Museoissako Kangasalan tulevaisuus?

Kangasalla on nyt satsattu reilusti sekä museoihin että kulttuuriin ja niihin on päätetty jatkossakin käyttää huomattavia summia rahaa vuosittain. Onhan Kangasala uuden kuntastrategiansakin mukaan nimetty kesäpäivän kulttuurikunnaksi. Samaan aikaan kunnan peruspalveluista myös opetuksesta säästetään ja opetusryhmät kasvavat.

Kunnan taloustilanteen vaikutukset näkyvät kaikkialla, mutta nyt on pohja lapsista ja nuorista säästämisestä mielestämme saavutettu. Emmekö ole oppineet mitään 90-luvun lamasta ja silloin tehtyjen niin sanottujen säästöjen vaikutuksista? Esimerkiksi Kautialan koulusta on jo vähennetty henkilökuntaa. Kyläläiset haluavat kuitenkin helpottaa oppilaiden ja opettajien arkea olemalla vuorollaan koululla avustajana. Lisäksi vanhempainyhdistys ostaa koululle välineitä, soittimia ja perustarvikkeita, kuten liimaa. Vanhempainyhdistys on muun muassa raivannut ja hoitanut yhdessä muiden yhdistysten kanssa koulun piha-aluetta.

Vaikka nyt yli 125-vuotias koulu lakkaisi olemasta, niin lapset eivät täältä katoa minnekään. Täällä on koulu ja lapset, joten mistä todellinen säästö koulun sulkemisesta syntyy, jos lapsia kuljetetaan taksilla kauemmaksi? Investointeihin ei tällä hetkellä ole varaa, joten jo olemassa olevia resursseja kannattaa hyödyntää. Kautialan koulua on kunnostettu menneiden vuosien aikana. Esimerkiksi kaikissa luokissa on ilmastointi ja eskareilla on oma luokka, eikä remontin tarpeita rehtorin mukaan lähitulevaisuudessa ole.

Ehdotammekin koulunsa aloittavien kohdalla oppilasalueiden tarkastamista. Toisissa kouluissa on ahtaampaa kuin toisissa, joten pienillä muutoksilla on mahdollista ohjata oppilaita läheisiin kouluihin. Suoraman koulun alueen rajavyöhykkeeltä voitaisiin mennä Kirkkoharjulle ja vastaavasti Kirkkoharjulta Huutijärvelle, josta puolestaan osa ohjattaisiin Kautialaan ja Raikkuun.

Vaikka Kautiala vaikuttaa keskustasta katsoen kaukaiselta, on matkaa Tampereelle puoli tuntia ja lähimmälle rautatieasemalle vain 15 minuuttia. Kautialassa on nuorekas kyläyhteisö sekä useita aktiivisia yhdistyksiä. Koulun oppilasmäärät pysyvät samoina lähivuodet ja kyläkaava tuo veroa maksavia kuntalaisia kyläkeskukseen. Kunnioitettavasta iästään huolimatta koulumme on edelleen notkea ja ajan hermolla. Kautiala on yksi Joustava koulupäivä-hankkeen pilottikouluja ja toteuttanut sitä kylän yhdistysten myötävaikutuksella.

Kautialan koulu on todellinen kylän oma kulttuuritalo. Suurin osa toiminnasta on kyläläisten itsensä järjestämään ja kustantamaa. Tarjolla on harrastustoimintaa kaikenikäisille viikon jokaisena päivänä yhteistyössä kylän eri yhdistysten kanssa. On muskari vauvoille, kansalaisopiston tuunauspaja, jumppa, konsertteja, kölvien höntsykerho, lasten päiväleiri ja kulttuuriviikko sekä suoraan koulupäivän päätteeksi koululaisille tanssi-, pallo- ja sirkuskerhoja. Koululla on myös ollut jo kolmen vuoden ajan Pirkanmaan Musiikkiopiston soittotunteja. Nyt tätä ainoaa kunnan tarjoamaa palvelua ollaan lopettamassa ja samalla ollaan viemässä paljon muutakin kuin koulu.

Rakennus on meille terveyttä ylläpitävä urheilukeskus, nuorille tai äideille ja vauvoille kohtauspaikka, kaiken ikäisten kulttuurisali, koululaisten harrastuspaikka, yhdistysten kokouspaikka ja niin edelleen.

Me kyläläiset ja tämän alueen yhdistykset olemme jo paljon tehneet koulun eteen ja olemme valmiina tekemään jatkossakin, jotta kylän sydän saa jatkaa sykkimistään. Mielestämme Kangasalan tulevaisuus ei ole museoissa, vaan lapsissa, nuorissa, koulutuksessa sekä elinvoimaisissa ja monimuotoisissa yhteisöissä asuinpaikasta riippumatta.

 

Kautialan koulun vanhempainyhdistys ry

Raudanmaan Maatiaisnaiset ry

Raudanmaan Nuorisoseura ry