Kangasalan Kirjakahvila aloittaa humoristisella vanhusteemalla

 

Minna Lindgren kertoo Ehtoolehto-dekkareistaan ensi sunnuntaina Kangasalan Kirjakahvilalla. Kuva: Stefan Bremer / TEOS

Kangasalan Kirjakahvilan syksy alkaa Ehtoolehto-dekkareiden kirjoittaja Minna Lindgrenin vierailulla. Lindgren kertoo Kahvila Novelliassa palvelutalo Ehtoolehtoon sijoittuvista romaaneistaan Kuolema Ehtoolehdossa ja Ehtoolehdon pakolaiset.

Vuonna 2009 Lindgren palkittiin Bonnierin suurella journalistipalkinnolla artikkelista, jonka hän kirjoitti isänsä elämän viimeisistä kuukausista ja kuolemasta. Artikkelia kirjoittaessaan Lindgren tutki ja selvitti vanhusten asemaa erilaisissa palvelutaloissa ja hoitolaitoksissa. Monet vanhustenhoidon epäkohdat tulevat esille teoksissa – tosin huumorilla höystettyinä.

Ehtooleh­to-dekkareiden nasevasti sanailevat päähenkilöt ovat palvelutalon yli yhdeksänkymppiset asukkaat Siiri, Irma ja Anna-Liisa. Naiset eivät jää passiivisiksi autettaviksi, vaan he ovat oman elämänsä toimijoita ja aloitteentekijöitä. Punaviini maistuu ja raitiovaunuajelut sekä hautajaiset rytmittävät arkea. Naiset tarttuvat rohkeasti palvelutalon epäkohtiin, kuten outoihin kuolemiin, pillerikauppoihin ja epäonnistuneeseen putkiremonttiin.

Minna Lindgren kertoo teoksistaan Kangasalan Kirjakahvilassa ensi sunnuntaina 28. syyskuuta kello 15.

 

Kun järki lähtee

19. lokakuuta Kirjakahvilalla tavataan J.P. Ahonen, joka kertoo maailmaa valloittavasta Perkeros-sarjakuvasta. Teoksesta on tehty tai tekeillä käännökset ranskaksi, englanniksi, saksaksi, espanjaksi ja italiaksi. ”Perkeros kertoo aloittelevasta metallibändistä ja rokkaa visuaalisesti huimemmin kuin yksikään kotimainen sarjakuva tähän mennessä. … Perkeroksella on kaksi vahvaa tukijalkaa: mainiot päähenkilöt ja JP Ahosen taiturimainen piirrostyö.” (Juha Sihto, AL)

Marraskuun Kirjakahvilan (16.11.) puolestaan valtaa persoonallaan kirjailija, näytelmäkirjailija ja ohjaaja Juha Hurme. Hänen proosateoksensa Hullu (2012) on kertomus siitä kuinka järki lähtee ja palaa takaisin. Soutumatka Kustavista Hailuotoon tuotti teoksen Nyljetyt ajatukset (2014). Komedia Maailmankaikkeus saa ensi-iltansa 10.10. Teatteri Telakalla.

Hurme on palkittu useista töistään, viimeksi Kansallisteatteriin ohjaa­mastaan näytelmästä Europaeus. ”Taiteen pitää tökkiä ja ärsyttää, sillä tavalla mukavan leppoisasti. Pentti Haanpään sanoin: taide tuotta­koon kokijalle hetkautuksen paikkoja”, sanoo Hurme. (Kuukausiliite, HS, Jouni K Kemppainen)

Kirjailija ja suomentaja Annika Eräpuroa kuullaan Kirjakahvilassa 14. joulukuuta. Eräpuro on suomentanut kaunokirjallisuutta ja tehnyt näyttämösovituksia, muun muassa Yrjö Kokon Pessistä ja Illusiasta Kansallisteatterille. Esikoisromaani Rämäpää ja rääpäle julkaistiin 2002, Fria ja Kuunainen oli Finlandia Junior -palkintoehdokkaana 2004. Lapsille ja lapsenmielisille kir­joitettu ”Myrskykirja on huimaavan hauska tarina erään miehen yllättävästä yöretkestä.” (Karisto).

 

Kangasalan kirjakahvila pidetään kuukausittain Kahvila Novelliassa Kangasalan pääkirjastolla. Kangasalan Kirjakahvilan toiminnasta vastaa Kesäpäivän kulttuuriyhdistys ry.