Nikamia löysäämään

Kangasalan Lepokodin blinitalkoissa taannoin kelpo emäntä näytti pahoin turvonneita, sinertäviä käsiään ja sormiaan kertoen syyn olevan kuluneessa ja kipeässä kaularangassaan. Itselläni oli vuosia sitten nukahtamistakin vaikeuttanutta, jatkuvaa, pientä tuskaa niskan tienoilla. Röntgenlääkäri totes neljännen ja viidennen kaulanikaman välisen hermoaukon ahtauman. Arvelin nikamien löysäämisen helpottavan. Joku asiantuntija olj sammoo mieltä.

Nukkuessa nikamien löysääminen onnistuu niskamutkaa suuremmalla, pitkän, halkaistun lieriön muotoisella, sopivan pehmoisella tyynyllä, mikä tuottaa kaularankaan vähäisen, lähes jatkuvan venytyksen. Sain pysyvän avun mulle sopivasta tyynystä. Nuo kivut ovat enää vain himmeä muisto.

Muutoinkin meidän, apinain sukulaisten on aihetta – paremmin voidaksemme – joka päivä selkäruotoakin venyttää, nikamia ja välilevyjä löysäellä, selän lukuisia, monenkokoisia lihaksia rentoutella. Onko sulla kotonas, harrastuksissas, työmaallas tai lähipuun vankassa oksassa aina saatavilla kunnon roikkumispaikka? Ja käytätkö sitä päivittäin?

Mikko Kiio

Mäntyveräjä