Ajattelun vankat perusteet – nippu perittyjä uskomuksia

Ihminen voi hyvinkin koulutettu, älykäskin olla. Silti hän saattaa esittää vääriä käsityksiä todellisuudesta. Monet siskot ja veikot on arkiajattelunsa hakoteille hairahuttanna, koska se ei vaivaudu punnitsemaan edes pohjatietojensa totuusarvoa. Tuonkaltainen ajattelu ei suinkaan tähtää totuuden etsimiseen, vaan sille riittää, että löytyy jokin ratkaisu. (mukaellen: shawn rosenberg&marjaana lindeman/tiede-lehti 1-2011)

Monikohan Heikki ja Henna vieläkään tietää Telluksemme aurinkoa kiertävän? Sitäkään, että yhteisen geeniperimän kautta Maapallon kaikki elolliset keskenään sukulaisia ovat. Niin virukset, bakteerit, kastemadot, päivänkakkarat, possut, perunat, ammut ja ihmisetkin. Ja että, Eeva ja Eemeli, kun lammas- tai kalkkunapaistia suuhunsa sullovat, niin sukulaistaanhan siinäkin pian pureksivat, nieluunsa nieleksivät.

Ja että elämämme synnyn sysääjiin maan tomun, veden ja auringon ohella kuukin kuuluu. Ja että aikojemme alkupuolla maapallon vuorokauden pituus vain viitisen tuntia oli. Sykkeessä siinäkö syntymme on?

Mikko Kiio

Mäntyveräjä