Paikallispolitiikan oppitunti

Paikallispolitiikka avautui kaikessa kauneudessaan ja karuudessaan monelle eri taholle maanantaina Kangasalla. Erityisesti tämän saivat havaita kunnan virkamiehet, kun hyvin – tai ainakin huolella – suunniteltu osoittautui kirjaimellisesti vain puoliksi tehdyksi luottamushenkilöiden päädyttyä viime metreillä siihen, ettei esitetyn talousarvion kanssa ole mahdollista elää.

Osalle luottamushenkilöistä viime hetkien varoittamattomat suunnanmuutokset tai ryhmäkurista irtaantumiset olivat vaikeita sulattaa, toiset pitävät hyvänä sitä, jos valtuutettu voi tehdä päätöksensä omin päin tai muuttaa mieltään aiemmasta. Ylimääräistä sydämentykytystä ennalta arvaamattomat tilanteet ja ryhmien keskinäisen viestinnän puute varmasti tuovat isojen kokonaisuuksien käsittelyssä niin ryhmien puheenjohtajille kuin virkamiehillekin.

Maanantaina kunnan virkamiehet saivat muistutuksen siitä, että asian suunnittelu jollakin tavalla ei välttämättä tule koskaan käytännössä toteutumaan. Pohjaesityksiä tarvitaan silti aina. Kokousta seurannut yleisö ymmärsi, että lukemattomia toisiinsa ketjuuntuvia miljoonien eurojen asioita pyöritellessä virheet ovat mahdollisia. Erehtyminen on kuitenkin inhimillistä. Kaikille kävi selväksi, että avoimuudella voi saavuttaa paljon, ja sillä voi myös saada paljon anteeksi.

Koska kyse on politiikasta, moni kuntalainen saattaa epäluuloisena kysyä, ovatko tehdyt päätökset sitä miltä näyttävät ja voiko niihin luottaa. Niin saattaa tehdä osa valtuutetuistakin. Aika kertonee vastauksen – nopeimmillaan jo alkuvuodesta.