Lietelinjaus yksi Suomen tiukimmista

Pirkanmaan kuntien jätehuoltojaostossa linjattiin 3. syyskuuta asumisesta syntyvien lietekaivojen vuosittainen tyhjennyspakko. Käytännössä Pirkanmaalle ei tule poikkeuksia.

Esitin jaostossa, että mikäli käyttö on vähäistä, vuosittaisesta pakollisesta kaivojen tyhjennyksestä voitaisiin luopua. Kukaan ei kannattanut esitystäni. Mielestäni myös sellaisten kiinteistöjen, jossa on ekovessa ja jätevesijärjestelmä vain pesuvedelle, vuosittainen pakollinen kaivojen tyhjennys on puhdasta rahastusta.

Lakeuden Etappi Oy:n alueella Etelä-Pohjanmaalla jätelautakunta on hyväksynyt poikkeukset. Pirkanmaan linjaus on mahdollisesti yksi Suomen tiukimmista.

Jaoston päätös onkin täysin kohtuuton ja järjetön. Käytännössä jopa tyhjiä kaivoja käydään pakkotyhjentämässä. Lasku tietenkin seuraa perässä. Mitä ongelmaa tämänkaltaisella toiminnalla ollaan ratkaisevinaan? Mielestäni linjaus on asetuksen ja lain tavoitteiden vastainen. Jätin pöytäkirjaan eriävän mielipiteen.

Nyt Pirkanmaalle hyväksytty ohjeistus yhdessä sen kanssa, että yrittäjävetoinen, sopimusperusteinen lietekaivojen tyhjennys muutetaan Pirkanmaan Jätehuolto Oy järjestämäksi, aiheuttaa siirtymävaiheen jälkeen täysin kohtuuttomia tilanteita ja kustannuksia.

Uudessa mallissa jaoston alueella Pirkanmaan Jätehuolto Oy valitsee ja jakaa alueet jätteenkuljetusyrittäjille. Kaivojen tyhjennykset ja ajot tilataan alueen ainoaksi jätteenkuljettajaksi valitulta yrittäjältä Pirkanmaan Jätehuolto Oy:ltä.

Tähän asti käytössä olleessa sopimusperusteisessa mallissa jo pelkkä mahdollisuus vaihtaa kuljetusyrittäjää on ylläpitänyt palvelun tasoa ja pitänyt hintoja kurissa. Uudessa monopoliin perustuvassa järjestelmässä hinnoilla on vain yksi suunta, ylöspäin.

Aarne Raevaara

kaupunginvaltuutettu (ps)

Tampere

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?