Pronssi lämmitti mieltä

Pälkäneläinen Tytti Tukiainen oli mukana Suomen leipurimaajoukkueessa PM-kisoissa viime viikolla.

Suomen maajoukkue leipoi pronssille Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa Tampereella. Leipomoalan Nordic Bakery Cupin voiton korjasi Ruotsi Norjan sijoittuessa toiseksi.

– Ihan tyytyväisiä olemme kolmanteen sijaan. Ainahan sijoitus olisi voinut olla parempikin, mutta annan kyllä täydet pisteet Ruotsille. He olivat selvästi paras joukkue, Suomen riveissä kilpaillut pälkäneläinen Tytti Tukiainen kehuu.

Ensimmäisenä kilpailupäivänä tehtiin leipätaitotyö, johon osallistui yksi kilpailija jokaisesta joukkueesta. Suomen joukkueesta taitotyön teki Katri Mäkinen Elosen Leipomosta. Toisena päivänä leivottiin kahvileivät ja ruokaleivät. Tukiaisen vastuulla oli kahvileipien tekeminen. Kilpailun teemana oli pohjoismainen luonto.

– Kilpailussa piti leipoa croissant, suklaacroissant ja briossi. Omaa luovuuttaan pääsi käyttämään omavalintaisen wienerin ja pullan leivonnassa, Linkosuon Leipomossa Kangasalla työskentelevä Tukiainen kertoo.

Tukiainen täytti kilpailuwienerinsä tuorejuustolla, vadelmalla ja mustikalla. Pullan täytteeksi hän valitsi sitruunaa.

– Aikaa oli seitsemän tuntia. Se riitti ihan hyvin. Oman jännityksensä kilpailuun toi se, että olen juuri jäämässä äitiyslomalle. Jännitin etukäteen, miten pitkä seisominen ja leipomuksien kanssa hääräily isohkon mahan kanssa onnistuvat, mutta kaikki meni hyvin. Kilpailun jälkeisenä iltana kyllä väsytti, Tukiainen kertoo.

Suomen joukkueen kolmas jäsen oli Meiju Petrelius Leipurin Oy:stä. Kaksipäiväinen kilpailu pidettiin Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa NordicFood & NordicPack -messutapahtuman yhteydessä loppuviikosta. Kilpailun järjestivät Tampereen Messut ja Suomen Leipuriliitto yhteistyökumppaneineen.

 

Kilpailemalla oppii

Suomen joukkueen valmentaja Veli-Matti Ahvenharju pyysi Tukiaista mukaan kilpailemaan tammikuussa. Tukiainen oli heti valmis lähtemään mukaan. Talven aikana Suomen joukkue harjoitteli yhdessä kerran kuukaudessa. Lisäksi Tukiainen harjoitteli kisoja varten sekä Kangasalan ammattikoululla että työpaikallaan.

– Kilpailuista jää aina jotakin oppia omaan tekemiseen. Toisten tekemistä seuraamalla saa usein hyviä ideoita ja hyödyllisiä vinkkejä omaan työhönsä, Tukiainen mainitsee.

Tukiainen on aiemmin osallistunut leipomoalan Suomen mestaruuskilpailuihin, joissa hän sijoittui kolmanneksi. Hän on työskennellyt Linkosuon Leipomossa vuodesta 2012 asti, ensin tuotekehittäjänä ja kuluvasta syksystä alkaen myös laadunohjaajana.

– Olen valmis kilpailemaan jatkossakin, jos kutsu käy. Työni on nykyisin enemmän paperityötä, joten leivontakisoissa pääsen pitämään omaa ammattitaitoani yllä, Tukiainen sanoo.