Liverpool hullaantui Sepon ja Beatlinen meiningistä

 

Seppo Tammilehto on syntyisin Ähtäristä ja asuu nykyisin Tampereella. Pisimmän jakson elämästään hän on toistaiseksi kuitenkin viettänyt Kangasalla, lähes kolme vuosikymmentä. Hänet valittiin aikoinaan myös Vuoden kangasalalainen -tittelin saajaksi.

Pitkän linjan pop- ja iskelmäartisti Seppo Tammilehto muutti Kangasalta Tampereen Pyynikille jo pari vuotta sitten. Silti mies on pirkanmaalaisten silmissä leimallisesti juuri kangasalalainen viihdenikkari.

– No tulihan siellä asuttua 29 vuotta. Eli sehän on pisin asuinjakso minulle missään toistaiseksi. Synnyinseudultani Ähtäristä lähdin parikymppisenä, eli sielläkään en noin kauan asunut, Tammilehto summailee.

Musiikkiuransa jo lähes 50 vuotta sitten aloittanut konkari ehdittiin valita aikoinaan muun muassa Vuoden Kangasalalaiseksi, ja Hotelli Urkuun hän organisoi takavuosina useampiakin suosittuja revyyesityksiä, esimerkiksi Beatles-aiheen ympärille.

Tänä syksynä Tammilehto hääräsi jälleen Beatles-musan kimpussa oikein kunnolla. Hän nimittäin esiintyi taannoin kokoamansa Beatline-yhtyeen kanssa Liverpoolissa legendaarisen kvartetin kotikonnuilla. Siellä järjestetään vuosittain Beatle Week, ja tällä kertaa ainoa suomalainen bändi kyseisellä teemafestarilla oli Seppo & Beatline feat. Freeman. Kokoonpanohan täydentyi taannoin kosketinsoittaja Masi Luomalla sekä laulaja-kitaristi Freemanilla, jonka kanssa Tammilehto tekee duo-keikkaakin suhteellisen tiiviisti.

– Kuusi keikkaa siellä soitettiin. Viisi niistä oli Cavern-klubilla, jossa Beatles aikoinaan usein esiintyi. Parhaiten jäi kuitenkin mieleen se, kun pääsimme soittamaan Alma de Cubaan. Se on jonkinlainen vanha elokuvateatteri ja miljöönä tosi hieno, Tammilehto kertoo.

– Siellä esitimme sellaisia Lennon-McCartney-sävellyksiä, joita Beatles ei itse koskaan levyttänyt. Lauantaipäivän keikalle tuli 500 katsojaa, jotka olivat todella innoissaan. Kun sekaan heitettiin Gerry & The Pacemakersin aikoinaan tekemä You’ve Got What I Like, niin meininki yltyi entisestäänkin. Olihan sekin bändi kotoisin juuri Liverpoolista.

 

Ikäihmisten tanssi-beatia

Beatle Weekillä kuultiin siis muutakin 1960- ja 1970-lukuista musaa kuin Beatlesia, vaikka toki ”The Fab Four” oli kaikkien esiintyjien vaikuttimien keskipisteenä. Tammilehto lupailee, että Beatlinen kanssa tehdään ensi talvena myös Suomessa keikkaa jonkin verran. Liverpoolissa yhtyettä kyseltiin lisäksi muun muassa Belgiaan ja Hollantiin.

– Mutta nuo ulkomaanreissut ovat kaikkiaan sellaisia, että eihän niistä rahaa kenellekään soittajalle jää. Järjestäjät maksavat lähinnä matkoja ja majoituksia ja muuta sellaista. Vaan pääseepähän esiintymään poikkeuksellisen mielenkiintoisiin tilaisuuksiin. Liverpoolissa olin vuonna 2007 vain katsojana, ja seuraavana vuonna Urban Crow –bändin keikalla vierailijana. Nyt vastaavasti UC:n keulamies Tapani Lepomäki vieraili yhdellä meidän keikallamme kahdessa biisissä.

Pääasiallisesti Tammilehto vuolee elantonsa kotimaassa ravintola- ja lavakeikoilla. Niitä hän tekee yksin, kaksin Freemanin kanssa ja myös Beatlinen säestyksellä. Osa esiintymisistä on yksityistilaisuuksia.

– 1960-luvun kamaa on paljon setissä, ja esimerkiksi Beatlesia suomeksi. Sitten omia sävellyksiäni vuosien varrelta, ja Freemanin kanssa tehtävillä keikoilla tietenkin myös hänen biisejään. Beat ja rock ovat nykyaikana vanhain tanssimusaa. Sellaistahan nyt eläkeikään tulevat kuuntelivat teinivuosinaan.

 

Tällä kokoonpanolla oltiin juuri loppukesästä Liverpoolissa kansainvälisellä Beatles-festivaalilla. Seppo Tammilehto & Beatline featuring Freeman tekee lähiaikoina keikkaa myös kotimaassa.

Teatteri kiinnostaa

2000-luvun mittaan myös musiikkiteatteri on noussut yhdeksi Tammilehdon leipälajiksi. Mies on kirjoittanut suosittuja ja laajalti esitettyjä revyitä Beatlesin lisäksi muun muassa Irwinistä sekä tietenkin serkustaan Topi Sorsakoskesta alias Pekka Tammilehdosta.

– Tuolle osastolle voisin tulevaisuudessa loikata hieman enemmänkin. Esimerkiksi kesäteatteripuolella siten, että rakentaisin käsikirjoituksen ja olisin mukana esityksessäkin musiikkiosioissa ja vaikka jonkinlaisena kertojanakin. Katsotaan nyt, mitä tässä keksitään.

Lauluntekijänä Tammilehto on tunnetusti tuottelias. Nyt hänellä on kuitenkin ollut säveltämisen suhteen poikkeuksellisen pitkä tauko. Puoleentoista vuoteen ei ole tullut tehdyksi oikein muuta kuin sanoituksia. Tilanne on alkusyksystä kuitenkin muuttunut.

– Rupesivat nuo sävellyshanatkin taas aukeamaan. Jossakin vaiheessa on taas levytyksenkin aika. Tuoreimman levyni ilmestymisestä alkaa olla kohta pari vuotta.