Luistimet teräviksi, kohta tulee jää!

Talviklassikko pelattiin viime talvena Haanloukkaan jäällä.

Haanloukkaan jääkiekkokaukalon jäädytys aloitetaan parin viikon kuluttua. Jään pitäisi olla luistelukunnossa viimeistään marras- joulukuun vaihteessa.

– Pyrimme siihen, että marraskuun puolella jäälle pääsee, mutta sää vaikuttaa tietysti jonkin verran aikatauluun, kertoo liikunta- ja vapaa-aikasihteeri Petri Ketola.

Haanloukkaan kaukaloa käyttävät sekä koulut että harrastusryhmät, mutta vapailla vuoroilla tekojää on avoin kenelle tahansa.

– Alkukaudesta kysyntä on kovimmilla. Varaamme taas mailattomien vuoroja, jotta kaikki saavat mahdollisuuden luistella, vaikka urheilukentän luistinrataa ei saataisi alkutalvesta käyttöön, Petri Ketola lupaa.

Haanloukkaan kentän käyttö on ilmaista paitsi silloin, kun jää on varattu tietyille ryhmille. Silloinkaan 10 euron vuoromaksu ei päätä huimaa.

Luistelukausi alkaa yleensä innolla heti marraskuussa, ja sesonki jatkuu helmikuun alkupuolelle. Sen jälkeen kentillä tulee väljää. Haanloukkaassa ruuhka on ymmärrettävästi kovimmillaan ennen kuin varisnainen luistinrata aukeaa, mutta ylipäätään keskitalvella käyttöaste on hyvä.

– Mutta ei niin täysi, etteivät kaikki mahtuisi luistelemaan. Vuoroja kannattaa käyttää, kun niitä on tarjolla, Ketola muistuttaa.

Parin viikon päästä jäädytetään

Jäädytyksen voi aloittaa, kun vuorokauden keskilämpötila laskee alle 5 asteen. Alkujäädytys olisi kuitenkin helpoin tehdä nollakelillä, lämpöasteet hankaloittavat sitä.

– Sitten kun on saatu hyvät pohjat, tekojää kestää 7–8 plusastetta. Täytyisi olla pitkän aikaa todella poikkeuksellisen lämmintä, jotta se jouduttaisiin sulkemaan, Petri Ketola kertoo.

Jäädytys aloitetaan marraskuun puolivälissä, ellei keli ole täysin toivoton. Siitä viikon – puolentoista päästä jää on käyttökunnossa.

Jään laadun pitäisi pysyä hyvänä ainakin kaluston puolesta, sillä käytössä ovat ensimmäistä talvea uusi jäänhoitotraktori ja ”jäämatti” eli jäädytyskone.

Jäämatti suihkuttaa jään päälle ohuen kerroksen lämmintä vettä, joka kiinnittyy nopeasti ja muodostaa hyvän sileän pinnan. Samalla koneella voi myös hioa jäätä.

– Vanha jäämatti oli lähes 30 vuotta vanha, joten oli jo aikakin uusia se, Ketola huomauttaa.