Aitoossa kisailtiin hevostaidoissa

Janita Hietala pohtii käytännöntehtävärastin virheitä talliympäristössä. Rastituomarina Virpi Pennanen.

Kaukkalan Ratsastajien järjestämä Hevoshullu -hevostaitokilpailu kisattiin marraskuun viimeisenä lauantaina Aitoossa, Luopioisten ratsastuskeskuksessa. Paikalla oli kymmenen eri-ikäistä hevostaitojen osaajaa.

Hevostaitokilpailussa on kaksi osaa: teoriakoe ja käytännön rastit. Teoriakokeen maksimipistemäärä on 40 pistettä ja käytännön tehtävien 60 pistettä, näin ollen käytännön osaaminen painottuu kilpailussa hieman enemmän.

Hevostaidoissa on tärkeää tietää, miksi asioita tehdään, ja tämän teoriatiedon lisäksi on ehdottoman tärkeää osata toimia oikein käytännön tilanteissa. Hyvät hevostaidot kertovat osaamisesta ja hevosen kunnioituksesta.

Hevoshullun hevostaitokilpailussa osallistujat jaetaan kahteen sarjaan joko iän tai taitotason mukaan. Lauantain kilpailussa osallistujat saivat itse päättää kumpaan sarjaan kuuluvat – sen mukaan kuinka paljon haastetta itselleen halusivat. Vaikka sarjoja oli kaksi, kisa käytiin yhtenä luokkana, sillä molemmissa sarjoissa oli tarjolla yhtä paljon pisteitä.

Hevostaitokilpailun järjestäminen vaatii paljon etukäteisvalmistelua, ja kisapäivän aikana toimihenkilöt ahertavat monenlaisissa toimissa. Kisapäivään kuluu yllättävän paljon aikaa, sillä teoriakokeen tekeminen ja käytännön rastien suorittaminen ottaa aina oman aikansa.

Hevoshullun hevostaitokisan ajatuksena on, että kilpailu ei ole nopeuskilpailu, vaan kisaaja saa kaikessa rauhassa suorittaa oman tehtävänsä. Kyseessä on oppimistapahtuma, jossa kukin kehittää omia taitojaan omassa tahdissaan. Odotusajoiksi Kaukkalan Ratsastajat oli järjestänyt monenlaista ohjelmaa kuten puffetin, talutusratsastusta, kynttilämyyntiä, tuote-esittelyjä ja arpajaiset.

 

Hevoshullu-Hevostaitokisa 2014 – tulokset:

1) Janita Hietala PR-88 teoriakokeen pistemäärä 35,5 + käytännön tehtävät 54, yhteensä 89,5 pistettä 2) Kaisla Penttilä KauRat 32,5+55=87,5 3) Susanna Lindholm KauRat 28,5+55=83,5 4) Tuuni Haapsaari PR-88 36,5+45=81,5 5) Iida Rautanen PR-88 27,5+53,5=81 6) Anni Pennanen KauRat 31+49=80 7) Eerika Linnusmäki PR-88 32,5+46=78,5 8) Bettina Ahonen KauRat 24,5+48=72,5 9) Mikael Numminen KauRat 22,5+49=71,5 10) Mimosa Numminen KauRat 23+35=58 pistettä.

Teoriakokeen oikeiden vastausten läpikäymistä. Kuvassa takimmaisen Mimosa Numminen, Mikael Numminen, Anni Pennanen ja Anne Sihvonen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?