Lentoon!

Ilmavaa fiilistä. Tampereen Voimistelijoiden Elsa Walden tekee liikettä nimeltä Flying. Kuvaaja: Annika Savola

Rohkea rokan syö – tai pärjää ainakin trampoliinivoimistelussa. Lajissa, jossa maailman kärkivoimistelijat ponnistavat jopa kahdeksan metrin korkeuteen, rohkeus on valttia.

– Voimistelijalta vaaditaan rohkeuden lisäksi hyviä perusvoimistelutaitoja eli kehonhallintaa sekä hartioiden ja jalkojen liikkuvuutta. Jos kilpatasolle tähtää, niin motivaation pitää tietysti olla kunnossa. Trampoliinivoimistelukouluihin ei kuitenkaan ole mitään vaatimuksia, ja harjoittelemaan voi ilmoittautua kuka vain innokas lapsi tai aikuinen, Henna-Riina Nurmi Tampereen Voimistelijoista kertoo.

Tampereen Voimistelijoiden lisäksi ohjattua trampoliinivoimistelua Pirkanmaalla järjestää Tampereen Sisu. Harrastajia on jo useita satoja, ja heidän joukossaan on myös muutamia lapsia ja nuoria Kangasalta ja Pälkäneeltä.

– Tampereen Voimistelijoissa trampoliinivoimistelua harrastaa tänä syksynä noin 170 voimistelijaa, joista 120 on trampoliinivoimistelukouluissa, 30 trampoliinivoimistelun valmennusryhmissä ja 20 trampoliinivoimistelun kilparyhmissä. Kilpailuja järjestetään Suomessa kuudesta kahdeksaan kappaletta vuodessa. Niitä pidetään pääsääntöisesti Tampereella, Espoossa ja Kurikassa. Osa pidempään lajia harrastaneista tähyää jo kansainvälisillekin kilpakentille, Nurmi kertoo.

Trampoliinivoimistelu rantautui pysyvästi Suomeen vuonna 2000, samana vuonna kun laji oli ensimmäistä kertaa mukana olympialaisissa. Tämän jälkeen laji on kasvanut reipasta vauhtia. Trampoliineja oli aluksi vain muutamia ja nekin olivat muiden lajien oheisharjoittelukäytössä. Nyt trampoliinivoimistelua itsenäisenä lajina harrastetaan useissa seuroissa ympäri Suomea.

 

Liikkeet hypyn korkeimmassa vaiheessa

Trampoliinivoimistelu kehittää tasapainoa ja koordinaatiota sekä vahvistaa erityisesti keskivartalon lihaksia. Trampoliinivoimistelussa hypätään suoraan ylöspäin ja liikkeet tehdään hypyn korkeimmassa vaiheessa. Tekniikka on siis erilainen kuin useimmissa muissa voimistelulajeissa, joissa liikkeet lähtevät heti eteen- tai taaksepäin.

Alussa tyypillisimmät temput ovat haarataitto, kerähyppy, taittohyppy ja kierrehypyt. Muista voimistelulajeista poiketen trampoliinilla opetellaan hyppäämään istualleen, selälleen ja vatsalleen. Näiden lisäksi harjoitellaan paljon erilaisia voltteja eteenpäin ja taaksepäin.

– Liikkeiden yhdistäminen on myös tärkeää, sillä kilpailuissa voimistelijan pitää suorittaa kymmenen liikkeen sarja ilman välihyppyjä, Nurmi huomauttaa.