Hiihtokeskus valmistautuu täyttä häkää talveen

Jari Janhunen vastaa Sappeen hissien toimivuudesta.

Vaikka laskettelukausi alkaa Sappeella keskimäärin vasta joulukuun alussa, hiihtokeskuksessa huhkitaan jo nyt täyttä häkää, jotta kaikki on valmista talven tullessa.

Hissivastaava Jari Janhusen aika menee tällä hetkellä ankkurihissien vetolaitteiden läpikäymiseen. Vetokapuloita on kaikkiaan Sappeen hisseissä 400 kappaletta.

– Jokaisen vetolaitteen naru vaihdetaan ennen sesonkia. Vetolaitteiden jarrupalat ja jouset tarkistetaan ja vaihdetaan tarvittaessa uusiin, Janhunen kertoo.

Homma työllistää Janhusen pariksi kuukaudeksi. Osaavan miehen kädet tarkastavat vetolaitteet tottunein ottein.

– Työ pitää tehdä huolella, jotta tulee varmasti kestävää jälkeä, Janhunen sanoo.

Hissikalusto käydään muutenkin huolellisesti lävitse syksyn aikana. Koneistot ja moottorit tarkistetaan sekä öljyt vaihdetaan. Jo aikaisemmin Janhunen on tarkastanut hissien köysipyörästöt ja vetovaijerit.

Hiihtokeskuksen lumitykit käyvät syksyisin läpi saman prässin.

– Öljyjen vaihto, turbiinien, laakeriston ja suuttimien läpikäyminen…, rinnetoiminnoista vastaava Kosti Puurunen luettelee tarkastettavia kohteita.

Myös rinnekoneet huolletaan läpikotaisin. Näin lumikissat ovat tuliterässä ja valmiina tasaamaan rinteitä talven tultua. Myös noin viiden kilometrin mittainen lumetuslinja, joka kulkee osin maan päällä, osin maan alla, huolletaan syksyisin. Viime vuonna linjasta vaihdettiin putkistoa pitkältä matkalta, joten tänä vuonna selvitään pienemmin huoltotoimenpitein.

 

Tasaista latupohjaa. Risto Pietarila raivaa kasvillisuutta murtomaahiihtoreitiltä.

Ylimääräinen kasvillisuus pois

Sappeen kaikista 12 laskettelurinteistä niitetään ylimääräistä kasvillisuutta ennen kauden alkua. Näin toimitaan, jotta rinteet saadaan lumisiksi mahdollisimman vähällä lumimäärällä.

– Mitä tasaisempi pohja, sitä vähemmän se tarvitsee lunta. Tämä on varsinkin alkukaudesta tärkeää, Puurunen mainitsee.

Niissä rinteenosissa, joihin ei päästä traktorilla, työ tehdään käsityönä trimmerillä tai raivaussahalla. Risto Pietarilan työsarkaan kuuluu ennen sesonkia myös murtomaalatujen pohjien trimmaaminen. Matkailukeskuksessa on yhteensä 14 kilometrin verran hiihtolatuja kolmella eri mittaisella lenkillä.

– Latupohjiin kasvaa pajua ja muuta kasvillisuutta. Nämä raivataan pois, jotta pohjasta saadaan mahdollisimman tasainen, Pietarila sanoo.

Huoltopuolella työskentelee vuoden ympäri viisi henkilöä. Sesonkiaikoina pienempiä huoltotoimenpiteitä tekevät yhtä lailla myös kausityöntekijät.

– Talviaikana meillä työskentelee rinnepuolella noin 40 kausityöntekijää. Osa heistä on vakituisia kausityöntekijöitämme, esimerkiksi paikallisia maanviljelijöitä ja metsureita, jotka ovat meillä töissä vuodesta toiseen. Opiskelijat muodostavat toisen suuren kausiapujoukkomme, Puurunen kertoo.

 

Sukset valmiiksi

Välinevuokraamon puolella Harri Heikkinen hikoilee lasketteluvälineiden syyshuollon parissa. Kaikille suksille tehdään kauden alla samanlainen huolto. Siteet tarkistetaan, kantit hiotaan ja pohjaan vedetään uudet kuviot sekä voiteet.

– Kauden aikana suksille ja laudoille tehdään lähinnä ylläpitovoitelua, Heikkinen mainitsee.

Heikkisellä riittää tekemistä, sillä Sappeen vuokravalikoima kattaa 600 suksiparia sekä 150 lumilautaa.

– Nämä kaikki askareet tapahtuvat asiakkaiden katseilta piilossa, mutta ovat silti elintärkeitä. Kaiken tavoitteena on olla valmiina sitten, kun lumet saadaan maahan, Puurunen toteaa.