Hallitus palauttaa sakon muuntorangaistuksen

Kansanedustaja Mikko Alatalo (kesk) kirjoitti lukijalta-palstalla (17.9.) sakon muuntorangaistuksesta. Häneen mukaansa muuntorangaistus pitää palauttaa.

Asia on jo hoidossa. Oikeusministeriö valmistelee asiaa. Lakiluonnos on lausuntokierroksella ja hallitus antaa asiaa koskevan esityksen marraskuussa. Kannatan lämpimästi tulevaa lakimuutosta.

Esityksen mukaan sakko voitaisiin muuntaa vankeudeksi, jos henkilölle on annettu neljä tai useampi sakko vuoden kuluessa. Muutoksella pyritään vaikuttamaan yleisesti rikosoikeusjärjestelmän uskottavuuteen, lain kieltojen ja käskyjen noudattamiseen sekä yleisen lainkuuliaisuuden ylläpitämiseen.

Näpistykset ovat suuri ongelma kaupalle. Kaupan liiton arvion mukaan kauppa menetti vuonna 2010 noin 500 miljoonaa näpistysten takia. Luku oli noussut 30 miljoonalla vuodesta 2006. Muuntorangaistuksen poistuminen on lisännyt merkittävästi myymälävarkauksia ja myös tekijöiden määrä on lisääntynyt. Kustannukset siirtyvät rehellisten asiakkaiden maksettaviksi. Tähän ollaan nyt puuttumassa.

 

 

Pauli Kiuru (kok.)

Kansanedustaja