Yhdessä tekeminen antaa voimia ja iloa elämään

 

Outi Penttilä järjestelee kattausta.

Aitoon maa- ja kotitalousseuran ja Kukkian maatalousnaisten yhteisen kurssin vetäjäksi saatiin Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten yritys- ja ruoka -asiantuntija Outi Penttilän Pirkanmaan aluetoimistosta.

Aluksi Outi Penttilä kertoi salaatteihin käytettävistä raaka-aineista, salaatinvalmistuksen työvaiheista ja tarjoilusta. Lisäksi saimme tietopaketin uudesta terveellisestä aterian lautasmallista. Salaattikurssilla pyrittiin suosimaan kotimaisia kasviksia ja tuotteita niin paljon kuin oli mahdollista. Tosin mukana oli vähän oudompiakin raaka-aineita, joita ei viljellä Suomessa. Kaikki salaatit ja niissä käytettävät juustot oli valittu sellaisista tuotteista, jotka sopivat erilaisista ruoka-allergioista kärsiville.

Pieni määrä hyvää rasvaa yhdessä salaatin kanssa voi auttaa hyödyntämään elimistöä suojaavia fytokemikaaleja. Niistä esimerkkinä tomaatin sisältämä lykopeeni, joka on antioksidantti  ja tiedämme antioksidanttien suojaavan meitä monilta sairauksilta. Siksi salaatteihin on hyvä lisätä oliivi- tai rypsiöljyä ja pähkinöitä. Tämän vuoksi valmistimme moneen salaattiin öljypohjaisen kastikkeen ja lisäsimme erilaisia pähkinöitä.

 

 Smoothie-villitys

Alkujuomaksi valmistimme vihreää lehtikaalismoothieta. Smoothie on erittäin suosittu juoma tällä hetkellä. Suomalaista nimeä tälle terveelliselle herkulle ei ole vielä keksitty. Kasvikset, hedelmät ja marjat sekoitetaan juomiksi tehosekoittimessa. Terveyden kannalta on sama, juodaanko kasvikset, marjat ja vihannekset vai syödäänkö ne.  Jos purukalusto on huonossa kunnossa, niin maukkaat smoothiet ovat aivan loistavaa ravintoa. Kovan ruuan pureskelusta ei kannata silti kokonaan luopua, koska pureskelu lisää syljen eritystä ja sylki suojaa hampaita kariesbakteereilta.

Lehtikaalismoothie

3 dl omenamehua

40g salaattipinaattia

40 g lehtikaalia

1 kurkku

3 persiljankukintoa

¼ suolaa

Sekoita ainekset tehosekoittimessa kuohkeaksi ja sileäksi smoothieksi. Tarjoa heti tai pakkaa vaikka evääksi.

Alkupalat

Alkupalasalaateiksi teimme Mien Pla –Thaimaalaista savukalasalaattia sekä marinoituja paprikoita ja  Manchego-juustoa.  Mien Pla-salaatin valmistimme seuraavanlaisesti. Revittyjen salaatinlehtien päälle kokosimme savusiian palat. Muut aineet kuten sitruuna, pala tuoretta inkivääriä, punasipuli ja pähkinät pilkottiin pieniksi kuutioiksi kalapalojen päälle. Tätä salaattia voi syödä käsin.

Marinoidut paprikat ja Manchego-juustoa pujotelimme coctailtikkuihin. Manchego- juusto on kotoisin Espanjasta La Manchan alueelta ja se on tehty lampaan maidosta . Maku vaihtelee kypsennysajasta riippuen.

 

Ruokaisat salaatit

Rustiikki-sinihomejuustosalaatti

Selin on Ahlmannin tilameijerin aidosta maatiaiskarjan maidosta valmistettua sinihomejuustoa . Laakean astian pohjalle asettelimme vuonankaalisalaatin lehdet ja niiden päälle kasasimme kypsät linssit, paistinpannulla ruskistetut pekonit ja leivänpalat, lohkotut viikunat ja juustonpalat. Lopuksi kaadoimme salaattikastikkeen seoksen päälle.

 

Palsternakkawaldorf

Waldorf on salaattien klassikko. Yleensä se tehdään selleristä. Tällä kertaa vaihdoimme sellerin palsternakkaan. Palsternakan kuutiot höyrytimme nopeasti ja jäähdytimme saman tien kylmässä vedessä. Kuutiot sekoitimme majoneesi- kastikkeeseen, samoin kuin omenakuutiot. Tarjoiluastiassa ruoka näytti aivan samanlaiselta kuin perunasalaatti.

