Yhteistyö puheista tekoihin

Kun hätä on suuri, käännytään puheista tekoihin. Yrittäjät Pälkäneen kylillä lopettivat vaikeroinnin ja ryhtyivät yhdessä herättelemään lähiseudun asukkaita käyttämään omia lähipalvelujaan. Pimeän kaupan iltaa Onkkaalassa seuraa Pimeämmän kaupan ilta Rautajärvellä ja Luopioisissa, ja lisääkin saattaa olla vielä tulossa. Tulokset ovat yllättäneet niin yrittäjät kuin asukkaatkin: ensin mainitut huomasivat omalta kylältä löytyvän sittenkin ostovoimaa ja jälkimmäiset ihmettelevät, miten esimerkiksi Rautajärven ja Luopioisten seudulta löytyy niinkin paljon palveluita.

Innostus tarttuu toivottavasti myös Kangasalan puolelle, sillä yritysten säilyminen ruokkii positiivista kierrettä asukkaiden säilymisen ja samalla jopa kunnallisten palvelujen säilymistä alueella.

Sama toimii kuitenkin myös toiseen suuntaan.

Jotkut näkevät paikallisen yhteistyön löytyneen liian myöhään tai säästökuumeissaan pyörivän kunnan hätäilevän liiaksi nyt, kun pyörät on saatu pyörimään oikeaan suuntaan. Kylätaloista, pikkukouluista ja muista kuntien taskuissa olleista syrjäseutujen kohteista ollaan hankkiutumassa eroon hyvää vauhtia. Kunnan palveluiden katoaminen kylästä on vetovoimatappio, jota yrittäjän tai tavallisen kyläläisen on mahdotonta omin voimin kääntää voitoksi.

Lahdenkulman kyläyhdistys onkin oikeilla jäljillä peräänkuuluttaessaan kehittämistä jatkuvan säästämisen ja leikkaamisen sijaan. Tonttien kaavoittaminen ja myynti riittävän houkuttelevaan hintaan palvelujen, esimerkiksi kyläkoulujen tai lääkäriaseman läheisyydestä vailla jatkuvaa pelkoa niiden katoamisesta, voisi hyvinkin tuoda piristysruiskeen kylälle ja koko kunnalle – kuten menoleikkausten kanssa, pienistä puroista syntyy joki. Kehittäminen ei kuitenkaan tapahdu itsestään, vaan vaatii yhteistä ideointia, luovuutta ja avointa mieltä. Yrittäjät ovat tämän jo ymmärtäneet, ja tulokset ovat puhuneet puolestaan.

Asia erikseen, jos tilanne kunnissa tiedostetaan mutta näin ei vain haluta tehdä.