Arjen apua vanhuksille ja lapsille

 

Hilma Kymäläinen (alhaalla vasemmalla), Klaudia Leppäaoho, Aleksi Hiivala ja Wilma Yli-Hakula ovat valmiina ottamaan työtehtäviä vastaan.

Wilma Yli-Hakula kävi rippikoulussa laulamassa ja pitämässä seuraa Somerolla sijaitsevan Tervaskannon palvelutalon asukkaille.  Nyt Tervaskannon nimi tunnistetaan A-studion dokumenttisarjasta, jossa seurataan syksyn ajan, miten hoivakodin arki muuttuu vanhuksia huomioonottavammaksi.

– Ikävä kyllä en juuri ole ehtinyt seurata sarjaa, koska minulla on meneillään loppukiri koulussa. Television katselu on jäänyt vähemmälle, kun läksyjä on niin paljon. Haluaisin että päättötodistus olisi hyvä, jotta pääsisin sinne minne tahdon.

Yhdeksäsluokkalainen Anna Tapion Koulun oppilas aikoo Tampereelle ilmaisutaidon lukioon, minkä jälkeen mielessä siintää lapsi- ja perhetyön perustutkinto.

– Koululla on menossa aikamoinen tsemppaus oppilaiden keskuudessa. Jotkut ovat ahdistuneita siitä, etteivät he vielä tiedä mitä aikovat peruskoulun jälkeen tehdä, Yli-Hakula kertoo.

 

Omat vahvuudet huomioon

Osa oppilaista hankkii käytännön työkokemusta matkailun ja yrittäjyyden kurssilla, jossa otetaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa osaa NY Vuosi Yrittäjänä –opinto-ohjelmaan. Opinnoissa perustetaan oikea, rahalla toimiva miniyritys.

Yritysideaa mietittäessä oli tärkeää ottaa huomioon omat kiinnostuksenkohteet ja vahvuudet.

Wilma Yli-Hakulalle, Aleksi Hiivalalle, Hilma Kymäläiselle ja Klaudia Leppäaholle idea hoiva-alan yrityksestä syntyi nopeasti.  Yritys kantaa nimeä Käsi Sydämellä.

– Meillä on kaikilla kokemusta niistä asioista, joita yritys tulee tekemään, Leppäaho mainitsee.

Yrityksen tarkoitus on auttaa Luopioisten ja Aitoon alueen vanhuksia ja lapsia.

– Voimme pitää lapsille seuraa koulun jälkeen ja auttaa läksyjen teossa. Vanhusten luona teemme mielellämme pieniä askareita, siivoamme, käymme kaupassa tai luemme.  Tai sitten ihan vain rupattelemme.

Aleksi Hiivala lisää, että myös lumenluonnit ja muut vastaavat pihatyöt kuuluvat yrityksen toimenkuvaan.

– Olin kesätöissä kiinteistönhuoltoyksikössä, joten ne hommat sujuvat hyvin.

Klaudia Leppäaho aikoo tulevaisuudessa lastenlääkäriksi. TET-jaksonsa hän suoritti päiväkodissa, joten Käsi Sydämellä  -yrityksessä hän tulee pääasiassa tekemään lastenvahtikeikkoja.

Yksipuolinen kuva vanhuksista

Yli-Hakula on hetken hiljaa ja toteaa sitten, että he haluavat oikeasti auttaa.

– Medioissa on jatkuvasti juttua vanhusten yksinäisyydestä ja palvelutalojen arjesta. Ei niihin asioihin voi olla kiinnittämättä huomiota.  Olen myös tietoinen lasten pahoinvoinnista, koska äitini tekee töitä sijoituslapsien parissa.

Hilma Kymäläinen kertoo suorittaneensa TET-jaksonsa naantalilaisessa palvelutalossa.

– Tykkäsin tosi paljon olla siellä. Tuli hyvä olo, kun sai ulkoiluttaa vanhuksia ja pitää heille seuraa. Vanhusten tarinoita on mukava kuunnella, koska oma kokemusmaailma ja elämänhistoria on niin erilainen.

Neljä yrittäjää myöntää, etteivät heidän ikäisensä nuoret yleensä juuri mieti ikäihmisten asioita.

– Monilla on aika yksipuolinen käsitys vanhuksista.  Ajatellaan, että kaikki ovat kiukkuisia ja tiuskivat, tai makaavat palvelutaloissa tiedottomina. Nuorten on joskus vähän vaikea tajuta, että vanhukset ovat yksilöitä siinä missä muutkin, Yli-Hakula sanoo.

Yrittäjät aikovat markkinoida yritystään kaupan ilmoitustauluilla ja viemällä tiedotteita postilaatikoihin. Koska he ovat käyvät samalla myös koulua, kykenee yritys tarjoamaan palveluitaan yleensä vasta kello 16 jälkeen.

 

Wilma Yli-Hakula toimii yrityksen yhteyshenkilönä. Hänet tavoittaa sähköpostista kasisydamella@gmail.com.