Naiset puuttuvat mutta näkyvät

Pälkäne ja Kangasala uivat vastavirtaan seurakuntavaalien äänestysaktiivisuudessa. Pälkäneellä äänestysprosentti nousi Pirkanmaan kärkilukemiin ja Kangasala jatkoi johdonmukaista kahden prosenttiyksikön harppailuaan. Valtakunnallista linjaa noudattaen molempien seurakuntien kirkkovaltuustojen kokoonpanoista vaihtuu noin puolet. Keski-iältään kirkkovaltuustot ovat Pälkäneellä ja Kangasalla valtakunnan keskiarvoja useita vuosia nuorempia.

Nuorten äänestysinnokkuudessa Pälkäne oli omaa luokkaansa, vaikka aivan viime vaalien tulokseen – lähes joka neljäs alle 18-vuotias kävi äänestämässä – ei yllettykään. Kangasalla äänensä antoi koko kunnassa vain nelisenkymmentä alle 18-vuotiasta.

Varsinaisissa luottamushenkilövalinnoissa nuoren määritelmä muuttuu ja tilanne kääntyy toisin päin. Alle 30-vuotiaita valtuutettuja mahtui Pälkäneellä valtuustoon vain yksi, kun Kangasalla heitä on 33 valtuutetun joukossa kolme. Valtakunnallinen keskiarvo – alle 30-vuotiaita valtuutettuja kaikkiaan noin seitsemän prosenttia kaikista valtuutetuista – saavutetaan Sydän-Hämeessä tilastollisella yhteistyöllä: Pälkäneellä jäädään viiteen prosenttiin, mutta Kangasalla päästään yhdeksään prosenttiin.

Sen sijaan edes yhteistyöllä ei päästä kirkkovaltuustojen naiskeskiarvoon. Kirkon tiedotuskeskuksen mukaan valituista luottamushenkilöistä enemmistö, 55 prosenttia, oli naisia. Pälkäneellä naisten osuus läpipäässeistä oli 42 prosenttia ja Kangasalla 39 prosenttia. Molemmissa kirkkovaltuustoissa aloittaa tammikuussa yksi nainen vähemmän kuin vuoden 2011 alussa nykyisten valtuustojen kokoontuessa ensi kertaa.

Tälläkin asialla on kääntöpuolensa: naiset olivat huomattavasti edellisvaaleja paremmin edustettuina suurimpien äänimäärien vertailussa. Pälkäneellä viiden eniten ääniä keränneen joukkoon mahtui vuoden 2010 tapaan kaksi naista. Luopioisten kappeliseurakunnan alueella naisia oli viiden äänestetyimmän valtuutetun joukossa tällä kertaa kaksi ja Kangasalla jopa kolme – molemmissa vain yksi nainen ylsi viime vaaleissa viiden suurimman ääniharavan joukkoon.