Rauhankyyhky palaa sittenkin takaisin

Pentti Rantanen ottaa palkintonsa vastaan LC Pälkäneen rahastonhoitaja Martti Majurilta. LC Pälkäneen presidentti Jari Kemppainen sekä muut palkitut Eveliina Sundberg, Kaisa Urkko ja Erika Linnusmäki seuraavat.

Pälkäneen Lions Club palkitsi jälleen yhteiskoulun parhaat rauhanjulisteen laatijat.

Lions Clubin kansainvälinen rauhanjulistekilpailu houkuttelee vuosittain miljoonat nuoret eri puolilla maailmaa miettimään rauhan merkitystä ja olemusta maailmassa. Kilpailu järjestetään noin sadassa maassa, kaikissa niissä, joissa Lions Clubit toimivat.

Pälkäneellä rauhanjulisteen laativat periteisesti seitsemäsluokkalaiset. LC Pälkäneen presidentti Jari Kemppainen ja rahastonhoitaja Martti Majuri jakoivat palkinnot maanantaiaamuna koululla.

Parhaana palkittiin Eveliina Sundbergin työ, toisen palkinnon sai Kaisa Urkko ja jaetulle kolmannelle sijalle tulivat Erika Linnusmäki ja Pentti Rantanen.

– Rauhanjulistekilpailu on tarkoitettu 11–13 -vuotiaille nuorille, joten yläkoulun ensimmäisenä lukukautena lähes kaikki ovat sopivan ikäisiä. Siten myös joka ikäluokka pääsee kerran osallistumaan kilpailuun, kertoo kuvataiteen opettaja Kaija Saari.

Pälkäneen yhteiskoulussa rauhanjulisteen laatiminen on osa 7. luokan kuvataiteen kurssia, mutta itse kilpailuun osallistuminen on vapaaehtoista. Voittajatyö jatkaa matkaa piiritasolle ja siitä mahdollisesti kansalliselle ja edelleen kansainväliselle tasolle.

Rauha on ikuinen tavoite

Eveliina Sundbergin voittajatyössä rauhankyyhky levittää siipensä maapallon yli.

Jari Kemppainen muistutti puheessaan, että rauha on useimpien ihmisten suurin toive, joten sen toteuttamiseksi kannattaa ponnistella, vaikka se tuntuisi toivottomalta. Rauha on jokaisen juttu.

– Ihmiset ovat aina pyrkineet rauhaan, vaikka maailma ei tällä hetkellä siltä näytäkään, hän totesi.

Rauha tulee vastaan kaikkialla – rauhan eleet kuuluvat jopa ihmisten väliseen kohteliaisuuskulttuuriin. Kun Suomessa sanotaan: Päivää, monessa muussa kielessä tervehditään toivottamalla rauhaa.  Kättelykin on rauhan merkki, koska sillä osoitetaan, ettei kädessä ole asetta, Kemppainen selitti.

Julistekilpailun tämänkertainen teema on Rauhaa, rakkautta ja yhteisymmärrystä.

Eveliina Sundbergin voittajatyössä iso rauhankyyhky ikään kuin suojaa siivillään ja olemuksellaan maapalloa ja kahta sen pinnalla juoksevaa lasta. Kuva välittää vahvan viestin, että rauha ja onni ovat yhtä.

– Ensin minulle tuli rauhanjulisteesta mieleen sota, mutta en ryhtynytkään kehittelemään siitä mitään. Halusin tehdä jotain omaperäisempää, Eveliina kertoo.

Julisteen taakse hän kirjoitti: ”Rauhankyyhky on kuin muuttolintu, kun se palaa, kaikki ovat onnellisia”.

– Rauha puhuttelee tällä hetkellä erityisesti, koska on niin levotonta. Kun ajattelen rauhaa, ajattelen ennen kaikkea erilaisuutta ja sitä, miksi ihmiset eivät voi paremmin hyväksyä sitä. Sotien ja ristiriitojen taustallahan on usein erilaisuuden nostattamaa vihaa, hän pohtii.

Piirtäminen on ollut hänelle tärkeä harrastus pienestä asti. Seitsemännen luokan jälkeen kuvataide muuttuu koulussa vapaaehtoiseksi, mutta Eveliina on jo tehnyt päätöksensä:

– Todellakin aion jatkaa. Se on niin ihanaa!