Vastuuntunnotonta unenhäirintää

Liki miljoona lihavoitunutta Suomen kansalaista oman tai naapurin kuorsauksen tuottamista unihäiriöistä, hapenkin puutteesta kärsii ja sairastuu. Unta ja etenkin sen arvokkainta, syvän unen vaihetta myös tekniset laitteet sisällä ja ulkona vähän väliä häiriköivät. Joka yö asukkaita sadoissatuhansissa talouksissa kiusaavat epäkelvot huippuimurit ja huoneistokohtaiset sekä taloyhtiöiden metelöivät kylmäkoneet, kellarikylmiöiden kehnosti vaimennetut, vanhatkin kompressorit.

Edellisen asuntomme yllä melusi huippuimuri niin, että univelkaiselta, raskasta työtä raatavalta ovinaapurilta usein hermot pettivät. Nykyasuntoomme, kerrostalon kolmanteen kerrokseen talon runkorakenteita pitkin kulkeutuva kellarin kylmäkoneen murina meidänkin yölepoamme ajoittain rasittaa. Mutta alempiin kerroksiin ja juur sen yläpuolelle meteli varmasti enemmän yltää.

Kuinkahan monen lapsen ja vauvan öiset itkut juur tuollaisesta, tuon tuostakin toistuvasta, monitaajuisesta äänestä, ärinästä johtuvat? Ja vanhempien hermot riekaleiks repivät. Pahemmista seurauksista nyt vain vaieten.

Muistisairaudet, dementiat ovat monista syistä yleistyneet. Jokaöinen, ympärivuorokautinen, syttyvä, sammuva, syttyvä hurina, räminä ja tärinä on varmasti yks aiheuttaja. Viileässä syyskuussa talomme kylmäkone käy seitsemän minuuttia ja huilaa seitsemäntosta. Ympäri vuorokauden. Kesähelteillä se käynnistyy ja pysähtyy puolen minuutin välein. On vastuuntunnotonta, ajattelematontakin meininkiä tuolla tavoin kansalaisia kiusata, riuduttaa, rääkätä. Kuntien terveystarkastajat, lähtekää liikkeelle! Kylmäkellareita kiertämään. Saamattomillekin sapiskaa jakamaan!

Espoolaisen kerrostalon kompressori hiljennettiin laittamalla se kellarin kattoon neljästä puolen metrin pituisesta, tukevasta kuminauhasta ilmaan killumaan.

Vierekkäiset talot, taloyhtiöt harventakaa ja lopettakaa vähäkäyttöisiä yhteiskylmiöitänne! Mekastavien kylmiöiden käyttäjille laitettakoon laskutukseen aiheellinen, tuntuva ja tepsivä energia- ja häirikköveloitus. Huoneistokohtaisia, äänettömiä nykykylmiöitä hommattakoon edullisin yhteishankinnoin. Taloyhtiöt rakentakoot pihapiireihinsä pieniä perinteisiä tai parannettuja maakellareita.

Mikko Kiio

Mäntyveräjä