Kilpailemisen hurmaa

 

Marko Laine on Kangasalan Vuoden yrittäjä.

”Viisivuotias Marko harjoittelee moottoripyöräilyn alkeita.”  Otsikon alla on kuva jokseenkin pollealla ilmeellä varustetusta pikkupojasta, joka seisoo SWM minimoottoripyörän vieressä. Tekstissä kerrotaan, että Marko huolehtii itse saunan eteisessä säilytettävästä pyörästä, ja että hänellä on tarkat säännöt sillä ajamisesta.

Juttu nähtiin 37 vuotta sitten Mäntsälän paikallislehdessä.  Kuvan poika on tällä hetkellä 42-vuotias.

Vaikka moni asia on elämän saatossa muuttunut, on yksi asia jäänyt: moottoriurheilusta Marko Laine ei ole luopunut.

 

Kilpailuissa menestynyt

Marko Laine istuu nahkaisella sohvalla yrityksensä Team Laineen tiloissa Lentolan teollisuusalueella.  Hän puhuu paljon, vaikka väittääkin olevansa perusluonteeltaan hiljainen ja ujohko.

– Moottoriurheilusta voisin puhua tuntikausia. Kai se vähän niin on, että ihmiset puhuvat mielellään asioista, joista jotakin tietävät, Laine naurahtaa.

”Jotakin” on melko vaatimattomasti ilmaistu, sillä hyvin nopeasti käy ilmi, että Laine tietää aiheestaan paljon. Ja miksi ei tietäisi, sillä ensimmäisen jääratakisansa Laine ajoi 6-vuotiaana, ja kilpaileminen motocrossissa alkoi 12-vuotiaana. Tähän mennessä hän on saanut 13 SM-mitalia jäärata-ajossa ja speedwayssa. Kolme vuotta sitten hän sijoittui kolmanneksi superkartin kansainvälisessä sarjassa. Lisäksi hän on kilpaillut mönkijöillä ja sivuvaunullisilla.

– Olen pienestä pitäen ollut hyvin kilpailuviettinen. Kilpailu on se, mikä minua moottoriurheilemisessa viehättää. Vaikka toki se vauhdin hurmakin vetoaa minuun, Laine hymyilee.

Laineen mukaan myös yrittäminen on tietynlaista kilpailemista.

– Pitää miettiä tarkkaan, minkälaisia panoksia pistää mihinkin suuntaan, ja missä asiassa kannattaa ottaa riskejä ja missä ei. Suvussani ei ole ollut yrittäjiä, mutta luulen, että oma yrittäjähenkisyyteni on kasvanut, kun olen ikäni joutunut etsimään sponsoreita harrastukseni mahdollistamiseksi.

Marko Laine uskoo sähkömoottoripyörien syrjäyttävän tulevaisuudessa bensakäyttöiset pyörät.Taustalla olevalla bussilla hänreissaa perheineen pitkin Suomeahoitamassa motocross-kilpailuiden tulospalveluja.

 

Haluatko näkyä?

Laine tietää, että jos sopivalla luonteella varustettu ihminen pääsee moottoriajoneuvon selkään, se on menoa kerrasta. Siksi hän ei ehdoin tahdoin halua kannustaa omia 8-, 6- ja 5-vuotiaita tyttäriään lajin pariin.

– Muistutan aina junioreita, että moottoriurheilussa menestyminen merkitsee lähes poikkeuksetta pitkää ja kivikkoista tietä. Se ei ole halpaa touhua, ja muualta saatu tuki on välttämätöntä. Yksin on lähes mahdotonta pärjätä tässä lajissa.

Laine itse tukee paikallisia junioreita, kuten esimerkiksi kangasalalaista Leevi Lintukantoa. Sponsoroimiltaan junioreilta hän haluaa aina kysyä, mikä on se juttu, joka heitä moottoriurheilussa eniten kiinnostaa.

– Tuleeko se fiilis ajatuksesta, että tulevaisuudessa pääsisi uutisotsikoihin menestyneenä kuskina, vai siitä, että saa ylipäänsä toimia moottoriurheilun parissa?

– Harva ajattelee, että moottoriurheilusta voi tehdä ammatin, vaikkei itse kilpailisi. Esimerkiksi Formula1:n parissa on monta suomalaista insinööriä ja mekaanikkoa, jotka tekevät menestyksekästä työtä, mutteivät kuitenkaan näy julkisuudessa.

 

Palveluita ja tuhansia tuotteita

Laine on onnistunut tekemään moottoriurheilusta itselleen monipuolisen ammatin. Entinen it-alan ammattilainen perusti lisätienestihengessä vuonna 2008 moottoriurheiluvarusteita myyvän verkkokaupan. Kun tuotteiden kysyntä laajeni, hankki Laine tonttipaikan Lentolasta, rakennutti sinne myymälän ja ryhtyi päätoimiseksi yrittäjäksi.

Tiloissa toimii tätä nykyä monta palvelua: ylhäällä on 400 neliömetrin kausisäilytystilat, joissa säilyvät moottoriurheiluvälineiden lisäksi vaikkapa ruohonleikkurit tai kodinkalusto.

Lisäksi yritys tekee erilaisia säätö- ja huoltotöitä karting-autoille, moottoripyörille ja mönkijöille.

– Verkkokaupassa on myynnissä 138 000 erilaista moottoriurheiluun tarkoitettua tuotetta. Niistä iso osa löytyy myymälästä, mutta esimerkiksi veneilyyn liittyvät tuotteet tilataan tukkurin kautta, Laine kertoo.

Laineen yrittäjänmieli nojaa niin kansainvälisyyteen kuin paikallisuuteen. Monet toimittajat ovat ulkomaalaisia, ja Laine käy säännöllisesti ulkomailla messuilla.

Kangasalan Yrittäjiin kuuluvan Laineen mukaan paikallisuus on kuitenkin se puoli, johon hän aikoo tulevaisuudessa entistä enemmän panostaa.

– Yhteistyö yrittäjien välillä on äärimmäisen tärkeää. Olen saanut apua ja tärkeitä vinkkejä muilta yrittäjiltä ja antanut niitä myös muille. Minulla on tietoa verkkokaupan perustamisesta, ja neuvon mielelläni siinä asiassa. Ja toki muissakin asioissa, jos vain osaan.