Supersunnuntai

Ihmisillä on erilaisia vastuita ja velvollisuuksia – ja niiden vastapainoksi etuoikeuksia. Ensi sunnuntaina ne lyövät veljellisesti kättä, kun sunnuntaille osuvat isänpäivä ja seurakuntavaalien äänestyspäivä.

Sekä äänestämiseen että isänä olemiseen liittyy niin velvollisuuksia kuin etuoikeuksiakin. Äänestämisen moni kokee velvollisuudekseen, ja usein unohtuukin käsite äänioikeudesta – mahdollisuudesta vaikuttaa, mikä osaltaan on niitä etuoikeuksia. Isyyden velvollisuudet ovat useimmille meistä tuttuja ilman omakohtaisia kokemuksiakin, ja lähes jokainen vanhemmista tietää myös ne pienet ja suuret etuoikeudet, joita vanhemmuus tuo mukanaan.

Isän ei tarvitse ammentaa kaikkia oppeja vanhemmuuden teorioiden kirjoista. ”Suuri voima tuo suuren vastuun” ja ”Mitä hyötyä on suuresta voimasta, jos sitä ei käytä hyvään?” ovat tuttuja lausahduksia jokaiselle supersankarisarjakuvia ja -elokuvia seuranneelle. Niihin kiteytyneillä opeilla pääsee jo yllättävän pitkälle, ilman että isä on itse mikään supermies.

Äänestämäänkin lähtö vaatii periaatteessa vain päätöksen – vaikka esimerkiksi kuhmalahtelaisia helpottaisi myös se, että vaalipäivän äänestyspaikka sijaitsisi lähempänä kuin kymmenien kilometrien päässä.