Erikoissairaanhoito: Kangasala ja Pälkäne mukana säästötalkoissa

Kiireetöntä hoitoa lykätään

Kangasalan ja Pälkäneen johtava ylilääkäri Sari Mäkinen.

Kangasala ja Pälkäne ovat mukana säästötalkoissa, kun Tampereen kehyskunnat yrittävät säästää loppuvuoden aikana 6,1 miljoonaa euroa erikoissairaanhoidossa.

Kehyskuntien eli Kangasalan, Pälkäneen, Lempäälän, Nokian, Pirkkalan, Ylöjärven ja Vesilahden erikoissairaanhoidossa potilaita on hoidettu enemmän kuin  sairaanhoitopiirin palvelusopimusta tehtäessä arvioitiin.

Kangasalla ja Pälkäneellä kustannukset ovat ylittymässä noin 700 000 eurolla. Mitään yksittäistä isoa syytä ylitykseen ei ole, kertoo Kangasalan ja Pälkäneen johtava ylilääkäri Sari Mäkinen.

– Kulut pyritään saamaan kuriin siirtämällä kiireettömiä toimenpiteitä ensi vuodelle. Siirrot koskevat kaikkia potilasryhmiä ja erikoisaloja – toisin sanoen niitä potilaita, joiden hoito sietää pientä odottelua, Sari Mäkinen kertoo.

Johtava ylilääkäri rauhoittelee niitä potilaita, jotka saavat kirjeen siirrosta.

– Erikoissairaanhoidon asiantuntijat määrittelevät sen, kenen hoitoa voidaan turvallisesti siirtää ja kenen ei. Esimerkiksi akuutit syöpäsairaudet ja päivystykselliset sekä kiireelliset potilaat hoidetaan aivan kuten tähänkin asti, Mäkinen mainitsee.

 

Lähetteet syyniin

Kiireettömien toimenpiteiden siirtämisen lisäksi sairaanhoitopiiri ja kunnat ovat sopineet hoidon porrastamisesta ja lähetekäytäntöjen tarkistamisesta. Lähetteet arvioidaan noudattaen valtakunnallisia kiireettömän hoidon kriteereitä. Tarvittaessa lähetteet palautetaan lähettävään yksikköön, jos julkiseen erikoissairaanhoitoon hoitoon ottamisen perusteet eivät täyty tai potilas on sovittu työnjaon mukaisesti hoidettavaksi kuntien omissa tai niiden sopimissa erikoissairaanhoidon yksiköissä.

– Tarkoitus on jatkossa arvioida tekemistä ja yhteistyötä kaikilla portailla mahdollisimman tarkasti ja karsia turhia päällekkäisyyksiä, esimerkiksi samojen laboratoriokokeiden ottamista ensin terveyskeskuksessa ja heti perään erikoissairaanhoidon yksikössä. Ei tehdä siis turhia asioita, vaan keskitytään siihen, että potilaita hoidetaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan, Mäkinen huomauttaa.

Tavoitteena on, että taloudessa päästään tasapainoon ensi vuoden aikana.

 

 Näin kehyskunnat ovat ylittämässä erikoissairaanhoidon kulunsa:

  • Nokia yli 2 miljoonaa
  • Pirkkala noin 1,2 miljoonaa
  •  Ylöjärvi 900 000 euroa
  • Kangasala ja Pälkäne 700 000 euroa
  • Lempäälä 400 000 euroa

”Pelko on mukana aina”

Kangasalalaisen Tiina Jutilan 8-vuotias tytär Vilma-Lotta on yksi niistä, joiden aika erikoissairaanhoitoon siirtyi säästötoimenpiteiden takia. Marraskuulle sovittu syöpäkontrolli siirtyi pari kuukautta eli tammikuun alkuun. Lasten hematologian ja onkologian poliklinikalta tullut kirje kontrollin siirtämisestä herätti perheessä ihmetystä ja myös huolta.

– Meillä ei ole mitään hätää, mutta kontrolleihin menemiseen liittyvät aina suuret tunteet. Aina taustalla on huoli ja pelko siitä, että jotain löytyykin. Huolettaa erityisesti se, että olemme juuri siirtyneet vain puolen vuoden välein tehtäviin kontrolleihin, ja nyt seuranta siirtyi heti pari kuukautta pidemmälle. Toivottavasti kaikki on kunnossa Vilmalla vielä tammikuussakin, Tiina Jutila toivoo.

Vilma-Lotalla todettiin kasvain vasemmassa munuaisessa kolmivuotissynttäreiden alla syksyllä 2009. Sytostaatit aloitettiin heti ja niitä seurasi leikkaus. Lääkehoitoja jatkettiin leikkauksen jälkeen koko talven ajan.

­– Keväällä 2010 todettiin, että syöpäsoluja ei enää ole. Sen jälkeen olemme käyneet kontrolleissa ensin kolmen kuukauden välein ja nyt siis kuuden kuukauden välein, Tiina Jutila kertoo.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?