Pimeää kauppaa

Annikki Westman sai idean pimeän kaupan iltaan lomamatkalla vuosia sitten. Kylänraitin yrittäjien vilkastuva yhteistoiminta sai sen heräämään.

Pälkäneen yrittäjät puuhaavat syyskuun 19. päivän illaksi tilaisuutta hämärään kaupantekoon. Pimeän kaupan ilta -niminen tapahtuma ei kuitenkaan tarkoita verojen kiertämistä, vaan sitä, että kaikki mukana olevat liikkeet ovat auki iltayhdeksään.

Illan tunteina asiakkaita houkutellaan erikoistarjouksilla, jotka eivät ole voimassa minään muuna aikana. Lisämausteeksi tarjotaan pieniä oheistapahtumia, joiden ohessa pääsee pizzalle, kahville tai muulle iltapalalle.

– Tarkoitus on, että emme paljasta ennakkoon kaikkia suunnitelmia, vaan liikkeistä voi löytää myös yllätystarjouksia ja -ohjelmia, sanoo Annikki Westman vaatetusliike Fiinasta.

Hän on tuonut Pälkäneelle idean yrittäjien iltatapahtumasta.

– Kerran takavuosina ollessani mieheni kanssa matkalla näin sellaisen tapahtuman. En edes muista millä paikkakunnalla, mutta idea jäi jo silloin itämään. Myöhemmin olen kuullut, että tällaista on järjestetty muuallakin – jossakin on pidetty liikkeet auki jopa puoleen yöhän asti, hän kertoo.

Yrittäjät ovat tiivistäneet yhteistyötään erilaisten kylänraitin liikkeitä yhdistävien tapahtumien suunnittelussa.

Tarkoitus on ottaa syysillan tunnelmasta kaikki irti, varsinkin jos sää on hyvä. Pihoihin voi suunnitella esimerkiksi tavallisesta poikkeavaa valaistusta ja koristelua. Mitään yhtenäistä reseptiä ei silti ole, vaan jokainen yrittäjä suunnittelee tarjoukset, ohjelman ja muun oman makunsa mukaan. Pimeän kaupan illan erikoistarjous pitää kuitenkin löytyä joka paikasta.

Kylänratin yrittäjillä on ollut ennenkin yhteistä toimintaa, kuten joulunavaus- ja lomakauden avaustapahtumat.  Niihin asiakkaat ovat tarttuneet innolla – yhteistapahtuma herättää ihmiset huomaamaan, mitä kaikkea kotikylältä oikeasti saa.

– Tästä on jälleen tarkoitus tulla koko raitin juttu. Jokainen tapahtuma on ollut positiivinen, yrittäjiä yhdistävä kokemus. Kaikkihan me elämme suunnilleen samanlaisessa tilanteessa – kannattaa tehdä sellaista, mistä on yhteistä hyötyä, Annikki Westman toteaa.

Pimeän kaupan iltaan osallistuu yli 20 yrittäjää.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä tulee, saadaanko ihmisiä hämärässä liikkeelle. Yrittäjälle uusi kokeilu on aina jännittävä, mutta joka tapauksessa Onkkaalan yrittäjät ovat lähteneet tosi hyvin mukaan tähän, Westman kiittää.

 

Pankki- ja apteekkiasioille illalla

Apteekkari Mikko Unkila tarjoili Louhisaaren juomaa lomakauden avaustapahtumassa kesäkuussa. Pimeän kaupan iltana Pälkäneen apteekissa valmistaudutaan pimenevään syksyyn.

Aito Säästöpankin Pälkäneen konttori osallistuu Pimeän kaupan iltaan mahdollisesti lätynpaistotapahtumalla. Yksi pankin pääte pidetään auki, niin että illan tunteina pääsee hoitamaan pankkiasioitaan.

– Meillä kun ei ole myytäviä tuotteita, joita voisimme tarjota, niin tarjoamme sitten palveluja, pankinjohtaja Sanna Lahtinen sanoo.

Aito Säästöpankin väki on mielihyvin lähdössä mukaan, sillä aikaisemmat kokemukset yrittäjien yhteistapahtumista ovat Lahtisen mukaan hienoja.

– Niistä näkyy, että yhteistyö kannattaa. Kukaan ei yksin saisi aikaan yhtä näyttäviä tapahtumia ja laadukasta ohjelmaa.  Nyt on jo kyliltä kuulunut kysymyksiä, koska seuraava tapahtuma tulee, hän kertoo.

Myös apteekki palvelee iltayhdeksään asti.

– Me olemme suunnitelleet illalle pimeää syksyä ennakoivia tarjouksia, ja yritämme rakentaa illasta tunnelmallisen ja viihtyisän. Kattava apteekkipalvelu käytettävissä koko illan, joten mitä tahansa apteekkiasioita pääsee hoitamaan, apteekkari Mikko Unkila lupaa.

Hän on samaa mieltä Sanna Lahtisen kanssa siitä, että yrittäjien yhteistapahtumista koituu paljon hyötyä.

– Sellainen toiminta luo hyvää palveluhenkeä, ja on mukavaa, kun yrittäjät ja asiakkaat kohtaavat toisensa tavallisesta arjesta irrallaan, hän sanoo.