Laura Markovaara ja Viron Andi Noot veivät palkintorahat

Kilpailun nopein nainen Laura Markovaara sai mitalinsa Pälkäneen kunnanjohtaja Janita Koivistolta.

Rautajärven sorateillä – ja vähän asfaltillakin – juostiin viime lauantaina kovempaa kuin kenties koskaan ennen. Pihtisalmen maantiejuoksun kolmas uusi tuleminen osoitti taas kerran, että rahalla on liki taivaallinen voima.

Ei Pihtisalmen 9,4 kilometrin lenkillä aikaisempinakaan vuosina edetty ryömintänopeuksilla, mutta tänä vuonna kaikki oli toisin. Järjestäjien hankkimat huimat sponsorirahat houkuttelivat mukaan Suomen kovimpia menijöitä ja yhden nuoren hurjan myös Viron puolelta. Nopeimmalle miehelle ja naiselle kun oli luvassa peräti viidensadan euron palkintorahat.

 

Kärjessä vauhdin hurmaa

Aurinkoisessa ja kuivassa, mutta melko viileässä syyssäässä reitille starttasi ennätysmäärä juoksijoita. Kaikkiaan 57 innokasta lähti tuttuun tyyliin pappatuntureiden vetämänä kiertämään 9,4 kilometrinlenkkiä.

Viron 21-vuotias mailerilupaus Andi Noot sai miesten puolella ennakkosuosikin paineet harteilleen, mutta tiukkaa vastustakin nuorukaiselle oli tiedossa.

Saarenmaan tykki lähti liikkeelle sellaista kyytiä, että kauan ei matkalla vanhennuta. Matkaseurakseen hän sai Turun Antti-Pekka Niinistön, joka pysytteli eestiläisen rinnalla melkein maaliviivalle asti. Kylänraitilla Noot sai viimein karistettua Niinistön neljän sekunnin päähän, joten miesten voittopotti matkasi Suomenlahden eteläpuolelle.

Kärjen vauhti oli todella hurjaa. Andi Nootin voittoaika 29,12 on järjestäjien tiedossa olevista tuloksista selvästi nopein kautta aikojen. Kaikki 1970- ja 1980-lukujen tulokset eivät ole tallessa, eikä reittikään ole täysin vertailukelpoinen tuonaikaiseen, mutta parhaat tunnetut ajat ovat päälle 31 minuutin. Tapahtuman uudelleensyntymisen jälkeen ei kukaan ollut tätä ennen alittanut 34 minuuttia.

Nootin ja Niinistön (29,16) vanavedessä kolmanneksi tullut Tommi Hytönen (30,07) ja Jaakko Nieminen (30,45) pääsivät alle 31 minuutin.

 

Saarenmaalaisen Andi Nootin hymy oli herkässä juoksun jälkeen.

Naisten kilpa suomenmestareiden taisto

Naisten sarjaan oli promoottori Anssi Kukkosen ansiokkaan värväystyön tuloksena ilmoittautunut huippukova kolmikko: Hallitseva 10 000 metrin Suomen mestari Minna Lamminen, jonka palkintokaappi pullistelee SM-mitaleita, Laura Markovaara, joka on saman matkan mestari vuodelta 2010 sekä nuori, vastikään pitkästä loukkaantumisesta toipunut huippulahjakas maratoonarilupaus Elisa Karhu.

Kolmikosta Lamminen aloitti väkevimmin, mutta Markovaara tavoitti hänet, ja puolimatkaan naiset tulivat tasatahtia. Loppupuolen pitkässä nousussa Markovaara ratkaisi pelin ja voitti kisan puolen minuutin marginaalilla. Voittoaika 32,52 on tiedossa olevista naisten tekemistä noteerauksista kaikkien aikojen nopein ja alittaa Kristiina Iisakkilan vuonna 1984 juokseman ajan yli kahdella ja puolella minuutilla.

Myös toiseksi tullut Lamminen (33,25) ja viikon takaisen puolimaratonin rasituksista hyvin toipunut kolmonen Elisa Karhu (34,33) alittivat Iisakkilan tuloksen reilusti. Lamminen vei naisten yleisen sarjan nimiinsä, sillä Laura Markovaara kilpailee yli 40-vuotiaiden sarjassa.

Markovaaralla oli Rautajärvellä lähes kotikenttäetu, sillä huhut kertovat hänen veljensä asuvan näillä main. Nainen on käynyt näyttämässä muille kantapäitään myös Sappeen Uphill Runissa. Iloinen ja positiivisen oloinen voittaja oli palkintojenjaon jälkeen yhtä hymyä.

-Hieno yllätys tämä oli, varsinkin kun Minna lähti alussa tosi kovaa. Juoksin kuitenkin ihan omaa juoksuani ja tavoitin hänet muutaman kilometrin jälkeen. Tiesin olevani kirissä auttamatta häntä hitaampi, joten satsasin ylämäkeen ja onnistuin, iloitsi Markovaara 500 euroa rikkaampana.

Terävimmän kärjen takana käytiin myös hyvätasoista kilpailua ja kaikkiaan 19 juoksijaa pääsi maaliin alle 40 minuutin. Nopein paikallisista oli Aitoon Aki Niemi.

Kaikeksi onneksi ihan tavalliset kuntoilijatkin olivat edelleen vahvasti mukana, sillä Pihtisalmen Retron on tarkoitus olla nimenomaan kaikenkuntoisten liikkujien tapahtuma – ikään ja vauhtiin katsomatta.

 

Miesten kärkikolmikko: kakkonen Antti-Pekka Niinistö (vasemmalla), ykkönen Andi Noot ja kolmonen Tommi Hytönen.