Uuteen työhön Pirkka-tulikasteen kautta

Annikka Lampo sai tulikasteensa tiedottajan töihin Pirkka14-valmiusharjoituksen merkeissä. Yhteiskunnan kybervarautumista testaavan harjoituksen taustatilanteena oli kiristynyt kansainvälinen tilanne ja siitä aiheutuvat tietoverkkohyökkäykset.

– Olihan töiden alku Kangasalla kieltämättä ikimuistoinen. Aloitin lokakuun alussa ja siitä viikon päästä alkoikin jo Pirkka-valmiusharjoitus, Kangasalan kunnan uusi tiedottaja toteaa.

Harjoituksessa olivat mukana kaikki Pirkanmaan 22 kuntaa, muiden maakuntien kuntia ja myös yrityksiä omaehtoisesti. Harjoituksen järjesti Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto yhdessä pelastusopiston kanssa.

– Teimme ennakkotehtäviä Pirkkaa varten ja kävimme ensimmäisenä harjoituspäivänä Valkeakoskella kaikille osallistujille yhteisessä seminaarissa. Toisena harjoituspäivänä harjoittelimme omissa organisaatioissamme annetun taustatilanteen mukaisesti, Lampo selventää.

Tarkoituksena oli selvittää, lamaantuuko yhteiskunta verkon lamaantuessa. Tavoitteena oli laittaa kunnat pohtimaan omaa valmiuttaan ja keinoja selvitä kriisistä. Mitä selvisi Kangasalla?

– Huomasimme, että asioita on mietitty Kangasalla hyvin – valmius ja varautuminen tämänkaltaisiin uhkiin on siis hyvä. Vaikka kaikki verkot olisivat alhaalla, elintärkeät toiminnot saadaan turvattua. Viestinnän kannalta on tärkeää, että vaikka sähköä ei olisi saatavilla, pystymme viestimään asioista eteenpäin, Lampo kertoo.

 

Viestintää monipuolisesti

Valmiusharjoituksen jälkeen Lampo on päässyt tutustumaan toden teolla uuteen työympäristöönsä. Ensimmäiset päivät Kangasalla ovat olleet kiireisiä, mutta myös antoisia. Uudelle tiedottajan työsuhteelle on selvästi ollut tilausta.

– Vastaanotto on ollut lämmin ja innostunut. Yhteistyötä olenkin jo viritellyt jo monen eri tahon kanssa, Lampo kiittelee.

Keskeisimmät työtehtävät liittyvät viestinnän suunnitteluun, kehittämiseen ja toteuttamiseen. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi kunnan sisäisten ja ulkoisten tiedotteiden laatimista ja Kangasalan markkinointia eri sidosryhmille.  Pidemmän tähtäimen projekti on kunnan internetsivujen ja graafisen ilmeen uudistaminen.

– Haluan myös olla parantamassa kuntalaistiedottamista entisestään. Olin mukana kunnanvaltuuston lokakuun kokouksessa ja kirjoitin sieltä mahdollisimman selkokielisen koosteen kunnan verkkosivuille, Lampo antaa esimerkin yhdestä asukasviestinnän muodosta.

Lampolla on monipuolinen kokemus viestinnästä ja tiedottamisesta sekä kokemusta yritysten markkinoinnista ja tapahtumien järjestämisestä. Ennen Kangasalle siirtymistään hän työskenteli projektipäällikkönä Tampereen Messuihin kuuluvassa kongressitoimistossa, jossa hänen vastuullaan olivat erilaiset tapahtumajärjestelyt sekä niiden viestintä ja markkinointi.

Lampo on lisäksi työskennellyt markkinointipäällikkönä, viestintäpäällikkönä, tiedottajana sekä kongressipäällikkönä. Hänellä on runsaasti kansainvälistä kokemusta.

– Olen työskennellyt Ruotsissa, Norjassa, Saksassa, Yhdysvalloissa ja Sveitsissä, jossa asuin viisi vuotta, Lampo mainitsee.

Koulutukseltaan Lampo on filosofian maisteri.

 

Koti Pirkkalassa

Kangasala on Annikka Lampolle entuudestaan jossain määrin tuttu paikka, sillä hänen äidin puoleinen sukunsa on kotoisin Sahalahden ja Kuhmalahden suunnalta.

­– Ja perheemme koira on Kangasalta kotoisin, Pirkkalassa miehensä ja kahden lapsensa kanssa asuva Lampo naurahtaa.