Savusaunasta tuli kesähitti

 

Rajalansaaren savusauna teki kuluneena kesänä varsinaisen läpimurron kuntalaisten ja muualta tulleidenkin sydämiin. Lempeisiin löylyihin ja Kukkian virkistäviin vesiin ihastuneita saunojia riitti läpi koko kesän, välillä lähes ruuhkaksi asti.

Luopioisten kirkonkylän kupeessa sijaitseva sauna oli elokuun loppuun asti kaikkien halukkaiden nautittavissa keskiviikkoiltaisin viiden euron maksua vastaan. Harvinaisen palvelun tarjosi saunan omistaja Pälkäneen kunta yhteistyössä Mikkolan Navetan kanssa.

– Kesäkuun alussa oli pari hiljaista iltaa, mutta juhannuksen jälkeen tahti muuttui. Lähes joka keskiviikko kävijöitä oli vähintään kolmenkymmenen paikkeilla, parina iltana meni 50 saunojan raja rikki, lukee Mirjami Valli muistivihostaan.

Valli on yksi talkoolaisista, jotka vastasivat saunan lämmityksestä ja huolenpidosta kesän aikana. Yhdessä kolmen muun sauna-aktiivin, Anu Kauhasen, Seppo Kääriäisen ja Perttu Pohjanperän kanssa hän muistelee, mistä kaikista maailman kolkista lauteille kertyi kävijöitä.

– Australiasta ja USA:sta taisivat olla kaukaisimmat. Alkukesästä kävi Lapista ryhmä muoniolaisia, jotka ihastelivat silloin 15-asteista järvivettä ”ihanan lämpimäksi”.

 

Stressinpoistaja vailla vertaa

Viime vuonna pälkäneläisistä tiensä saunalle löysivät pääasiassa Luopioisten kirkonkylällä asuvat. Tämä vuosi toi tullessaan kylpijöitä pitkin pitäjää. Ideana onkin tarjota elämys kaikille kuntalaisille ja myös muualta tuleville.

Paikallisista yrityksistä ainakin Ruljanssi hyödynsi saunaa tuomalla melontakurssilaisensa kanoottiretken päätteeksi löylyttelemään. Aitoon Koulutuskeskuksesta ja Kuntoutumiskoti Haaparinteestä kävi niin ikään väkeä.

– Rento ja avoin meininki pysyi yllä kaiken aikaa, vaikka vilkkaimpina hetkinä lauteille pääsyä joutui hetken odottelemaankin, vakuuttaa Pohjanperä.

– Tämä on kauniine maisemineen jotenkin avaava paikka. Terapeuttinen ja stressiä poistava kokemus, säestää Kauhanen.

Kova suosio pistää jo miettimään, pitäisikö ensi kesänä varata toinenkin ilta viikossa yleiseen käyttöön. Kiukaasta kun ei irtoa löylyjä enää suuremmalle porukalle yhden illan aikana.

Saunan pieni pukuhuone kävi jo kesällä ahtaaksi ja vanhat ulkohuusit remontoitiin häthätää pukusuojiksi. Lisätilaa antoi myös ulkoseinustalle pystytetty erillinen pesutila.

Saunan ympäristöön oli vuosien mittaan kertynyt kaikenlaista roinaa ja alue oli pusikoitunut, osin vähäisen käytön vuoksi. Kahdessa kesässä alueen ilme on kohentunut, rojukasat ja puskat on raivattu samalla kun rakennuksia on ehostettu.

 

Polku syntyy kävelemällä

Savusaunaa on mahdollista tilata muina päivinä yksityiskäyttöön, joko lämmitettynä tai itse lämmittäen. Kausi jatkuu aina jäiden tuloon saakka.

– Kaikki kesäviikonloput olivat käytännössä varattuja ja etenkin sellaiset varaukset ovat kasvussa, joissa sauna tilataan valmiiksi lämmitettynä, Kääriäinen kertoo.

Luonnoltaan monipuoliseen Rajalansaareen on suunnitteilla ensi kesäksi myös luontopolku, joka palvelisi niin saunan käyttäjiä kuin muitakin retkeilijöitä. Upeiden järvimaisemien ohella saari tarjoaa kulkijalle muun muassa rehevää lehmusmetsää, jyhkeitä siirtolohkareita, mäyrän pesäluolastoa ja ”peikkometsäkuusikkoa”.

Polku on tarkoitus muodostaa pääasiassa kävelemällä ja hieman risuja raivaamalla. Jonkun kivikkoisen kohdan yli saatetaan joutua tekemään lankkutie, mutta muuten järeitä rakenteita ei aiota rakentaa.

Kohdeopasteet toteutetaan joko perinteisinä opastauluina tai älypuhelimella verkon kautta käytettävänä versiona. Pituutta polulle kertyy noin puolitoista kilometriä.