Rinteiden turvallisuus on jokaisen vastuulla

Yksi laskettelurinteiden tärkeimpiä sääntöjä on, että takaa tuleva väistää edellään laskettelevat.

Jokainen laskettelija on vastuussa laskettelurinteiden turvallisuudesta. Käyttäytymällä rinteissä sääntöjen mukaan onnettomuuksien riski putoaa. Vahinkoja ja tapaturmia kuitenkin sattuu toisinaan, ja niitä varten

Sappeessa päivystää vapaaehtoinen ensiapupäivystäjien joukko. Ryhmän koostumus on pysynyt jo vuosikausia samana.

– Ryhmässä on pelastuslaitoksen väkeä, lääkäreitä ja sairaanhoitajia, rinnetoiminnanjohtaja Kosti Puurunen kertoo.

Ensiapuryhmä päivystää Sappeessa viikonloppuisin, koulujen hiihtolomien ja suosittujen 10-tiistaiden aikana ennalta sovittujen vuorolistojen mukaan.

Sappee tekee yhteistyötä myös Tampereen yliopiston lääkäriopiskelijoiden kanssa. Lääkäriopiskelijat päivystävät rinteessä arkipäivisin helmikuun alusta maaliskuun alkupuolelle.

– Tämän lisäksi omassa henkilökunnassamme on luonnollisesti ensiapukoulutettuja henkilöitä, Puurunen huomauttaa.

 

Vapaaehtoiset Ski Patrolit

Kuka tahansa hiihtokeskuksen suosittelema hiihtotaitoinen ja laskettelukeskusten turvallisuudesta kiinnostunut henkilö voi halutessaan ruveta Ski Patroliksi. Ski Patrolit ovat hiihtokeskusten palvelevia koulutettuja osaajia, joiden tehtävänä on neuvoa rinnekävijöitä, ennaltaehkäistä onnettomuuksia sekä valvoa ja puuttua viihtyisyyttä ja turvallisuutta vaarantavaan toimintaan. Myös ensiavun antaminen tarvittaessa kuuluu Ski Patroleiden toimenkuvaan.

– Suomen Hiihtokeskusten Yhdistys järjestää erillistä koulutusta Ski Patroleille. Lisätietoa toiminnasta saa myös meidän kauttamme, Puurunen vinkkaa.