Motivaatiota ylläpitämässä

Satojen kilogrammojen laitteita ei siirtele huvikseen edes kuntosaliyrittäjä. Pienestä se muutos Kuntokeskus Linjalla kuitenkin sai alkunsa.

– Tavallaan se lähti siitä, että salin aiempi ulkoasu ja tyyli eivät vain enää jotenkin näyttäneet omaan silmään hyvältä, kun tässä istui päivät sitä katselemassa, hymähtää yrittäjä Mikko Kylliäinen.

Tilan saaminen maalaamista ja uusia ”huonekaluja” varten vaatii kuntosalilla pientä järjestelemistä. Yrittäjä Mikko Kylliäinen suunnitteli uuden laitejärjestyksen huolella, jotta painavat laitteet löytäisivät heti oman paikkansa.

Samoihin aikoihin, kun Kylliäinen yhdessä Saija-vaimonsa kanssa alkoi katsella salia uusin silmin, paikalle sattui laitevalmistaja Technogymin edustaja.

– Nykyinen sarjamme Selection tuli markkinoille vuonna 2000 ja on suunnilleen elinkaarensa puolivälissä. Edustaja kertoili uudesta Artis-sarjasta ja sanoi, että hänellä on siitä yksi esite autossa mukana. Pyysin häntä hakemaan sen, ja lopulta hän jätti sen tänne, Kylliäinen muistelee.

Siitä lähti kipinä salin uudistamiseen. Sisäpinnoille tehtiin kosmeettisia muutoksia, mutta suurin muutos oli laitteiden järjestely uudelleen. Täysin intuitiopohjalta Kylliäinen ei alkanut painavia kalusteita siirrellä.

– Aika pitkään tein asettelua paperilla ja pienoismalleilla, hän myöntää.

Uusi järjestys on suunniteltu huomioimaan sekä laitteiden käyttäjä että salin omistaja. Käyttäjälle on pyritty antamaan joka laitteella omaa tilaa, ja yrittäjän näkökulmasta salilaitekannan uusiminen hiljalleen helpottuu jämptin järjestyksen ja tehdyn inventaarion myötä.

– Asiakkaiden mukaan saliin tuli muutoksella ryhtiä, Kylliäinen sanoo tyytyväisenä.

 

Kallista huvia, pieniä muutoksia

Pälkäneläisyrittäjien ylläpitämä kangasalalaissali hankki uutta laitesarjaa ensimmäisenä Suomessa, mitä Kylliäinen edelleen hieman ihmettelee. Hän arveli suurten ketjujen ehtivän hyvinkin ensimmäisiksi – varsinkin, kun Kuntokeskus Linjan ei ole Kylliäisen mukaan tarkoituskaan olla tekninen edelläkävijä.

Jos ovat laitteet toiminnaltaan kehittyneet vuosien saatossa, samaa voi sanoa niiden hinnoista. Esimerkiksi kolmen laadukkaan juoksumaton hinta nousee helposti kymmeniintuhansiin euroihin. Niinpä kuntosalin perustamisessa on oma kynnyksensä, eikä laitekantaa myöhemminkään juuri pistetä kerralla uusiksi, vaan uudistukset toteutetaan yleensä pienin askelin.

Hankintojen kalleus pitää omalla tavallaan yrittäjän työmotivaatiota yllä.

– Halpojakin laitteita toki on, mutta eroa on sitten myös kestävyydessä, varaosien hinnoissa ja huollon helppoudessa, Kylliäinen tietää.

Linjalla painopakkalaitteita on käytössä vajaa neljäkymmentä. Kylliäisen mukaan määrällä pärjää, sillä lisäksi käytössä on erillinen ”raskaan raudan” osasto ja aerobisen harjoittelun tila soutulaitteineen, Wattbike-pyörineen ja cross-trainereineen.

– Paikoilleen ei voi tälläkään alalla jäädä. Uudistamista voi kuitenkin tehdä välillä pientenkin asioiden, vaikka uudenvärisen jumppapallon tai uusien kellojen kautta. Jos uudistuksissa mennään väärään suuntaan, asiakkailta tulee yleensä palautetta varsin nopeasti. Se on yrittäjänkin kannalta hyvä asia, jotta tietää, missä mennään.

 

Vuosikymmeniä eri kuntosaleja kiertänyt Vesa Mäkinen viihtyy nykyisin rauhallisessa ja kodinomaisessa saliympäristössä. Laitteet ovat harpponeet ajan saatossa ominaisuuksiltaan hurjasti eteenpäin; nykyisin käyttömukavuus, käytön helppous ja tehokkuus saadaan laadukkaan hintaluokan laitteissa puristettua hyvin yhteen. Hänen mukaansa moni laite soveltuu aloittelijoille yhtä hyvin kuin hieman raihnaisillekin, koska käyttäjä huomioidaan laitesuunnittelussa koko ajan paremmin. Laitteiden riittävän määrän ja mahdollisuuden vaihteleviin liikkeisiin samoillekin lihasryhmille Mäkinen näkee tärkeäksi motivaatiotekijäksi, jos saliharrastuksen parissa on vierähtämässä vuosia. ”Vaihtelumahdollisuuksilla on silloin merkitystä, toisin kun jos käy kolmen kuukauden jakson toistamassa samoja liikkeitä ja lopettaa sitten. Ihmisellä on kuitenkin sellainen tapa urautua tiettyihin kaavoihin.”

Piristystä rutiiniin

Laitteiden uusiminen tai salin ilmeen muuttaminen voivat toimia piristysruiskeina kuntoilijalle, joka on hiipumassa rutiineihinsa. Jos oman musiikkisoittimen kappalelistauksen päivitys tai uusi treenipaita eivät enää sytytä, Mikko Kylliäinen kehottaa ottamaan vaihoehtoiset otteet käyttöön.

– Miehillä toimii yllättävän hyvin esimerkiksi ihan vain se, että esimerkiksi painonpudotuksessa löytää tarpeeksi samanhenkisen kaverin ja pistää pienen vedon pystyyn riittävällä panoksella. Voi myös lähteä parantamaan omaa ennätystään esimerkiksi kuntopyörällä, siitä voi tulla aika koukuttavaa.

Kuntosaliyrittäjän mukaan tyypillinen ratkaisu on lisätä harjoittelua, kun tuntuu, ettei homma kulje. Parempi vaihtoehto olisi kuitenkin miettiä, miksi ei kulje – ja vaikkapa keventää hieman.

– Jos lihaksisto on uupunut, on syytä levätä. Kevyt palauttava harjoittelukin voi viedä paljon eteenpäin, jos mieli kumminkin palaa harjoitteluun.

Riittävä motivaatio on tärkeää. Usein salilla energiataso nousee, vaikka kotoa lähtö ei huvittaisikaan. Toisaalta ”pakko” voi kuitenkin tuoda stressin, jonka myötä tuloksia ei tule.

– Osa hakee tukea ryhmästä, joku henkilökohtaisesta kunto-ohjaajasta. Yhteisölliseen suuntaan on mielestäni viime aikoina menty, Kylliäinen arvelee.