauksiin.

 

Neljä kuvauspäivää

Kouluikäiset television katsojat nauravat syksyn ajan pälkäneläissketseille. Pyry ja Petja Vaismaan sekä pirkkalalaisen Daniel Lahdensuon tekemä Törmäyskurssi alkoi tiistaina TV2:n Galaxissa.

Pyry Vaismaa oli viiden vanha, kun hän keksi kamerasta videotoiminnon. Myöhemmin kaksivuotias pikkuveli sai toimia ensimmäisten lyhytfilmien tähtenä.

Törmäyskurssin esimuoto syntyi vuotta myöhemmin, kun Pyry Vaismaa touhusi kameran kanssa pirkkalalaisten perhetuttujen luona.

– Tykkäsimme Danielin kanssa molemmat sketseistä, ja meillä synkkasi alusta alkaen hyvin.

Pyry ja Petja Vaismaa ryhtyivät kuvaamaan Daniel Lahdensuon kanssa lyhyitä, hauskoja videoita. Vaismaat ja Lahdensuo kehittelevät niitä tahoillaan, ja Pälkäneellä Pyryllä oli omia videoprojekteja myös Eetu Rautasen kanssa.

Lopulta Törmäyskurssi-videot ovat tekijöiden mielestä sen verran hyviä, että he tarjoavat niitä YLE:lle.

– Parin päivän päästä tuli vastaus, että he olivat kiinnostuneita, Pyry Vaismaa kertoo.

Nuori tiimi alkoi kehitellä valmiita sketsejä ja keksiä uusia. Kun käsikirjoitukset ja kuvaussuunnitelmat oli hyväksytetty Tohlopissa, kuvausryhmä saapui Pälkäneelle.

Kesäkuussa kuvattiin parin päivän ajan Vaismaalla kotona ja pihalla, sitten päivä Pirkkalassa ja Tampereella. Neljässä päivässä saatiin purkkiin toista sataa sketsiä. Niitä esitetään kolme kerrallaan tiistain Galaxien juontotauoilla.

 

Toinen tuotantokausi

Pyry Vaismaa kertoo, että Törmäyskurssin toisen tuotantokauden sketsit ovat jo valmiina. Syyskuulle kaavaillut kuvaukset uhkaavat lykkääntyä sen verran, että ensimmäisen ja toisen tuotantokauden sketsien väliin saattaa tulla hieman taukoa.

Vaismaan vihkoissa riittää aiheita vielä toisen kaudenkin jälkeen. Kun on saanut sketsivaihteen päälle, ympäriltään keksii kaiken aikaa uusia aiheita.

Edes vanhemmat eivät ole päässeet näkemään sketsivihkon ideoita, käsikirjoituksia tai valmiita ohjelmia ennen kuin ne tulevat televisiosta. Lähipiiri ja tuttavat saattavat tunnistaa itsensä joistain hahmoista.

Joku voi punastella, kun televisiossa esitetään, miltä lapsen silmissä näyttää, kun aamupalapöydässä lukeva köhii lehtensä takana. Kyläkutsut saattavat harventua, jos surkeita vitsejä kertova suvun hauska setä tunnistaa itsensä ohjelmasta.

Nuori ja tuore kuvakulma tekee joistain sketseistä koskettavia. Kaikkia ei naurata, kun jalkapallokentän laidalla haastateltava poika vastaa kaikkiin kysymyksiin, mitä isä on sanonut ja mitä mieltä isä on. Sketsi toimisi vaikka Palloliiton tietoiskuna, joka muistuttaa, että peli on poikien, eikä isien harrastus.

 

Kaksi esikuvaa

Taikuri esittää korttitemppua. Avustaja nostaa yhden kortin, painaa sen mieleensä ja laittaa takaisin pakkaan.

– Mikä se sun kortti oli, taikuri kysyy.

– Ristikymppi, avustaja vastaa.

– Oiva valinta, taikuri sanoo ja ohjaa avustajan takaisin paikalle.

Jos naama peruslukemilla esitetty sketsi näytettäisiin parhaaseen katseluaikaan perheohjelmassa, sille hekottaisivat kaikenikäiset katsojat. Pyry Vaismaa paljastaa, että sketsien esikuvina ovat toimineet 30–35 vuotta sitten esitetyt viihdeohjelmaklassikot Velipuolikuu ja Parempi myöhään. Uusista ohjelmista hän katsoo mielellään Ihmisten puoluetta ja Ketonen Myllyrinnettä.

