Terhokerho: Lapset toivat vauhtia ja vipinää Ikäpisteen aamupäivään

Elmomaista eloa, vanhuksille iloa

Lapset pääsivät askartelemaan kransseja Siiri Ali-Kipparin johdolla.

Luopioisten kirkonkylän Seuratalolle saatiin keskiviikkona vipinää, kun Ikäpisteessä pidettiin lasten ja aikuisten yhteistä Terhokerhoa. Harvemmin on vanhusten laulamaa Hämäläisten laulua säestänyt lasten jalkojen tasainen rytmi lasten hyppiessä alas salin näyttämöltä.

– Tämä oli oikein kivaa ja mukavaa vaihtelua, minä kun asun yksinäni. Lasten touhuja on niin hauska seurata, Luopioisten kirkonkylällä asuva Airi Nord totesi.

8-kuinen Elmo Lyytikäinen valloitti paikalla olleet vanhukset samalla hetkellä kun astui saliin sisään. Pienellä pojalla riitti ihailijoita ja Elmo loisti mielihyvin huomion keskipisteenä. Sukupolvien ketju näkyi selvästi, kun pieniä käsiä kurottui silittämään jo hieman enemmän elämää nähneet kädet.

– Poika näyttää pärjäilevän ihan hienosti isompien lasten ja vanhusten keskellä, Elmon äiti Outi Lyytikäinen huomasi.

Keskiviikkona seurakuntatalon Perhekerhosta Terhokerhoon lähteneiden lasten ohjelmassa oli askartelua Siiri Ali-Kipparin johdolla. Askartelun aikana Ikäpisteen väki ratkaisi arvoituksia ja lauleskeli yhdessä. Lapset pääsivät myös kuulemaan Kirsi Kunnaksen runoja – Tunteellinen siili taisi valloittaa kaikki ikään katsomatta.

Lopuksi koko jengi pääsi yhdessä liikkeelle, kun pieni piiri lähti pyörimään ympäri Seuratalon salia.

– Me kyllä jätimme askartelun vielä suosiolla väliin. Terhokerhossa oli oikein kiva vierailla, Outi Lyytikäinen mietti.

 

Airi Nord ja muut vanhuikset lasten kanssa yhteisessä piirileikissä.

Yhteistä puuhaa ikään katsomatta

Terhokerhoja järjestetään Suomen Punaisen Ristin ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton paikallisosastojen yhteistyönä. Luopioisten kerhon vetäjä Raija Vaaleri kertoo, että Luopioisissa Tarhokerho kokoontui ensimmäisen kerran elokuussa Haltian Torpalla. Syyskuussa tavattiin Rautajärven koulun pihalla ulkoleikkien ja -puuhien merkeissä. Syksyn viimeinen kerhokerta on 26. marraskuuta Aitoon pysäkillä.

– Tuolloin tiedossa on joulupuuro ja jouluisia leikkejä. Keväälle olemme suunnitelleet muutamaa isompaa tapahtumaa kuukausikokoontumisten sijaan, Vaaleri kertoo.

Terhokerhojen tavoitteena on saada kaikenikäiset suomalaiset leikkimään yhdessä. Lapsen ja vanhuksen kohtaaminen rikastuttaa sekä nuoren että vanhan elämää, ja samalla leikkiperinne välittyy kuin itsestään eteenpäin.

 

 

 

Mikä Terhokerho?

– Maksuttomia ja kaikille avoimia kohtaamispaikkoja, jonne ovat tervetulleita lapset, eläkeläiset ja muut aikuiset viettämään kiireetöntä aikaa ja leikkimään yhdessä.

– Terhokerhoissa leikitään, pelataan, askarrellaan, retkeillään, luetaan, lauletaan tai ollaan vaan yhdessä.

– Taustalla Koko Suomi leikkii -hanke, jonka  tavoitteena on perustaa vuoden 2016 loppuun mennessä  Terhokerho jokaiseen Suomen kuntaan. Hanketta toteuttaa Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Suomen Punainen Risti, ja sitä rahoittaa Suomen Kulttuurirahasto.

– Kymmenen leikkilähettiä ympäri Suomen auttavat MLL:n ja SPR:n paikallisosastoja ja -yhdistyksiä käynnistämään Terhokerhoja.

– Pälkäneellä Terhokerho aloitti viime keväänä. Kuluvana syksynä kerho kokoontuu joka toisena sunnuntaina Kostiakodilla.

– Luopioisten Terhokerhon toiminta alkoi elokuussa. Kerho kokoontuu syksyn ajan kerran kuukaudessa. Keväälle suunnitelmissa on muutama isompi tapahtuma kuukausikokoontumisten sijaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?