Ei suinkaan toivoton kesä

Elokuu oli Ilmatieteen laitoksen mukaan monin paikoin harvinaisen lämmin – eli yhtä lämmin elokuu toistuu keskimäärin kerran kymmenen vuodessa. Lukemia kaunistaa erityisesti elokuun alun hellejakso, joka osaltaan oli nostamassa koko kesän tavanomaista lämpimämmäksi. Sellaisena kesä kirjattiin tilastokirjoihin siitäkin huolimatta, että kesäkuu ja elokuun loppu olivat kesälomalaisten makuun turhan viileitä ja sateisia.

Vaikka kesän loppusoinnut ovat vaikuttaneet alavireisiltä, on sateen ja koleuden takana ollut aistittavissa myös hyvää. Sienisato vaikuttaa lupaavalta, ja kirsikka-, luumu- ja omenapuiden omistajilla suun raportoidaan olevan tavallista tyytyväisemmässä virneessä.

Hyttysiä jouduttiin huitomaan kodeissa ja monilla kesämökeillä vähemmän kuin aiempina vuosina – joskin ampiaisten riehaantuminen loppukesästä piti ihmisiä varpaillaan.

Sitkeiden huhujen mukaan myös mustikkasato, joka on arvioitu tänä vuonna poikkeuksellisen kehnoksi, on paikoin parempi kuin ehdittiin pelätä.

Intiaanikesän mahdollisuuttakaan ei voi vielä tässä vaiheessa sulkea täysin pois laskuista. Jos se jää tulematta, voidaan urheiluseuroissa ja kouluissa olla iloisia siitä, että kesäriennoista syys- ja talvikauteen siirtyminen oli sään puolesta merkitty varsin tarkasti kalenteriin juuri koulujen alkamisen kohdalle. Penkkiurheilija saa kesän jalkapallo- ja yleisurheilukisojen jälkeen laskeutua syksyyn koripallon ja lentopallon arvokisojen saattelemina – siinä ei muutama sadepisara lisää paljon paina.