Kuhmalahden itsenäisyyspäivän juhlassa pohdittiin politiikkaa niin koko maailman kuin oman kylänkin näkökulmasta

”Ylläpidetään yhdessä itsenäistä Suomea”

Bioanalyytikko Katri Särkikoski tahtoo elää partioihanteiden mukaisesti. Hän haluaa kunnioittaa toisia ihmisiä, rakastaa ja suojella luontoa, olla uskollinen ja luotettava ja kehittää itseään jatkuvasti.

Ulkopoliittisesti epävarmat ajat nostettiin useamman kerran esille Kuhmalahden itsenäisyyspäivän juhlassa.

– Näinä epävarmoina aikoina meidän ei auta muuta kuin luottaa suomalaispäättäjien kykyyn luovia Suomilaiva turvalliseen satamaan, totesi sotaveteraaniyhdistyksen puheenjohtaja Esko Lahtinen.

Talouden taantuman, työttömyyden ja hyvinvointiyhteiskunnan alasajon ohella juhlassa riitti kuitenkin myös ilon aiheita. Lahtinen kiitteli päättäjiä, jotka antoivat kuhmalahtelaisille maailman parhaan joululahjan: tiedon siitä, ettei terveyskeskusta olla toistaiseksi lakkauttamassa.

 

Vastuu kuuluu itsenäisyyteen

Juhlapuhujaksi oli kutsuttu bioanalyytikko Katri Särkikoski. Särkikoski muisteli lapsuuttaan Kuhmalahdella, jossa kirjastontätien, terveyskeskuksen työntekijöiden ja bussikuskien olemassaolo kuului normaaliin arkeen.

– Ei sitä voinut edes ajatella, että jonakin päivänä heitä ei olisi, Särkikoski totesi.

Teini-ikäisenä Särkikosken arkeen kuului työskentely Vehkajärven martoissa, Kuhmalahden kunnassa ja Saarioisten tehtaalla.

– Näinä suurtyöttömyyden aikoina olen tajunnut, kuinka kiitollinen saan kaikista tekemistäni töistä olla. Ja myös siitä, että opintojen jälkeen olen saanut koulutustani vastaavaa työtä. Potilaiden kanssa työskennellessäni olen huomannut, kuinka kirjaviisautta tärkeämpää toisen ihmisen kuunteleminen ja kunnioittaminen on.

Särkikoski nosti puheessaan myös esille nykyisen poliittisen tilanteen; esimerkiksi Itä-Ukrainan tilanteen ja Suomen armeijan puolustuskyvyn.

– Pitkästä rauhan ajasta haluan koko sydämestäni kiittää veteraanejamme. Olen sitä mieltä, että itsenäisyyteen kuuluu vastuu. Meidän jokaisen tulisi kohdallamme miettiä, kuinka voisimme kehittää ja ylläpitää itsenäistä Suomea.

 

Ainutlaatuinen luonto

Juhlaesityksistä vastasivat Vivace-kuoro ja Tuija Toivio, joka lausui runoja. Eino Leinon runojen yhteishenkeä ja suvaitsevaisuutta painottavat runot olivat kuin suoraan tähän aikaan tehty. Kuhmalahtelaisen, jo edesmenneen Salmi Särkikosken Pohjolan lapsi -runossa Suomen luonto vuodenaikoineen näyttäytyi herkän kauniina ja ainutlaatuisena.

 

Itsenäisyyspäivän juhlan järjestivät yhteistyössä Kuhmalahden Sotaveteraanit ry, Kappeliseurakunta ja Kotiseutuyhdistys.

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?