Suoranta nappasi junioreiden maailmanmestaruuden

Jani Suoranta otti junioreiden maailmanmestaruuden viimeisellä mahdollisella hetkellä, sillä ensi kaudella hän kilpailee miesten sarjassa.

Jani Suoranta ampui junioreiden maailmanmestariksi Espanjan Granadassa. Kangasalalaista Kymppi–64:ää edustava Suoranta tähtäsi kultaa ilma-aseiden liikkuvan maalin 10 metrin normaalijuoksuilla.

Suoranta lähti kilpailuun selvänä ennakkosuosikkina, sillä hän oli hallinnut kisaa läpi kauden. Suoranta ampuikin peruskilpailun parhaan tuloksen 568 (288+280). Suomalainen Mika Kinisjärvi oli kakkonen tuloksellaan 562 (283+279). Semifinaaleissa Suoranta ja Kinisjärvi voittivat Armeanian Razmik Minasyanian ja Shant Sargsyanianin ja etenivät kultamitaliotteluun.  Siinä Suoranta oli lopulta Kinisjärveä parempi pistein 6–4 ja voitti ensimmäisen henkilökohtaisen maailmanmestaruutensa junioreissa – viimeisellä mahdollisella hetkellä, sillä ensi kaudella hän siirtyy kilpailemaan miesten sarjaan.

– Tämä oli ihan huikea juttu. Sain vihdoinkin itsestäni kaiken irti, MM-kisat kun olivat sujuneet itseltäni tähän päätöslajiin asti hieman alavireisesti, Suoranta sanoi.

Junioreiden puolella kisat avanneessa 50 metrin normaalijuoksujen kisassa Suoranta oli neljäs ja 50 metrin sekajuoksuilla yhdeksäs. 10 metrin sekajuoksuilla Suoranta saalisti hopeaa.

Suomi oli Granadassa liikkeellä kovalla juniorijoukkueella, sillä Suomen ampujat veivät nimiinsä kultamitalit kaikista liikkuvan maalin neljästä lajista. Rovaniemeläinen Mika Kinisjärvi voitti 50 metrin normaalijuoksujen mestaruuden ja Satakunnan Ampujien Heikki Lähdekorpi sekä 50 metrin sekajuoksut että 10 metrin sekajuoksut.

– Suomalaiset eivät ole koskaan aiemmin voittaneet kaikkia junioreiden mestaruuksia, eikä tätä varmaan ihan hetkeen tapahdu uudelleen.  Iso kiitos maajoukkuevalmentaja Ville Häyriselle, Suoranta jutteli.

Ennen Granadan kisoja Suorannalla oli neljä henkilökohtaista MM-hopeaa ja kaksi neljättä sijaa.

 

Jalometallituliaisia. Vasemmalta Tomi-Pekka Heikkilä, Jani Suoranta ja Sami Heikkilä.

Heikkilöille joukkuehopeaa

Miehissä Kymppi–64:n ja Suomen Sami ja Tomi-Pekka Heikkilä olivat liikkuvan maalin lajeissa kovassa seurassa. Miesten parhaaksi henkilökohtaiseksi saavutukseksi jäi Heikkilöistä vanhemman eli Tomi-Pekan suoritus 50 metrin normaalijuoksuilla.

Heikkilä uusi lajin hopeamitalista kahden muun ampujan kanssa, kun hänen lisäkseen Ruotsin Rickard Johansson ja Venäjän Dmitri Romanov ampuivat peruskilpailussa tuloksen 587. Kangasalalainen jäi lopulta uusinnan jälkeen ilman mitalia eli neljänneksi.

Nuorempi Heikkilä eli Sami sijoittui yhdeksänneksi tuloksellaan 582 (293+289). Suomen joukkueen kolmas jäsen, Raseborgs Skyttaren Krister Holmberg oli kahdestoista tuloksella 579.

Suomen miesten henkilökohtaisen kisan tulokset riittivät lajin joukkuekilpailussa toiselle sijalle. Venäjä voitti MM-joukkuekultaa neljän pisteen erolla Suomeen.

Granadan MM-kisoihin osallistui kaikkiaan 2027 urheilijaa 94 eri maasta. Suomalaisia oli mukana eri lajeissa kaikkiaan 43. Kisat ammuttiin 6–20. syyskuuta.

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?