Kappale Jesus Gave Me a Gold Record johdatti uskoon

 

Muusikko Kari Peitsamo lauloi ja kertoi uskostaan Sahalahden kirkossa pidetyssä Evästä elämään seurakuntaillassa.

Kari Peitsamo on äänittänyt musiikkia enemmän kuin kukaan muu Suomessa, huikeat 853 kappaletta. Ennätyksen arvoa nostaa vielä se, että tuottelias muusikko on sanoittanut lähes kaikki äänittämänsä  kappaleet ja myös säveltänyt niistä suurimman osan.

Suoranaiseksi hitiksi ei yksikään levytys ole noussut, vaikka ainakin moni vanhempi musiikin ystävä osaa  yhdistää Peitsamon vuonna 1977 ilmestyneeseen Kauppaopiston naisiin. Kymmenen vuotta sitten  valmistunut biisi Jesus Gave Me a Gold Record (Jeesus antoi minulle kultalevyn)oli kuitenkin muusikolle  itselleen se kappale, mikä lähti viemään hänen elämäänsä uusille urille.

–Olin levyttänyt jo yli 50 albumia. Mieleen alkoi hiipiä ajatus, etten koskaan saa kultalevyä.

–Koin olevani epäonnistunut muusikko, mutta kuitenkin lohduttauduin ajatuksella, että kuoleman jälkeen  pääsen taivaaseen ja Jeesus ojentaa minulle kultalevyn, Peitsamo kertoo tuon käänteentekevän kappaleen merkityksestä.

– Laulu on muuttunut minulle todeksi. Tuota laulua esittäessäni, viikkojen ja kuukausien kuluessa, huomasin olevani uskossa.

 

Lopullinen kääntymys

Kari Peitsamo luottaa vahvasti siihen, että hän on saanut syntinsä anteeksi.

– En ole epäillyt. Kun tajusin, että oma kääntymys on todellinen, niin se on myös lopullinen. Kun synnit on anteeksi annettu, niin siihen voi luottaa.

Muusikko ei omien sanojen mukaan parikymppisenä nuorena miehenä suunnitellut, että asiat menevät näin, että hän nyt, oman kuvauksensa mukaan myhäilevänä vaivaisukkona, julistaa ilosanomaa Jeesuksesta ja syntien sovittamisesta.

– Miten ihmeessä minä tässä Sahalahden kirkossa todistan uskostani, kyseli mies ja vastasi samaan hengenvetoon sen olevan johdatusta.

Jo uran alkuvaiheessa hengellisestä suunnasta näkyi viitteitä. Biisissä Ankkuli, jossa Peitsamo laulaa

nähneensä enkelin, usko oli jo itämässä ja oraalla. Sahalahdellakin kuullun Ankkulin synnystä on aikaa 37

vuotta.

 

Elanto viihdyttämisestä

Nokialta lähtöisin oleva, sittemmin helsinkiläistynyt Kari Peitsamo julisti ja lauloi kitaransa säestyksellä

Sahalahden kirkossa keskiviikkona pidetyssä Evästä elämään -seurakuntaillassa. Kirkkokeikoista kalenterissa on vielä satunnaisia merkintöjä, mutta niiden määrä lisääntyy koko ajan.

Toimeentulonsa muusikko saa edelleen esiintymisistä klubeissa, baareissa ja tavallisilla rokkikeikoilla.

Kahdenlaisista keikoista, yhtenä iltana kirkossa, toisena baarissa, ei aiheudu hänen elämäänsä suurempia ristiriitoja.

–Elän viihdyttäjän arkea baareissa. En koe, että minun pitäisi syyllistää tai moralisoida siellä aikaansa viettäviä ihmisiä.

–Minulla on muutamia kappaleita, joilla on tarttumapintaa molempiin suuntiin, kirkko- ja baariyleisöön.  Jesus Gave Me a Gold Record –biisillä on ollut baareissa riemastunut vastaanotto. Sen esittämisessä  lauluntekijän rooli ja julistajan rooli leikkaavat myönteisellä tavalla.

 

Teologian opiskelija

Kesällä 57 vuotta täyttänyt Kari Peitsamo opiskelee toista vuotta teologiaa Helsingin yliopistossa.

Pappisvihkimystä tavoitteleva mies ei ajattele kuuluvansa siihen opiskelijajoukkoon, jota kuvaa sanonta: aloitti Hengessä, lopetti Helsingissä. Tällä sanonnalla viitataan siihen, miten Raamatun tieteellinen  tutkiminen voi johtaa uskosta vieraantumiseen.

– Jos vilpittömästi ja avoimin sydämin tutkitaan Raamattua, se ei horjuta uskoa.

Jo pitkään ennen pääsykokeisiin valmistautumista hän luki teologista kirjallisuutta. Iso pino tuon aihepiirin kirjoja yöpöydällä sai Tiina-vaimon ehdottamaan yliopisto-opintoja.

– Menin ensin avoimen yliopiston puolelle, kuuntelin ja suoritin luentoja siellä. Sen jälkeen uskaltauduin tiedekunnan pääsykokeisiin ja tulin valituksi.

– Nautin suuresti opiskelemisesta, vaikka se pitkän tauon jälkeen tuntuu haastavalta.

 

Ehtoollista jakamassa

Kari Peitsamo asuu Helsingin Punavuoressa, lähellä Mikael Agricolan kirkkoa. Hän osallistuu säännöllisesti  kirkossa pyhisin klo 12 alkavaan jumalanpalvelukseen.

– Siellä saarnaava pappi tuli kysymään, miksi en istu Tuomas-messussa? Vastasin, että tykkään perinteisestä jumalanpalveluksesta.

– Hän pyysi minua ehtoollisavustajaksi ja lukemaan epistolatekstiä. Ne ovat minun käytännön panoksiani  Tuomiokirkkoseurakunnalle. Kari Peitsamo on myös asettunut kirkollisvaaliehdokkaaksi kotiseurakunnassaan.