– Esimerkiksi Kummelissa hahmot ovat keskeisiä. Törmäyskurssia ei tehdä niin, että yritettäisiin keksiä, mitä hauskaa hahmo tällä kertaa tekisi, vaan ensin on idea, ja sitten tulee hahmo, Pyry Vaismaa kertoo.

Vain muutamat hahmot toistuvat ohjelmassa. Tutuksi tulee esimerkiksi säheltäjäpari Melko Epäselko ja Toka Pahamoka. Toisella tuotantokaudella esitellään myös elämään kyllästynyt tyyppi.

– On hauskaa, kun tilanne menee rajusti yli. Monesti myös lopussa on joku yllättävä käänne, Pyry Vaismaa esittelee sketsien rakennetta.

 

Neljän hengen kuvausryhmä

Pyry Vaismaa kirjaa vihkoonsa aiheita, ideoita, raakileita ja valmiita sketsejä. Toisinaan myös oma kiukku kääntyy hirtehishuumoriksi. Kun tilanne on kirjoitettu sketsiksi, sille nauraa itsekin.

– Uusia ideoita tulee päivittäin. Välillä voi kuitenkin tulla kuivia kausia, kun muut asiat ovat päällimmäisenä mielessä.

Sketsejä kehitellään ja kasvatellaan käsikirjoitus- ja kuvausvaiheessa. Toisaalta kellotusvaiheessa niitä joudutaan joskus tiivistämään ja karsimaan, sillä sketsien pitää mahtua tarkkoihin aikarajoihin.

Pyry Vaismaa myöntää, että kädet hieman tärisivät, kun ensimmäistä sketsiä ryhdyttiin kuvaamaan oikean kuvausryhmän kanssa ammattikalustolla.

– Mutta pian siihen tottui. Kuvausryhmä ei pitänyt meitä lapsina, vaan vertaisinaan. Oli hienoa saada ammattilaisilta suoraa palautetta.

Pyry Vaismaa uskoo saaneensa kuvaajalta, tuottajalta, äänitarkkailijalta ja kuvaussihteeriltä tulevaisuuden urasuunnitelmien kannalta arvokasta oppia.

Kykynsä myös soittajana ja teatterinäyttelijänä näyttänyt Vaismaa viihtyy parhaiten kameran edessä. Ajatuksena on hakeutua elokuva-alalle.

– Teatterin lavalla näytteleminen on fyysisempää ja pikkutarkempaa. Elokuvassa pienet ilmeet vielä tärkeämpiä. Se sopii minulle, sillä näyttelen melko eleettömästi.

Vaismaa sanoo, että lyhyiden sketsien lisäksi jemmassa olisi myös pidempiä käsikirjoituksia. Haaveena on oma ohjelma, jossa niitä voisi esittää.

– En haluaisi jämähtää sketseihin, vaan tekisin mielelläni myös Woody Allen -tyylistä komediaa ja kertomuksellista draamaa.

 

Kakkosluokkalaisena telkkarissa

Haastattelupäivänä Pyry ja Petja Vaismaa ovat juuri palaneet Tohlopista. YLE:n studioilla kuvattiin syyskuun alussa nähtävää Galaxin jaksoa, jossa Törmäyskurssin tekijät ovat vieraana.

Pyry Vaismaalle telkkariesiintymiset ovat jo tuttua, sillä hän esitteli jo kakkosluokkalaisena suunnistusharrastusta Poinzi- ohjelman viikon virtuoosina.

Nyt kolmasluokkalainen pikkuveli Petja on kirjoittanut Törmäyskurssiin kuusi sketsiä. Lisäksi hän näyttelee joissain pätkissä, ja loppuihin hänet on merkitty tuotantoassistentiksi.

– Kakkosluokkalaisena sitä oli ihan innoissaan, kun näki itsensä ensimmäistä kertaa televisiosta. Isompana ohjelmia katsoo ammattimaisemmin ja kriittisemmin, Pyry Vaismaa sanoo.

Toisinaan se on hieman vaivaannuttavaa, koska kaikki käsikirjoitus- tai kuvausvaiheessa loistavalta tuntuneet ideat eivät toimikaan yhtä hyvin televisiossa.

Törmäyskurssi TV2:n Galaxissa tiistaisin kello 16.30–17.

 

Törmäyskurssin sketseissä vilahtelee Pyry ja Petja Vaismaan piha ja koti.