MeNyt syntyi kyläläisten tarpeeseen

 

Sami Inkinen loi verkkopalvelun, jonka tarkoitus on tulevaisuudessa toimia koko Suomessa.

Kaikki alkoi siitä, kun Ritvalan kylän asukkaat viitisen vuotta sitten alkoivat kaivata keskitetympää tietoa alueen tapahtumista. Vuonna 2009 ei juuri Facebookin kautta viestitelty, eikä yhteisöillä ollut kotisivuja.

– Itsekin yhdistystoiminnassa mukana olleena olin miettinyt, että jokin helppo kanava yhdistysten asioista viestimiseen pitäisi keksiä, Ritvalassa asuva tekniikan tohtori Sami Inkinen sanoo.

Kyläläiset tunsivat entuudestaan Inkisen tietotekniikkataidot, ja kääntyivät ”ongelmansa” kanssa tämän puoleen.

– Otin haasteen mielelläni vastaan, ja ryhdyin pohtimaan, millainen palvelu hyödyttäisi eniten sekä kyläläisiä että yhteisöjä.

 

Kaikki toimijat samalla kartalla

Ei mennyt kauankaan, kun Sami Inkinen oli jo synnyttänyt ensimmäisen version MeNyt-verkkopalvelusta.

– Aluksi sivusto oli harrastus, jota tein koko sydämelläni. Tätä nykyä se on minulle työ, jota teen koko sydämelläni, Inkinen toteaa.

Viiden vuoden aikana sivusto kehittyi, ja vähemmän tärkeät ominaisuudet korvautuivat tärkeillä ominaisuuksilla.

Sami Inkisen mukaan tämänvuotisessa, uusimmassa versiossa korostuvat helppous ja käytettävyys.

– Minulle tärkeintä verkkopalvelua luotaessa on se, että käyttäjä kykenee hahmottamaan sivuston kokonaisuuden helposti. Tiedon on löydyttävä nopeasti, ja kaikkien toimintojen on oltava keskenään loogisia ja säännönmukaisia.

Mikä Sami Inkisen mukaan on sivuston tärkein merkitys asukkaalle, joka etsii lähialueensa aktiviteetteja?

– MeNyt-verkkosivustolla yhteisöt sijoittuvat maantieteellisesti kartalle, josta ne on helppo löytää karttaa rajaamalla.  Sivustoa käyttävän ei tarvitse entuudestaan tuntea toimijoita, vaan kaikki palvelua käyttävät toimijat löytyvät kartalta.

MeNyt-sivuston kautta kävijä siis saa yleiskuvan koko alueen tulevista ja menneistä tapahtumista sekä yhdistysten ajankohtaisista asioista.

– Yhteisöiden tapahtumatarjonta on usein yksittäisinä saarekkeina netin bittimeressä. MeNytin toimintafilosofia on koota tämä kaikki tieto yhteen paikkaan.

Palvelun kautta yhdistyksen on myös mahdollista tehdä kotisivut, joille voi ohjata päivityksiä sosiaalisesta mediasta, esimerkiksi Facebookista, ilman ylimääräistä vaivannäköä.

 

Cernin aika ja Bluetooth

Sami Inkisen ammatillisten taustojen perusteella voisi sanoa, että hän tietää, mitä tekee. Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus Cernissä hän työskenteli vuosina 1991–1995 – siis aikana, jolloin World Wide Web, eli tuttavallisemmin internet, luotiin.

– Tapasin henkilöitä, jotka kehittivät internetiä. Kukaan ei vielä tuolloin ajatellut, että internet olisi koskaan mitään muuta kuin tiedeyhteisön keskinäiseen tiedonjakoon ja dokumentointiin tarkoitettu väline, Inkinen muistelee.

Inkisen työuraan kuuluu myös 14 vuotta Nokialla tuotekehityksessä ja yksiköiden johtotehtävissä. Hän oli muun muassa neuvottelemassa ja synnyttämässä langatonta tiedonsiirtotekniikka Bluetoothia yhdessä Nokiaan, Intelin, Ericssonin, IBM:n ja Toshiban kanssa. Nokian ja Cernin lisäksi hän on  työskennellyt muun muassa teknologiajohtajana Teleca AB:llä.

Vuonna 2009 Inkinen ryhtyi  yrittäjäksi, ja hieman myöhemmin hän alkoi satsata MeNytin luomiseen.

– Tämä on aika mahtipontisesti sanottu, mutta haluan tehdä MeNytistä maailman parhaan työkalun yhteisöille. Sivusto itse ei ole päämäärä, vaan työkalu, jonka kautta yhteisöt pääsevät hankkimaan itselleen lisää näkyvyyttä.

MeNyt aloittaa Sydän-Hämeen Lehdessä, minkä jälkeen sitä laajennetaan muihin pirkanmaalaisiin paikallislehtiin.

– Tarkoitus olisi, että lopulta MeNyt toimisi koko Suomessa.

Mutta onko Sami Inkisen elämä pelkkää bittien pyörittelyä? Harrastaako hän älyn käytön ja pähkäilyn vastapainona minkäänlaista ruumiinkulttuuria?

– En kai minä maaseudulla asuisi, jos en osaisi arvostaa luontoa ja maaseudun tarjoamia liikkumismahdollisuuksia, hän naurahtaa.

Vaimon ja kolmen lapsen kanssa asuva perheen isä sanoo tarvitsevansa myös omaa aikaa. Sitä hän saa iltarasteilla, jossa hän suunnistaa omaksi ilokseen ilman kilpailuhenkeä.

– Perheen kanssa yhdessä tehtäviä asioita puolestaan ovat murtomaahiihto ja laskettelu. Toivottavasti saamme tänä vuonna lunta Suomeen, Inkinen toivoo.