Rally-tokossa hännät heiluvat iloisesti

Rakkimäen harjoituskentälle on asetettu parikymmentä erilaista ohjekylttiä ja muutama oranssinvärinen muovikartio. Kylteissä on erilaisia ohjetekstejä, kuten käännös oikeaan, hitaasti, kierrä koiran ympäri tai pujottelu. Tekstejä on selvennetty nuolilla ja muilla ymmärtämistä helpottavilla symboleilla.

Maija Vartiainen vetää ensimmäistä Rally-toko -kurssia Kukkian Haukkujen kentällä Luopioisten Rakkimäessä.

Joukko koiraharrastajia kulkee kylttien lomassa ja kuuntelee ohjaaja Maija Vartiaisen neuvoja, miten kunkin kyltin kohdalla pitää toimia.

– Tässä ei kannata pysähtyä liian lähelle kylttiä, koska sitten ei koira mahdu pyörähtämään ohjaajansa ympäri, Vartiainen opastaa.

 

Rotu tai ikä ei esteenä

Ollaan Luopioisissa Kukkian Haukkujen kentällä rally-toko-harjoituksissa ja menossa on rataan tutustuminen. Rally-toko ei nimestään huolimatta ole mitään hurjastelua.

– Rally-toko on tuore koiraharrastuslaji, joka vasta tänä keväänä hyväksyttiin Suomessa viralliseksi kilpailulajiksi. Siinä on yhdistettynä piirteitä tokosta, agilitystä ja koiratanssista, kertoo Vartiainen.

Hänen mukaansa laji sopii kaikille koiraroduille, eikä vaadi aiempaa muiden lajien harrastamista.

– Pilkuntarkkoja ei suorituksissa olla, vaan tärkeintä on koiran ja ohjaajan iloinen yhteistyö. Tämä käy mainiosti myös jäähdyttelylajiksi seniorikoirille, joille vaikkapa agility on turhan rankkaa.

Rally-tokossa rata koostuu 10–20 tehtävästä, joihin kuuluu esimerkiksi erilaisia käännöksiä, suunnan- ja vauhdinmuutoksia, pyörähdyksiä, puolenvaihtoja ja pujotteluja. Välillä laitetaan myös peruutusvaihde päälle. Harrastuksessa pidemmälle ehtineille haukuille radalla voi tulla eteen myös hyppy- ja putkitehtäviä tai namipala- ja leluhoukuttimia.

 

Matalan kynnyksen laji

Kun koirien omistajat ovat tutustuneet rataan, päästetään sivummalla odotelleet koirat radalle. Ei toki kaikkia yhtaikaa, vaan yksi kerrallaan ne lähtevät kiertämään rataa omistajiensa ohjaamina.

Maallikolle on vielä tässä vaiheessa täyttä hepreaa, missä järjestyksessä tehtävät käydään läpi, mutta hyvin tehtävät näyttävät sujuvan. Jos jossain kohdassa tulee koiralle tai ohjaajalle tenkkapoo, yritetään uudestaan.

– Jos tehtävä epäonnistuu, sitä saa yrittää kaksi kertaa uudestaan. Alkuvaiheessa käytetään koiraa hihnassa, mutta edistyneemmät tekevät radan vapaana, Vartiainen selittää.

Koiraa on lupa ohjata sekä suullisesti että käsimerkein. Hihnan tulisi kuitenkin pysyä löysällä koko suorituksen ajan. Kannustaminen, kehuminen ja palkitseminen ovat lajissa jopa toivottavaa.

Muiden koiraharrastusten tapaan myös rally-tokossa on myös kilpailutoimintaa. Kisoissa koirat jaotellaan aiemman menestyksen perusteella neljään luokkaan: alokas-, avoin-, voittaja- ja mestariluokkiin. Kisarata pitenee ja tehtävät vaikeutuvat ylempiin luokkiin siirryttäessä.

Kilpaan lähdettäessä on koirakolla 100 lähtöpistettä. Jokaisesta virheestä sakotetaan vakavuuden mukaan -1, -3 tai -10 pistettä. Suoritus hyväksytään, jos radan lopussa pinnoja on jäljellä vähintään 70. Kolme hyväksyttyä kisasuoritusta nostavat koirakon seuraavaan ylempään luokkaan.

Vartiainen suosittelee lajia lämpimästi myös koiraharrastustaan vasta aloitteleville.

– Tätä on helppo harrastaa ja harjoitella vaikka kotona ja lenkkien yhteydessä. Kyltit voi tulostaa netistä, joten aloittaminen on edullistakin.

Rakkimäessä on tähän mennessä järjestetty kolmen illan tutustumiskurssi. Elokuussa jatketaan viiden illan mittaisella alkeiskurssilla. Mukaan mahtuu hyvin uusia osallistujia.

Maija Vartiainen on myös kouluttautumassa rally-tokon koetoimitsijaksi, joten tulevaisuudessa Luopioisissa saatetaan järjestää lajin kilpailujakin.

Kyltti käskee kiertämään koira ympäri. Virpi Rannikko kiertää ja Lempi seuraa tarkkana.