Luopioisten kuusiperinteellä juhlavuosi

Koululaiset tungeksivat karkkeja jakavan joulupukin ympärillä.

 

Joulupukin menopeli kärsi starttaamisongelmista toritilaisuuden jälkeen.

 

Oppilaiden ja opettajien kulkue saapumassa torille.

 

Joulupukki ja kuljettaja olivat liikkeellä viehättävällä lava-autolla.

Yhteiseksi iloksi valaistusta joulukuusesta on saatu nauttia Luopioisissa jo pitkään, ensimmäisen kerran tapa otettiin käyttöön jouluksi 1954. Idean keksi sähköalan tekijä Alpo Honkanen.

–Luopioinen on tässä asiassa ollut ihan edelläkävijä, Erkki Toivari huomautti 60 vuotta vanhasta perinteestä.

Toivari puhui Luopioisten torilla lauantaina järjestetyssä joulunavauksessa, jonka yhteydessä komea kuusi sai valonsa. Luopioisten kappalaisen, Janne Veston puhe kytkeytyi sekin joulukuuseen, tarkemmin ottaen tutun laulun Joulupuu on rakennettu sanojen sisältöön.

–Minulla on vahva muisto 1970-luvulta, että silloin laulusta laulettiin vain kahta ensimmäistä säkeistöä, Vesto kertoi Kiitos sulle Jeesuksemme- säkeistön puuttumisesta.

–Pidin tuota laulua alkujaan lasten kepeänä rallattelulauluna. Mutta sitten kun opin kolmannen säkeistön, ymmärsin, että siinä kerrotaan joulun ihmeestä. Ihastuin lopulta lauluun niin, että se on minulle yksi rakkaimmista joululauluista.

Torille kokoontunut runsas yleisöjoukko lauloi kanttori Johanna Lemmetyisen ehdottamana kaikki säkeistöt Joulupuu on rakennettu -laulusta. Ennen joulunavaustilaisuutta tunnelmaa pohjustivat kirkonkylän koulun oppilaat, jotka saapuivat kulkueena opinahjostaan torille ja lauloivat samalla ainakin äidin porsaista ja puuroa täynnä olevista kattiloista.

Koululaisten ja opettajien kulkue toriyleisöllä täydennettynä jatkoi toritilaisuuden jälkeen hyödyntämään Mikkolan Navetan ja sen pihapiirin ohjelmatarjontaa.