Nyt jo hyvä vaalipöhinä

Kahvi kirvoitti kielet tauollakin. Vas. Sanna Marin, Jorma Schukoff, Hanna Laine ja Raimo Kouhia.

Kangasalan Kirkonkylän Työväenyhdistyksen syyskokouksessa Antintiellä Antinpäivänä puhuneen SDP:n varapuheenjohtajan ja Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Sanna Marinin mukaan juuri nyt on aika ryhtyä vaalitöihin. Niihin tarvitaan joka ikistä puolueen jäsentä, hän kertoi.

– Meillä on oikeasti vaihtoehto, kasvun ja työn vaihtoehto, kentällä eikä puoluetoimistossa laadittua ohjelmaa kehunut Marin kertoi.

Vaaleissa menestyminen on tärkeää, koska sote on saatava maaliin muun muassa rahoitukseltaan. Mihin suuntaan talouspolitiikkaa viedään, investoidaanko teihin ja homekoulujen korjaamiseen vai kuristetaanko entisestään? Kun nyt investoidaan homekouluihin, säästetään jatkossa paljon terveydenhuollon kuluja.

– Vaaliohjelmassa perinteiset asetelmat eli työ, tasa­arvo ja turvallisuus korostuvat. Tavoitteet on saatu yhteisellä työllä puolueosastojen ja piirien puheenjohtajien tavattua työpajoissa. Lisäksi piireissä ja puolueosastoissa on pidetty omia työpajoja Vantaan työkokouksen jälkeen. Ohjelma on siis syntynyt kentältä, se on lyhyt ja siinä on valittu painopisteitä. Talouskasvu ja työ on ratkaistava, jotta saadaan ainekset hyvinvointivaltion jatkumiseen.

 

Palattu juurille

– Olemme palanneet juurillemme kunnioittamaan heikompien ja köyhempien asiaa, myös esimerkiksi yksinyrittäjien, Marin lausui.

Yrittäjyys on monen ainoa vaihtoehto saada työtä. Tukimuotoja on valikoimaksi asti, mutta varsinaista rahaakin tarvitaan. Tilanne on todella huolestuttava. Marinin mukaan pienten yrittäjien neuvonta on tärkeä konkreettinen apu, toiseksi pienyrittäjän sairauslomat ja sosiaaliturva ylipäätään.

Demareiden kannatus on käynyt pohjamudissa, orastavasti noussutkin sieltä, mutta Marin kertoi uskovansa suurimman puolueen asemaan, jopa 30 prosentin kannatukseen.

– Nyt on jo hyvä vaalipöhinä. Pitää keskittyä omaan peliimme.

Soten onnistumisessa ovat suurimmat ongelmat, keskustelussa todettiin. Ennen toista maailmansotaa ongelmat liittyivät luokkayhteiskuntaan. Nyt sellainen on taas tulossa löyhässä hirressä roikkuvien nuorten takia. Pienyrittäjät ovat myös tärkeä työelämän osa.

Sote on juuri demareille kohtalonkysymys. Marin myönsi, että kuntien asema todella muuttuu, kun niiden taloudellisesti ylivertaisen tärkeä sote-osuus jäisi pois tehtävistä.

– Jos sote saadaan maaliin, meillä on eniten voitettavaa ja päinvastoin, Marin sanoi.

 

Marjatta Pöllänen