Kasitonnia kiehtoo kun karisma kaataa kömpelyyden

Misterit sulassa sovussa. Toinen toki kipsissä enemmän kuin toinen. Jenkkileffoista ja -sarjoista tuttu Mr. T päätyi veistokseksi sahalahtelaisen Mr. A:n eli taiteilija Anssi Kasitonnin käsissä ja on nyt esillä galleria Himmelblaussa.

Huono näyttelijä mutta hyvä karisma. Sellainen on sahalahtelaistaiteilija Anssi Kasitonnin mukaan jenkkihahmo Mr. T, joka muistetaan esimerkiksi A-Team -telkkusarjasta ja Rocky III -elokuvasta.

– Karisma kaatoi sen kaiken kömpelyyden ja tökeryyden, joka tuossa tyypissä oli. Juuri tuo tietty ristiriita kiehtoi minua, Mr T:n taannoin rintakuvaveistokseksi valmistanut Kasitonni toteaa.

– Tein hahmon savesta, ja otin sitten kipsimuotit. Autovahaa ynnä muuta tuli käytettyä. Sisältä päin laminoin teoksen lasikuidulla, paklasin ja tein myös nuo aurinkolasit ihan valamalla. Olihan teos kaikkiaan kovin työläs.

Veistos on yksi tärkeimpiä osia taiteilijan ensimmäisessä Tampereella esillä olevassa yksityisnäyttelyssä. Galleria Himmelblaussa Finlaysonin alueella voi tutustua Kasitonnin taiteeseen lokakuun 12. päivään saakka. Mukana on veistosten lisäksi maalauksia ja videotaidetta.

– Katsoin, mitkä teokset sopivat mukavasti yhteen. Minulla on ollut yksityisnäyttely esimerkiksi Helsingissä muttei koskaan ennen Tampereella. Halusin satsata tähän erityisen paljon. Tämän kuun lopusta lähtien olen toki mukana Raumallakin eräässä ryhmänäyttelyssä.

 

Sata taulua nopeasti

Kasitonni tiedetään ennen kaikkea kuvanveistäjäksi, mutta lohkeaahan miehen aivopoimujen kätköistä muunkinlaista esitystä. Himmelblaussa pyörii kuvaruudulla sahalahtelaisartistin videotuotantoa, ja yksi erityinen osa näyttelyä on sadasta maalauksesta muodostuva seinä.

– Maalasin taulut pari vuotta sitten erittäin nopealla tahdilla. Niitä valmistui muutama päivässä. Rupesin vain sutimaan väriä pintaan ja katsoin, mihin suuntaan lopputulos alkaa muotoutua. Ideat tulivat esimerkiksi jostakin autoa tai vaikka vampyyria esittävästä kuvasta, jonka olin nähnyt internetissä. Toki mukana on myös sellainen maalaus, jossa jäljensin erään lapsuuteni ajan valokuvan. Siinä on isänikin moottoripyöränsä kanssa, Kasitonni esittelee.

Kaikkiaan mies tiedetään populaarikulttuurifriikiksi. Lähes poikkeuksetta jokainen hänen taideteoksistaan juontuu joko musiikin, elokuvan tai vaikkapa tietokonepelien maailmasta.

– Mukana on erittäin usein myös huumoria. Joko tahallista tai tahatonta.

 

Vampyyri juhannusyössä

Kasitonni sanoo olevansa varsinaisten veistotöiden kanssa äärimmäisen itsekriittinen. Jotakin hahmon ylähuulen asentoa hän saattaa hioa tuntitolkulla. Maalaukset syntyvät kepeämmin. Myös musiikki on osa miehen uraa, ja juuri viime talvena häneltä ilmestyi vaimonsa kanssa duon toinen albumi. Stereo 8000 –nimeä kantavan kokoonpanon musiikki on rouheaa garage rockia.

Viime kesänä Kasitonnilla oli näyttely Ruotsissa kitaramuseossa. Sinänsä hyvännäköisesti ripustettu näyttely ei ollut kävijämäärällisesti valtava suksee, mutta sen yhteydessä heitetty soittokeikka jäi mieleen erittäin onnistuneena.

Tampereen ja Rauman näyttelyiden hoitamisen jälkeen taiteilija aikoo pitää hieman myöhästynyttä kesälomaa.

– Sen jälkeen on vuorossa animaation viimeistelyä. Filmissä seikkailee aiemmastakin videosta tuttu hirvi. Se muun muassa joutuu lepakon puraisemaksi. Koko animaatio onkin vampyyriaiheinen, ja se lähti rakentumaan, kun mietin, että missäs vampyyri voisi elää Suomen kesässä, kun on koko ajan valoisaa, Kasitonni sanailee.

Vastaukseksi hän keksi auringonpimennyksen, joka iskee juhannusyönä. Toteutusta varten taiteilija otti perin pohjin selvää aiheesta eli muun muassa siitä, milloin pimennys tosiaan osuu tuolle vuorokaudelle. Apuna olivat Nasan erittäin laadukkaat nettihakukoneet.

Osa Anssi Kasitonnin taannoin valamasta Cobra-teoksesta. Pizzan muotoa oli saatava näkyviin, kun leffassa sitä syötiin, ja Jatimatic-ase puolestaan on peräti alun perin suomalainen keksintö.