 

Paahdettu bataatti-paprikasalaatti

Bataatti on makeanmakuinen suurimukulainen perunaa muistuttava viljelyskasvi. Sen viljely vaatii paljon lämpöä. Mukulan väri voi olla punainen, violetti, ruskea tai valkoinen. Kasvista voi syödä lehdet, versot ja mukulat.                                                                                                                       Bataatin ja paprikan kuutiot levitimme uunipellille ja öljy- ja mausteseoksen kaadoimme kasvisten päälle. Vihannespalat paahtuivat kypsiksi uunissa 225 asteessa. Palojen kypsyttyä ja jäähdyttyä lisäsimme niihin omenakuutiot, hienonnetun sipulin ja mozzarellan palat.

 

Mehevä punakaali-sipulisalaatti

Salaattipöytään tuo väriä tuttu punakaali. Kaalien terveellisyydestä puhutaan paljon. Punakaalin käytön väitetään estävän jopa rintasyöpää. Punaisen värin aiheuttavat antosyaanit. Keitinveteen lisätään yleensä muutama pisara sitruunamehua tai etikkaa. Näin punainen väriaine säilyy parhaiten.    Suikaloimme punakaalin ja kypsensimme suikaleet öljyssä muutaman minuutin ajan. Kuuman kaalin joukkoon sekoitimme muut salaattiainekset, punasipulin, fariinisokerin, sinapin, sitruunapippurin, suolan, seesaminsiemenet ja hunaja-omenaviinietikan.

 

Lohisalaatti nizzalaiseen tapaan

Kyseinen salaatti on erittäin ruokaisa. Leikkasimme lohiviipaleet ja ne marinoitiin. Marinoidut viipaleet levitimme uunipellille ja kypsensimme ne nopeasti uunissa 250 asteessa. Tarjoiluvadin pohjalle asettelimme ensin suikaloitua salaattia, päälle sipulirenkaita, papuja, oliiveja, basilikanlehtiä, munalohkoja  ja viimeiseksi haaleat lohiviipaleet ja renkaiksi pyöräytetyt anjovisfileet. Kastikkeen valmistimme öljystä, valkoviinietikasta, hunajasta ja valkosipulista. Myös vähän suolaa ja mustapippuria ripoteltiin joukkoon.

 

Kvinoasalaatti

Kvinoa eli kinua on eteläamerikkalainen hiilihydraattipitoinen ruokakasvi, joka on inkojen valkoista viljaa. Se ei ole heinäkasvi, mutta sen siemeniä käytetään viljan tapaan. Myös kasvin lehtiä voi syödä. Kvinoan sukulaisia ovat jauhosavikka, nokkonen, punajuuri ja pinaatti. Nykyään kvinoa kiinnostaa länsimaissa, koska se on luontaisesti gluteeniton. Kvinoan siemeniä keitimme vedessä noin 5 min. Sen jälkeen lisäsimme aurinkokuivatut tomaatit, puolitetut miniluumutomaatit, fetajuustonpalat sekä kurkku-ja paprikakuutiot.  Oliiviöljyä, mustapippuria ja vihreitä oliiveja lisäsimme seokseen ja päälle silppusimme tuoreita yrttejä.

 

Kutunjuustoa ja rosmariinihunajaa

Jälkiruuaksi  valmistimme kutunjuustopaloja. Kutunjuusto on peräisin Tuomisen tilalta Ruoveden Muroleesta. Kastikkeeksi lämmitimme vesihauteessa hunajaa, johon lisäsimme rosmariinin neulaset ja päälle asettelimme vielä vadelmia koristeeksi.

 

Juustotarjotin

Juustotarjottimelle laitetaan yleensä 3-6 erityyppistä juustoa. Valitut juustot suositellaan olevan mahdollisimman erilaisia maultaan ja ulkonäöltään. Tarjottavat juustot maistuvat parhaiten, kun ne ovat lähes huoneenlämpöisiä. Lisäkkeenä olemme tottuneet tarjoilemaan viinirypäleitä ja pientä purtavaa. Kurssilla lisäkkeet olivat viikunahilloke, päärynä, cashewpähkinät ja ruisnapit.

Ennen salaattiruokien maistamista katoimme pöydän ja ihastelimme kauniiden salaattivatien värikylläistä näkyä. Monet maut olivat uusia ja niistä oltiin montaa mieltä. Ilta salaattien ihmeellisessä maailmassa piristi harmaata syksyistä päivää. Erilaisten salaattien valmistaminen ja makujen loihtiminen toi kurssilaisille yhdessä tekemisen iloa ja voimia arkirutiineihin. ’Onneksi lähdin mukaan, vaikka vähän väsyttikin’, tuumasi tyytyväinen kurssille osallistuja.

 Marja-Terttu Töyssy-Vekuna