Meikatessa ei ole oikeaa tai väärää

Apteekin työntekijä Katariina Kirmula istahti Jenny Gothonin meikkauspisteelle.

Jos haluaa pelata varman päälle pikkujouluissa, valitsee meikin sävyiksi harmahtavaa tai tummaa.

– Nämä sävyt sopivat asuun kuin asuun, meikkaaja-maskeeraaja Jenny Gothoni tietää.

– Myös ruskehtavat sävyt ovat aina varma valinta – ne toimivat suomalaisilla hyvin. Tänä syksynä trendinä on esimerkiksi lilan ja vihreän sävyt, mutta moni saattaa pitää niitä turhan erikoisina tai räväkkinä. Rohkeasti kokeilemalla löytää itselleen parhaiten sopivat värisävyt, kauneusalan ammattilainen lisää.

Gothoni muistuttaa, ettei meikatessa ole oikeaa tai väärää. Meikki on hyvä silloin, kun se tuntuu itselle sopivalta ja luontevalta. Meikkaamista voi kuitenkin helpottaa muutamalla yksinkertaisella niksillä. Jos haluaa korostaa luomivärillä sinisiä silmiä, korostusvärinä toimii sinisen vastaväri kupari. Vihreitä silmiä korostettaessa värisävynä voi käyttää vaaleanpunaista. Ruskeita silmiä taas voi korostaa melkeinpä värillä kuin värillä.

– Luonnollista ja hillitympää ilmettä silmiin saa käyttämällä silmänvärin mukaisia sukulaisvärejä: sinisille silmille sinertäviä ja harmaan sävyjä, vihreille vihertäviä sävyjä ja ruskeille rusehtavia, Gothoni luettelee.

Kannattaa myös pitää mielessä, että jos korostaa voimakkaasti silmiä, voi olla viisasta jättää huulet vähemmälle ja päinvastoin.

– Sekä huulia että silmiä voimakkaasti meikatessa voi sortua helposti liioitteluun, Gothoni mainitsee.

Ammattimaista otetta meikin tekoon saa sillä, että muistaa häivyttää ja pehmentää esimerkiksi poskipunan rajat. Häivyttämiseen ja pehmentämiseen käytettävä suti kiinnittää samalla poskipunan kiinni meikkipohjaan. Lopputuloksena meikki näyttää luonnolliselta.

– Jos rajaa silmiä, rajauksen päälle olisi hyvä käyttää vielä puuteria, joko läpinäkyvää tai puuterimaista luomiväriä. Näin meikki kestää paremmin, Gothoni vinkkaa.

 

Iho joutuu Suomessa koville

Hyvä pohjustus on kaiken ehostamisen perusta. Gothoni huomauttaa, että Suomen sääolot ovat sellaiset, että iho tarvitsee päivittäin jonkinlaisen suojan. Iho joutuu talviaikaan pakkasten takia kovalle rasitukselle.

– Meikkivoide toimii iholle eräänlaisena vaatteena. Se antaa suojaa pakkasta ja kylmää ilmaa vastaan, hän sanoo.

Meikkivoide levitetään iholle pyörivin liikkein. Levittäminen kannattaa aloittaa sieltä, missä peittoa tarvitaan eniten. Ihostaan kannattaa pitää hyvää huolta.

– Ihon hyvinvointiin vaikuttavat huolelliset pesut, ravinto ja vitamiinien saaminen. Kannattaa vaihtaa myös tyynyliinansa tarpeeksi usein, sillä likainen tyynyliina voi näkyä ihon epäpuhtauksina. Kaikenikäisten kannattaa käyttää kasvojen iholla vähintäänkin kosteusvoidetta, Gothoni kannustaa.

Meikkaaja-maskeeraaja kehottaa pitämään meikkaustarvikkeensa puhtaina. Meikkaussienet ja –sudit tulisi pestä säännöllisesti.

– Jos ei jaksa pestä niitä ihan alvariinsa, niin kerran kuussa ne olisi kuitenkin hyvä puhdistaa. Riittää, kun meikkisienet ja -sudit pesee vedellä ja saippualla ja antaa sitten kuivua yli yön.

Naisille tavallista meikkien lainailua Gothoni mieluiten välttelisi hygieniasyistä.

– Huulipunan, -kiillon tai -voiteen mukana pääsevät leviämään esimerkiksi herpes tai karies, Gothoni muistuttaa.

Hän miettii ihmisiä muutenkin miettimään huolellisesti, millaista kosmetiikkaa huulille levittää.

– Fakta on se, että osa huulille laitettavista kauneustuotteista syödään. Mitä vähemmän tuotteessa on ylimääräisiä lisäaineita, sen parempi.

Kauneustuotteissakin kannattaa seurata parasta ennen -päiväyksiä. Nyrkkisääntö on, että esimerkiksi ripsiväri säilyy hyvänä noin puoli vuotta tuotteen avaamisen jälkeen.

 

Meikkaaminen ei katso ikää

Jenny Gothonin työn tärkein tavoite on, että asiakas tuntee itsensä kauniiksi. Itselle sopiva meikki tuo arkeen piristystä ja hyvää mieltä.

– Meikkaaminen ei katso ikää. Asiakkainani on ollut monesti vanhempia henkilöitä, jotka ovat päivitelleet iloissaan, kuinka heidänkin kasvonsa näyttävät nyt mukavan pirteiltä ja kivoilta.

Gothoni vieraili viime perjantaina Pälkäneen Apteekissa, jossa vietettiin ensimmäistä Kauneuden päivää. Meikattavia kävi päivän aikana Gothonin pisteellä mukavasti.

– Enemmänkin olisi vielä mahtunut, mutta hyvä päänavaus tämäkin oli, apteekkari Mikko Unkila totesi.

 

Toimittaja lähdössä meikattavaksi.
Toimittaja ehostuksen jälkeen. Kasvoille laitettiin meikkivoidetta ja poskipunaa, silmiin lisättiin ripsiväriä ja laitettiin luomiväriä. Huulet saivat eloa huulipunasta.