Joulupuoti palvelee aattoon saakka

Joulupuodissa myytäviä sahalahtelaisten kädentaitajien töitä esittelevät Pirjo Humpas (vasemmalla) ja Tuija Ylinen.

Sahalahden yrittäjätalossa avautui paikallisten kädentaitajien töitä myyvä joulupuoti joulukuun alussa. Kahvila Syreenin lopettamisen jäljiltä tyhjiksi jääneissä tiloissa toimiva joulupuoti palvelee asiakkaitaan arkisin ja lauantaisin vielä kolme viikkoa niin, että viimeinen aukiolopäivä on joulun aatonaatto.

Pehmeisiin paketteihin on tarjolla pipoja ja neulottuja vauvojen vaatteita, yöpaitoja ja tyynyjä, villasukkia reiluista saapassukista pitsivarsisiin kaunottariin ja Tappara-sukkiin. Kodin sisustajia ilahduttavat poppanaliinat, matot ja tiffany-työt.

Myymälän pehmeälle linjalle vastapainoa tuovat puisiin taustoihin ja jalustoihin upotetut kellot lämpömittareineen, puidenkantotelineet ja visakoivuiset kipot. Yksilöllisiä ja persoonallisia joulukortteja etsiville puodin tarjonnassa on mistä valita.

Leivonnaisiakin on tulossa. Jo nyt on tarjolla kakkuja ja piparkakkutaloja sekä paikallisen marjatilan tyrnituotteita.

Entisen Syreenin ovesta sisään astuvaa asiakasta tervehtii edelleen ilmassa leijuva kahvin tuoksu.

–Tänne voi piipahtaa vaikka vain kahvittelemaan ja juttelemaan. Maksu on vapaaehtoinen, kehottavat puodin pitäjät Pirjo Humpas ja Tuija Ylinen, jotka huolehtivat siitä, että tarjolla on samana päivänä itse valmistettuja leivonnaisia.

 

Rajaus paikallisiin

 

Ensimmäisinä aukiolopäivinä puodissa oli myynnissä töitä kolmeltatoista sahalahtelaiselta kädentaitajalta. Kauempanakin asuvat alan harrastajat olivat kiinnostuneita lähtemään mukaan.

–Kyselyitä tuli myös Kuhmalahdelta ja Kangasalta, mutta me halusimme vetää rajan paikallisiin, puodin pitäjät tarkentavat.

–Meihin voi vieläkin ottaa yhteyttä, jos jollakulla on halua lähteä mukaan. Myyntitilaa ei ole enää paljon, emmekä ota samoja tuotteita, mitä nyt on tarjolla. Mutta jos joku tarjoaa selkeästi sellaista uutta tuotetta, mitä meillä ei ole, niin sille kyllä löytyy tilaa.

Uutta ostettavaa syntyy myös myyjien hyppysissä sillä ajalla, mikä asiakaspalvelun lomaan jää.

–Tuija kutoo ja välillä askartelee. Minulla on tuossa seinän takana askartelupöytä odottamassa, kertoo Pirjo Humpas, jonka omaa erikoisalaa on korttien valmistus.

Askartelupöytä on avoin myös niille, joita viehättää koristeiden teko itse. Puodin emännät neuvovat mielellään vaihe vaiheelta, miten esimerkiksi kauniin paperitähden teko onnistuu kopiopaperista teipin ja niittien avulla.

 

Hyvä vastaanotto

 

Tuija Ylisen ideasta syntynyt kädentaitajien joulupuoti on Sahalahdella ennestään kokeilematon keino laittaa myyntiin paikallisten osaajien töitä.

–Tekijöitä on paljon, mutta ei ole ollut tällaista paikkaa tuotteiden myynnille, kunnalta tilat puodille vuokrannut kaksikko taustoittaa.

–Tässä tuotteet saavat olla esillä pidemmän aikaa. Voi käydä katsomassa, mitä on tarjolla, miettiä kotona asiaa ja tulla sitten uudestaan ostoksille.

Monissa myyjäisissä tuotteidensa kanssa kulkeneet Humpas ja Ylinen tietävät, että myös myyjien kannalta pidempiaikainen myyntipaikka toimii paremmin, kun tavaroiden edestakainen kuljettaminen jää paljon vähemmälle.

Puodin naiset ovat saaneet kuulla kävijöiltä ihastuneita kommentteja tarjonnan runsaudesta ja siitä, että Sahalahdelle on saatu oma kädentaitajien puoti. Kauppaakin on tehty.

–Heti ensimmäisenä päivänä meni lahjoiksi yöpaitoja, sukkia ja tiffany-töitä, Pirjo Humpas ja Tuija Ylinen iloitsevat innostavasta vastaanotosta.