Pirkanmaalla laulujoutsenilla ei muuttohaluja

Kuva: Jukka T. Helin

BirdLife Suomen valtakunnallinen joutsenlaskenta järjestettiin viime viikonloppuna harmaansateisessa ja tuulisessa säässä. Keliolosuhteiden vuoksi joutsenilla ei ollut suurtakaan muuttohalua, vaan havaitut linnut olivat pääosin pelloilla ruokailevia tai lepäileviä lintuja.

 

Itärajan takaa

Suuri osa nyt Pirkanmaan pelloilla viihtyvistä linnuista ei pesi Pirkanmaalla tai Suomessa, vaan ne saapuvat itärajan takaa ja pysähtyvät lepäilemään hetkeksi maahamme. Monet Pirkanmaalla pesivät laulujoutsenet tuntuvat vielä olevan perhekunnittain erillään muuttojoutsenparvista.

Ennen viikonlopun joutsenlaskentaa ainakin Pirkanmaalla oli käynnissä useilla hyvillä joutsenpelloilla sänkipellon kääntäminen mullokseksi. Sen vuoksi joutsenten piti etsiä uusia ravintopaikkoja läheltä tai kauempaa. Kaikesta huolimatta joutsenlaskennassa päädyttiin hyviin lukemiin.

Pirkanmaan Lintutieteellisen Yhdistyksen toimialueella havaittiin Tiira-lintutietopalvelun mukaan noin 7 000 laulujoutsenta. Parhaat joutsenkunnat ovat Sastamala (1 100 joutsenta), Orivesi (950) ja Ikaalinen (535).

Kangasalla joutsenia laskettiin olevan 320 ja Pälkäneellä 162.

Pirkanmaalla lepäilevistä ja ruokailevista joutsenista on 27 prosenttia menneenä kesänä syntyneitä nuoria lintuja.

 

Viimeisen lähtevät tammikuussa

Laulujoutsenet viivyttelevät suurinkin määrin maakunnassamme niin pitkään, kun järvien lahdet pysyvät avoimina. Maakunta voi tyhjentyä joutsenista vasta tammikuun puolella. Nykyisin joutsenia jää talvehtimaan säännöllisesti Pirkanmaan sulina pysyviin vesistöihin pieniä määriä.