Vapaalla Pälkäneellä: Kukkian Haukut harrastaa

Sisältöä koiran ja omistajan elämään

Kukkian Haukut ry on vuonna 1997 perustettu koiraharrastusyhdistys. Haukkujen oma koulutuskenttä löytyy Luopioisista, hyötyjätekeskuksen naapurista osoitteesta Luopioistentie 495, Luopioinen. Kenttä on talkoilla rakennettu ja kunnossapidetty. Se tarjoaa hyvät puitteet viikoittaisille koulutusryhmille.

Kukkian Haukut pyrkii järjestämään monipuolista koulutustarjontaa.

Tottelevaisuudessa tarjotaan monentasoisille oppilaille koulutusta. Alkeisryhmissä satsataan koiran hallintaan, ja opetellaan taitoja joita tarvitaan arjen sujumiseksi. Tällaisia perustaitoja ovat muun muassa kontakti ohjaajaan, nätisti toisten koirien ohittaminen ja taluttimessa kulkeminen ilman sinkoilua. Alkeiskurssilla paneudutaan myös rauhoittumiseen, joka välillä on vaikeaa jos koira kovasti pitää ihmisistä ja toisista koirista. Koiraharrastus on hyvä aloittaa tottelevaisuusharjoituksilla, sillä hallinnassa olevan koiran kanssa on mukavampi opetella muita lajeja.

Jatkokursseilla viedään oppeja pidemmälle ja panostetaan kokeissa tarvittaviin taitoihin. Haukuilla onkin useampi kisaava koirakko, mikä on pienelle seuralle iloinen asia. Kokeissa mitataan koiran koulutuksen tasoa ja kokeisiin harjoittelu muodostaa automaattisesti oppilaille tavoitteita. Tavoitteisiin pyrkiminen taas tuo koirankouluttamiseen ryhtiä.

Uutena lajina on tänä syksynä tullut mukaan Rally-Toko. Tästä Suomessakin kohtuullisen uudesta lajista on järjestetty muutama tutustumiskurssi.

Agility-kursseja järjestetään niin ikään monen tasoisille koirakoille. Ihan vasta-alkajia otetaan mukaan kevään ensimmäiselle kurssille, joka starttaa huhtikuun puolivälissä. Syksyn kursseille taitoja hiotaan pidemmälle ja talven myötä koulutus siirtyy katon alle Lempäälään Sport Dog Parkin halliin. Useampi haukkulainen kisaa agilityssä aktiivisesti, ja tulosta on tullut jopa SM-tasolle asti.

Jälkikurssilla koira opettelee etsimään ja seuraamaan ihmisen tekemään jälkeä. Alkuharjoitukset ovat hyvin helppoja; suora pellolla kulkeva jälki jolle koira päästetään suhteellisen nopeasti. Taitojen karttuessa jälkeä vaikeutetaan. Jäljentekijä kulkee entistä pidemmän matkan entistä mutkaisempaa reittiä ja kadottaa matkalle esineitä jotka koiran tulee ilmaista. Samalla myös aikaa, jonka koira joutuu odottamaan ennen jäljelle pääsemistä, pidennetään. Haukut järjestää kesäisin yhteisiä jälkiharjoituksia jonne on kaikenrotuiset koirat tervetulleita.

Koulutusten lisäksi Haukuilla on paljon muutakin ohjelmaa. Yhteisiä kävelyretkiä järjestetään säännöllisesti yhdistyksen ylläpitämällä koirapolulla, jonka lähtöpaikka on koulutuskenttää vastapäätä. Tämän lisäksi kesällä kokoonnutaan Rajalansaareen kesäleirille ja talvella kauden päättäjäisiin jakamaan kiertopalkintoja. Haukut myös järjestää virallisia kokeita sekä tottelevaisuudessa että agilityssä. Näin kynnys lähteä kisaamaan saadaan mahdollisimman pieneksi.

Kukkian Haukut messuilla

Kukkian Haukkujen ”osasto” löytyy alapihalta. Haukkumaiseen tapaan esitteiden jakamisen sijaan keskitytään olennaiseen eli koiriin. Kehän laidalla on rapsuteltavia koiria koko tapahtuman ajan. Koirien ohjaajilta voi kysyä lisätietoa Haukuista ja koirista. Kehässä tapahtuu seuraavaa:

 

Kello 11.15 Lelukoira Matchshow

Ilmaiseen lelukoirakisaan voi ilmoittautua klo 10 alkaen. Kaikki osallistujat palkitaan pienellä palkinnolla ja kolme parasta sijoitetaan. Ikärajaa ei ole, kaikki lelukoirat ohjaajineen voivat osallistua. Arvioinnissa kiinnitetään huomiota yleiseen esiintymiseen ja lelukoiran tarinaan. Äidit tai isät voivat auttaa perheen pienimpiä esiintymisessä.

 

Kello 12.15 tottelevaiset Haukut esiintyy

Kehässä esitellään koirakoulussa opittuja taitoja.

Esiintyjinä sekarotuinen Kassu 14v., basenji Taru 6v. ja valkoinenpaimenkoira Kira 3v.

 

Kello 13.30 Haukkutemppuja

Pikkutemppuja, joita jokainen voi opettaa koiralleen.

Esiintyjinä jackrussel Stella 8v., suomenlapinkoira Saku 3v., ja shetlanninlammaskoira Väpä 1v.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?