Vapaalla Pälkäneellä: Eläkeliiton Sydänhämeen yhdistys

Aktiivisesti eläkeiässä

Piirin pilkkikisojen palkintojen jako Lyylintuvalla Aitoossa. Palkintoja ojentamassa Seppo Myllymäki (vasemmalla) ja yhdistyksen puheenjohtaja Markku Saarela. Kuva: Kimmo Laakia.

Sydänhämeen yhdistys on perustettu vuonna 2006 Luopioisissa ja se kuuluu Eläkeliittoon, joka on jäsenmäärältään Suomen suurin eläkeläisjärjestö. Jäseniä liitossa on 130 000.

Piirejä on 20 ja yhdistyksiä 402. Liitto julkaisee jäsenmaksuun sisältyvää EL-Sanomat-lehteä kuusi numeroa vuodessa.

Nuoresta iästään huolimatta Sydänhämeen yhdistys on kasvanut nopeasti Pirkanmaan piirin toiseksi suurimmaksi yhdistykseksi. Jäseniä on vanhoja kuntarajoja ajatellen Luopioisista, Pälkäneeltä, Sahalahdelta ja Kuhmalahdelta sekä Kangasalta, mutta myös vielä kauempaakin. Jäseniä on 625. Piirissä on kaikkiaan 17 paikallisyhdistystä.

 

Toiminnan tarkoitus

Yhdistyksen tarkoituksena on sydänhämäläisten eläkeläisten ja eläketurvaa tarvitsevien henkisten ja aineellisten etujen valvominen sekä heidän hyvinvointinsa edistäminen.

Pälkäneen kunnan vanhusneuvostossa yhdistyksellä on kolme edustajaa, joten pyrimme näin vaikuttamaan kunnalliseen päätöksentekoon ikäihmisten asioissa.  Vuoden 2014 ajankohtainen asia Pälkäneellä on senioritalohanke.

Yksi Eläkeliitonkin merkittävimmistä toiminnoista on edunvalvonta ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen.

Yhdistys toimii puolueisiin sitoutumattomana eläkeläisjärjestönä.

 

Toiminta

Toimintamme merkittävänä asiana on tarjota ikäihmisille mielekästä toimintaa, mukavaa tekemistä yhdessä, liikunnan eri muotoja, retkiä ja matkoja – kulttuuria unohtamatta.

Matkoista mainittakoon vuosittain kaksi kylpylä- ja ostosmatkaa Viroon ja pari muuta pidempää matkaa. Tänä vuonna on matkailtu Ruotsin, Tanskan Juutinrauman ja Saksan Bremenin kukkapuiston kautta Hollantiin. Yhden päivän matkoista suosituin on Sokkomatka, jonka kohteet ovat etukäteen vain matkanjohtajan tiedossa. Tänä vuonna kotiseuturetki ”Kukkian kierros” sai suuren suosion. Ensi vuonna sitten matkaillaan Pälkäneen kierrosta.

Kulttuuritapahtumia on monenlaisia, kuten teatterinäytäntöjä ja konsertteja – muun muassa Glenn Miller -konsertti Lahdessa ja Veikko Ahvenaisen juhlakonsertti Helsingissä Finlandia-talossa.

Yhteislauluillastakin  on jo tullut perinne, ja lauluintoisille on oma Kööri-kuoronsakin. Juhlia ja hengellisyyttä ei ole unohdettu. Oma kirkkopyhä on tänä vuonna Vehkajärven kirkossa, Toukosiunaus / kylvön siunaus oli toukokuun lopussa Sahalahdella ja Puurojuhla on joulun alla Luopioisissa.

Liikunnalla on suuri merkitys toiminnassa. Pari vuotta sitten aloitettu boccian peluu kerää Pälkäneelle ja Luopioisiin innokkaan joukon viikoittain syksystä kevääseen. Samalla on hyvä tilaisuus ”parantaa maailmaa” ja hoitaa sosiaalisia suhteita. Sahalahdella ja Kuhmalahdellakin pelattaisiin, jos vain olisi sopivia tiloja.

Viikoittaiset kuntosalivuorot alkavat taas syyskuussa, samalla kun kesän sauvakävelylenkit loppuvat.  Yhdistyksessä on myös erittäin hyvä ja monihenkinen suunnistusjoukko, ja kevään suunnistuskurssit antavat mahdollisuuden lisätä tämän harrastuksen osaamista. Kilpailuintoisille on tarjota myös edustuspaikka niin piirin kuin liitonkin kilpailuihin.  Sama koskee innokkaita kalastajia: rantaonginta- ja pilkkikisoihin lähdetään isolla joukolla.

Syysvaellus tehdään lähimetsiin muun muassa Laipanmaahan ja joka toinen vuosi Lappiin. Lokakuisesta Terveyspäivästä, jossa on esimerkiksi ajankohtaisia luentoja ja apuväline-esittelyjä, on tullut hyvin suosittu.

Tärkeää työtä tehdään myös vapaaehtoistoiminnan parissa.  Auttavan vapaaehtoistoiminnan tarkoituksena on tarjota tukea ja apua eri elämäntilanteisiin: kotivierailuja, laitosvierailuja mm. ulkoiluapua ja virkistystoimintaa, asiointiapua, puhelinkontakteja. Vapaaehtoistoimijoille on tarjolla piirin järjestämää koulutusta ja oma yhdistys tarjoaa virkistystapahtumia. Ikäihmisille tarkoitetussa Ikäpiste-toiminnassa ollaan mukana. Pälkäneellä se on toiminut jo pitkään, Luopioisissa aloitettiin toiminta vasta viime keväänä.

Eläkeliitolla on Salossa Lehmirannan lomakeskus, joka tarjoaa jäsenille edullista kurssi- ja lomatoimintaa.

Lisätietoa: www.elakeliitto.fi/sydanhame

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?