Onko vanhakin ihminen?

Pälkäneen sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyivät vuoden alussa Kangasalan kunnan hoidettavaksi. Viime vuoden heinäkuussa voimaan tullut vanhuspalvelulaki muuttaa perinteisen laitosasumisen tehostetuksi palveluasumiseksi, jossa asukkaalla on oltava käytössään joko oma asunto, tai oma huone.

Monet päättäjät ovat kehuneet vanhuspalvelulain parantavan vanhusten elämänlaatua. Edellisessä Sydän-Hämeen Lehdessä eläkkeelle jäävä Pälkäneen vanhustyönjohtaja Liisa Ihalainen totesi, kuinka tehostettu palveluasuminen ”nostaa selvästi vanhusten asumisen laatua”.

Mediassa on lähiaikoina kuultu varsin toisenlaisia äänenpainoja. A-studion somerolaisen hoivakodin arkea esittelevässä sarjassa hoivakodin esimies totesi suoraan, ettei ole huomannut vanhuspalvelulain tuoneen minkäänlaisia parannuksia vanhusten arkeen. Iltalehdessä kolme hoitajaa kertoi irtisanoutuneensa eteläsuomalaisesta palvelutalosta, koska sen asukkaita kohdeltiin ”järkyttävällä, ihmisarvoa riistävällä tavalla”. Naiset muun muassa kuvailevat, kuinka vanhukset joutuivat makaamaan omissa ulosteissaan ja saivat vääriä lääkkeitä.

Ikäihmisten oikeuksista ja asumisesta puhuttiin myös sunnuntaina Kangasalan Kirjakahvilassa, jossa oli vieraana kirjailija ja toimittaja Minna Lindgren. Lindgren palkittiin muutama vuosi sitten Bonnierin suurella journalistipalkinnolla artikkelista, jonka hän kirjoitti isänsä elämän viimeisistä kuukausista ja kuolemasta. Artikkelia kirjoittaessaan Lindgren tutki vanhusten asemaa erilaisissa hoitolaitoksissa. Hän käsitteli muun muassa vanhusten joutumista byrokratian hampaisiin, ja mahdottomuutta saada oma tahto kuuluville. Keräämiään tietoja Lindgren on hyödyntänyt kirjoittaessaan kuvitteelliseen hoivakoti Ehtoolehtoon sijoittuvia romaaneitaan.

Hyvien tekojen meren sanotaan koostuvan pisaroista – siksi pienet yksittäisen kansalaisen tekevät hyvät teot ovat tärkeitä. Ikävä kyllä teot tuppaavat tykkäämisyhteiskunnassamme korvautumaan kauhistelulla tai vetoomusten allekirjoittamisilla sosiaalisissa medioissa. Todellinen vaikuttaminen lähtee kuitenkin teoista.  Valtakunnallista vanhustenviikkoa vietetään 5.–12. lokakuuta.  Tuolloin on oiva tilaisuus tarjota oma auttava kätensä esimerkiksi ulkoiluttamalla vanhuksia.