Pyörällä halki lumen ja jään Tampereen yössä

Tampere Yö-rogaingissa oli mahdollisuus suunnistaa niin Kangasalan korvessa kuin Tampereen ydinkeskustassakin. Kuhmalahden Kisan joukkue valloitti Mansen keskustan aamuyöllä.

Yö oli synkkä mutta ei myrskyisä, kun Kuhmalahden Kisan joukkue viritteli otsalamput ja karttatelineet paikoilleen ja varustautui ottamaan haltuun uuden kilpailumuodon suunnistuksen parissa.

Tampereella viime lauantaina kilpailtu Tampere Yö-rogaining keräsi paikalle yli 300 pyöräilijää ja tossusankaria etsimään kaupungin ja naapurikuntien alueelle levitettyjä rasteja.

Pyöräsarjaan osallistunut Kisan joukkue Juha Hokka, Juho Höysniemi, Sakari Hinkkala ja Tiina Keino lähti flunssaisena ja vähän puolikuntoisena matkaan. Siksi reittivalinnoissa otettiinkin huomioon se mahdollisuus, että joku jäsenistä joutuisi jättämään leikin kesken jossain vaiheessa yötä. Reittisuunnittelussa päätettiin toteuttaa kahden lenkin taktiikkaa, jolloin puolivälissä kilpailuaikaa olisi mahdollista poiketa kisakeskuksessa täydentämässä eväsreppuja tai vaihtamassa kuivaa vaatetta päälle.

Talvi yllätti osallistujat

Ensimmäinen lenkki suuntautui Kangasalan maastoihin, joissa joukkueella oli pienoinen kotikenttäetu. Kesäisin alueen laaja polku- ja kävelytieverkosto on tullut  tutuksi niin lenkkeillen kuin maastopyörän selässäkin.

Toinen lenkki päätettiin tehdä Kalevan kautta Tampereen ydinkeskustaan ja sieltä Kaukajärven kautta takaisin Leinolassa sijainneeseen kisakeskukseen.

Edellisenä yönä ja vielä perjantaina päivälläkin maahan satanut paksu lumikerros ja varsin talviset olosuhteet tekivät kilpailusta odotettua haastavamman. Kangasalan polut ja maastourat olivat paksun lumikerroksen peitossa ja eteneminen olisi ollut huomattavasti helpompaa suksilla kuin polkupyörällä. Muutaman Kirkkoharjussa sijainneen rastin hakemisen ja Kirkkojärven rantapolulla rypemisen jälkeen Kisan joukkueen reitti johti onneksi aurattuja mutta liukkaita teitä pitkin muun muassa Liuksialan kappelille ja Liutun rantatörmälle.

 

Tammerkosken sillalla tavattiin tuttuja

Kisakeskuksessa pysähtymiseen mennessä kilometrejä oli kertynyt 35 ja rasteja oli haettu kymmenen. Aikaa kello 22 startanneesta kisasta oli kulutettu neljä tuntia, eli puolet sallitusta kilpailuajasta.

Pikaisen evästauon jälkeen suunta otettiin kohti varsinaista kaupunkisuunnistusta ja Tampereen keskustaa. Matkalla keskustaan haettiin muutama rasti ennen taukoa Kalevassa olevalla huoltoasemalla. Siellä suoritettiin onnistunut energiatankkaus kerroshampurilaisten äärellä.

Keskustasta päätettiin hakea kaikki mielenkiintoisilla paikoilla sijainneet rastit. Niinpä joukkueelle tulivat tutuksi niin Tampere-talo, Kalevan kirkko kuin Tammerkosken ylittävät sillatkin.

Keskustassa Kuhmalahden Kisan joukkue törmäsi myös tuttuihin, sillä kangasalalaisen Jukka-Pekka Lätin kipparoima joukkue hölkötteli yhdellä siltarastilla vastaan. Lenkkarisarjaan osallistuneella kolmikolla oli kertynyt siihen mennessä juoksukilometrejä jo maratonin verran, ja tarkoituksena oli taittaa matkaa vielä reilut kymmenen kilometriä.

 

Uusi tapa kokea Tampere

Kuhmalahden Kisan joukkue leimasi maalissa vähän ennen virallisen kilpailuajan päättymistä, eli hiukan ennen kuutta aamulla. Takana oli 26 haettua rastipistettä, joista joukkueelle kertyi yhteensä 156 pistettä. Pyöräiltyjä kilometrejä nelikon yöhön sisältyi reilut 70.

Kisakeskuksessa nautitun aamiaisen jälkeen olikin hyvä suunnata kotiin kuittaamaan yön aikana kertynyttä univelkaa. Haastavasta talvikelistä huolimatta joukkue selviytyi reissusta ilman isompia haavereita, vaikka kaatumisilta ei ihan kokonaan vältyttykään.

Uusi kisamuoto teki sen verran suuren vaikutuksen kisalaisiin, että tulevaisuudessa tämän tyyppisiä kilpailuja on tarkoitus kiertää lisää. Tampere Yö-rogaining oli seikkailu mukavan kotoisissa maastoissa, joihin yöllinen tutustuminen pyörän selässä antoi ihan uuden vivahteen.