Tutkimusten tutkimus

Viidelläkymmenellä postitusalueella ei yhteiskunnan rahoittaman tutkimuksen mukaan ole yhtään tohtoria eikä edes maisteria. Niillä alueilla, joilla tohtoreita ja maistereita on, tutkimuksen mukaan koulutustaso on korkeampi kuin noilla tyhjillä alueilla. Tämä lehden lukijat kuuluvat jälkimmäiseen ryhmään.

Yleisradio tarjoaa nyt mahdollisuutta seurata, mitkä ovat nuo hyvät ja huonot alueet. Samalla selviää naapurisi tulotaso.

Pitäisi myös tutkia, millä alueilla asuu kirvesmiehiä, putkimiehiä, sähkömiehiä, auton korjaajia ja kaivon katsojia. Veikkaanpa, ennen kuin joku tutkimuslaitos kerkiää, että niiltä alueilta, joilla on tohtoreita ja maistereita, elämällä välttämättömät ammatit puuttuvat.

 

Ruotsista oppia hakeneen tohtori Juhana Vartiaisen johtamassa Valtion tutkimuskeskuksessa (VATT) selvitetään erityisesti taloudellista tulevaisuutta. Siihen tarvitaan puolisensataa maisteria tai tohtoria. VATT pitää yhteyttä Pariisin OECD:n kanssa. Sinne siirtyi ainakin tulkin tehtäviin heti alkuun pystyvä entinen pääministeri Mari Kiviniemi.

Tärkeää tutkimuksen rintamalla ei ole tietää, ovatko tutkimustulokset ja ennusteet oikeita tai vääriä, sillä ei kukaan niitä enää seuraavana vuonna muista. Mielenkiintoisinta on verrata tutkimustuloksia ennustushetkellä keskenään.

Kun asiakas valitsee juustoja kaupan hyllystä, hänen pitäisi uskoa joko Pellervoon, Suomen Pankkiin, Nordeaan. Osuuspankkiin, VATTIIN tai Taloustutkimukseen. Jos niistä jollakin kasvuennuste seuraavalle vuodelle on optimistinen +0.3 % ja hän on tottunut siihen luottamaan, hän voi hyvin ottaa viiden euron kimpaleen appenzelleriä. Jos hänelle tutumpi tutkimuslaitos povaa nollakasvua, viisainta on tarttua neljän euron oltermanniin ilman siivutusta.

 

Veronmaksajat maksavat näistä tutkimuksista kymmeniä miljoonia, joten olisi tyhmää olla niihin uskomatta. Esimerkiksi juuri tarkistettu tieto vahvistaa, että naisen euro on 83 senttiä ja miehen tasan euro. Sama tutkimus huomasi, että naiset joutuvat olemaan sivussa työelämästä ja ilman merkittävää ansiotuloa saattaessaan lapsia maailmaan. Miehet paiskivat tuon euronsa eteen tuona aikana jopa ylitöitä ja niin myös eläkettä kertyy.

Palkansaajien tutkimuslaitos on sitä mieltä, että naisia kohdellaan miehiä huonommin työpaikoilla. Tästä kertoo äskeinen menestysteos ”Keitäs tyttö kahvia”. Avoimesti ja nöyrästi on tunnustettava, että tuollainen eriarvoistuminen on vallinnut myös meidän perheessämme vuosikymmeniä, eikä loppua ole ihan vielä näkyvissä.

Kun Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ehdotti virkamiesten määrän vähentämistä pitkällä aikavälillä, ensimmäisen kerran ay-liikkeestä ilmoitettiin, että virkamiehiä ovat erityisesti sairaanhoitajat.  Se on askel oikeaan suuntaan. Pian miestenkin euro on 83 senttiä.

Sellaista tutkimustulosta on kuitenkin turha odottaa, jossa kerrottaisiin, että tutkijoita on puolet liikaa.