Ääni kuntoon yhteistyöllä

Joidenkin mielestä liki ikiaikaiseen ongelmaan, Pälkäneen kirkon salin ontuvaan äänentoistoon, haetaan ratkaisua joukkovoimasta. Äänentoiston kohentamista on pohdittu – ja esitettykin – lähes säännöllisin väliajoin, mutta tuloksetta. Nyt kauniisti soivaa lopputulosta on lähdetty Pälkäneellä tavoittelemaan laajoin paikallisin voimin. Pälkäneläisten yritysten rahoittamana on valmistunut joululevy, jonka myynnistä saatavilla tuotoilla aiotaan tuoda kirkkosalin äänentoisto nykyaikaan.

Hankkeeseen päätti lähteä mukaan kaikkiaan lähes kolmekymmentä paikallista yritystä.

Varsinaisen tuotantotyön hoiti Aimo Kokkola, jonka kanssa studioon lähtivät muiden ammattimuusikoiden ohella esimerkiksi kappaleet sovittanut Tapani Puranen sekä jousisoittajia Tampereen filharmoniasta. Levyllä laulaa myös Aimo Kokkolan miniä Jenna Kokkola.

Kuusi kappaletta sisältävän levyn tuotanto vietiin läpi ripeästi; projekti polkaistiin käyntiin lokakuussa ja valmis levy jalkautui Pälkäneelle jo joulukuun alussa. Jouluyön tapahtumista, Betlehemin tähdestä, enkeleistä ja Jeesuksen seimestä kertovat kappaleet ovat Jukka Salmisen, Pirkko Arolan ja Aimo Kokkolan tekemiä. Lauluista kolmea ei ole aikaisemmin levytetty, mutta muutamia on saattanut kuulla aiemmin Kokkolan esittämänä eri tilaisuuksissa. Kappaleita tullaan kuulemaan ainakin Nuijanmäen joulujuhlassa tämän kuun puolivälissä.

Levyn nimi ”Seimen lahja” viittaa projektiväen mukaan samalla hyvän kierrättämiseen ja joulumieleen. Äänitteen tekemisen voi katsoa olevan eräänlainen yritysten kädenojennus yhdelle tärkeälle paikalliselle toimijalle eli seurakunnalle, ja levyn hankkiminen puolestaan on tälle suora tuki – ja samalla lahja monelle ihmiselle itselleen. Tuotoista ei jaeta euroja levyprojektissa mukana olleille, sillä kaikki levymyynnistä saatavat tulot ohjataan lyhentämättöminä äänentoistorahastoon seurakunnalle.

Kirkon äänentoiston kannalta erityisen hankalana on nähty voimakas kaiku, joka saattaa sekoittaa joidenkin puhujien äänen. Seurakuntalaiset etsivät penkeistä kuuluvuuden kannalta mahdollisimman hyvää paikkaa, ja suntioilla puolestaan tuhraantuu aikaa äänentoiston säätämiseen, vaikka ideaalitulosta on nykyisillä laitteilla vaikeaa saavuttaa. Osa kirkossa kävijöistä on esittänyt toiveen siitä, että kirkkosalin miksauspöydästä johtoineen voitaisiin hankkiutua eroon.

– On selvä, ettei kaikkia ongelmia nytkään ratkaista, mutta parannusta ainakin voitaisiin saada aikaan, uskoo ongelmaan itsekin niin esiintyjänä kuin seurakunnan jumalanpalvelus- ja musiikkijohtokunnan jäsenenä toistuvasti törmännyt Aimo Kokkola.

Kymmenen euron hintaista levyä aiotaan tarjota myyntiin paitsi seurakunnan tilaisuuksissa myös esimerkiksi pankkeihin ja Pälkäneen keskustan liepeillä sijaitseviin liikkeisiin, kuten Keltaiseen taloon, Löytötexiin ja Aapiskukkoon. Lisäksi ainakin Kesänmaku Laitikkalassa on lupautunut levyjen myyjäksi. Luopiosten kirkolla levyä saa Osuuspankista.

Pälkäneläisyritysten satsaus joululevyyn on tehty Pälkäneen kirkon äänentoiston uusiminen mielessä. Uuden levyn myynnistä saatavilla tuloilla halutaan kohentaa äänen kuuluvuutta kirkossa ja samalla saada myös henkilökunnan ja vapaaehtoisten työolosuhteita nykyistä paremmaksi. Levyllä kuullaan muun muassa Jenna ja Aimo Kokkolaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?