Vihkiminen kotona Karibialla, juhlat Pälkäneellä

Valojen sanat löytyivät puhelimesta. Carolina Nunez de Koponen aloittaa suomenkielisen urakkansa miehensä Jaakko Koposen jälkeen. Koposen kummisetä Raimo Meriluoto toimitti siunauksen sekä suomeksi että englanniksi.

Pälkäneläisessä hääjuhlassa on etelämaalainen tunnelma. Lämpötila huitelee kolmessakymmenessä, ja osa Jaakko Koposen ja Carolina Nunez de Koposen häävieraista on myöhässä, joten seremonia siirtyy puolella tunnilla eteenpäin. Sulhasen äiti Marianne Koponen on hieman tohkeissaan viiveestä, mutta isoäiti Eila Parjanen (o.s. Kyttälä) rentouttaa tunnelmaa lausumalla runon.

Eila Parjanen (toinen vasemmalta) on opettanut jälkikasvunsa lomailemaan Pälkäneellä. Vieressä puoliso Arvo Parjanen.

– Oi jos mul ois kotkan siivet, Parjanen julistaa kädet dramaattisesti levällään, ja jatkaa,

– Niin mitä mä niillä tekisin, ja laskee kätensä nauruntyrskähdysten saattelemana.

Onneksi hääparilla ei ole enää kiirettä, sillä varsinainen vihkiminen on tapahtunut jo viikkoa aikaisemmin reilun 8500 kilometrin päässä Karibialla Dominikaanisessa tasavallassa. Pääkaupunki Santo Domingossa hääparia juhlistettiin morsiamen suvun ja 130 vieraan voimin. Tuolloin Koposen rinnalla juhli Suomesta vain bestman ja lapsuudenystävä Jarno Peltokangas. Nyt lauantaina avioliitto siunataan kahdella kielellä sulhasen suvun ja ystävien kera Kostian Kievarissa.

Tunnelma on toisinnosta huolimatta herkkä, eikä tämäkään seremonia suju kyynelittä. Kuten mobiilialan yrittäjälle sopii, sekä sulhanen että morsian lukevat valansa puhelimen näytöltä. Mies liikuttuu, ja morsiusneitona toimiva sisko kiikuttaa nenäliinaa hätiin.

– Olet parasta mitä minulle on tapahtunut pelastumiseni jälkeen, ja aion viettää loppuelämäni kanssasi. Sinä teet minusta täydellisen, Jaakko Koponen saa jatkettua pienen tauon jälkeen.

Morsian myöntää myös rukoilleensa itselleen hyvää aviomiestä, ja nyt sellainen on löytynyt.

– Menikö suomi hyvin, morsian kysyy valan päätteeksi vierailta ja saa vuolaat kehut.

 

Pälkäne valikoitui kesäasukkaan juhlapaikaksi keskeisen sijaintinsa vuoksi. Häitään Jaakko Koponen ja Carolina Nunez de Koponen viettivät jo viikkoa aiemmin kotonaan Dominikaanisessa tasavallassa.

Isomummon kotiseutu kutsuu

Jaakko Koponen on Pälkäneen kesäasukas kolmannessa polvessa. Hänen isomummunsa Vieno Kyttälä piti 50 vuotta parturia Pälkäneellä. Seuraavat sukupolvet ovat viettäneet kesiään vuodesta toiseen Pälkäneellä lähinnä Raumalta käsin.

– Vietän kesällä ison osan ajasta Pälkäneellä, kun käyn Suomessa, Jaakko Koponen kertoo.

Koponen kertoo pitävänsä kontrasteista. Niinpä intiimi kolmenkymmenen hengen hääjuhlakin on vain mukavaa vaihtelua viikon takaisille juhlille.

 

Irtiotto vei Karibialle

Jaakko Koponen muutti 17-vuotiaana opiskelemaan Kanadaan, jossa hänen isänsäkin asuu. Taloustieteiden opinnot ja itsehankitut taidot IT-alalta johtivat yrityksen perustamiseen vuonna 2004. Koposen yritys ratsasti internetbuumin toisella aallolla.

– Yrityksen asiat luistivat. Vuonna 2008 myin yrityksen ja ajattelin rentoutua Dominikaanisen tasavallan auringon alla Montrealin talven vastapainoksi, 35-vuotias Jaakko Koponen kertaa Karibialle asettumistaan.

Ei mennyt vuottakaan, kun Koponen ryhtyi rakennuttamaan omakotitaloja, ja myöhemmin hän vei propaania naapurimaa Haitiin.

– Perustin vielä tietokantoihin ja mobiiliiympäristöön keskittyneen ohjelmistoyhtiön, liikemies kertoo.

Mutta Koposen bisnekset sikseen! Tärkein on vielä kertomatta, eli miten mies löysi arkkitehti-vaimonsa. Rakkautta edelsi hengellinen etsikkoaika. Kolmeakymmentä lähestyessään mies alkoi tutkia Raamattua. Elämä alkoi hiljalleen muuttua, ja Koponen liittyi 2000 aktiivisen kristityn seurakuntaan Santo Domingossa.

– Tapasin Carolinan kirkon nuorten ryhmässä pari vuotta sitten, ja nyt olemme naimisissa, mies hymyilee onnellisena.

Sulhasen ystävä laulaja Kim Herold (keskellä) esiintyi myöhemmin illalla.