Iloisesti, yhdessä

Kuhmalahtelainen Vivace-kuoro sanoo ottavansa avosylin vastaan uusia laulajia. Kuvassa Esko Lahtinen (ylhäällä vasemmalla), Jouko Särkikoski, Rauno Heikkinen, Saila Haaparanta, Monica Viitala, Tarja Sarkanen, Petra Laurila, Jessica Lehtonen, Marja Särkikoski ja Tarja Sillanpää (edessä). Kuvasta puuttuvat kuoroon kuuluvatTiina Keino ja Päivi Segerroos.

Huutajat, Valittajat, Könsikkäät, Feministikuoro Kumous, So Many Sisters.

Jo nimistä voi päätellä, että kuoroja Suomessa on joka lähtöön. Kuorolaulun suosio on näkynyt myös televisiossa, jossa viime vuosina on esitetty suuren suosion saavuttanutta Kuorosota-ohjelmaa.

Kuhmalahtelainen Vivace-kuoro liputtaa hengellisyyden puolesta, muttei julistaen tai totisen jäykästi.

Kuoron torstaisissa treeneissä ehditään laulamisen ohella nauraa, syödä suklaata, kertoa vitsejä ja kritisoida Putous-ohjelman hahmoja.

– Kyllähän jo meidän nimikin viittaa siihen, millainen kuoro me haluamme olla, Saila Haaparanta muistuttaa.

Elävästi, kevyesti, iloisesti, ei raskaasti. Sitä tarkoittaa musiikkitermi Vivace. Eläväisyyttä on esiintuotu esimerkiksi Afrikka-henkisissä messuissa, joissa Vivace on laulanut gospelia tunteikkaasti eläytyen värikkäistä kankaista tehdyt vaatteet päällä.

– Kyllä sitä suomalaiseltakin eläväinen liikehdintä ja tanssahtelu luonnistuvat, Esko Lahtinen heittää.

 

Tunteet mukaan

On saapunut joulu ja miettimään jäin,

lumessa enkelin piirretyn näin.

Mistä löydän niin kuin ennen; lapsen uskoa hiukkasen.

 

Hankeen valkoiseen lasten lailla

teen pienen lumienkelin.

Hiljaa kuiskaa se tähtitaivaalle:

Uskon vielä minäkin.

 

Vaikkakin Vivace esittää iloisia lauluja, kuuluu repertuaariin myös varsin herkkiä ja tunnelmallisia kappaleita – Pekka Simojoen Lumienkeli-kappaletta laulettaessa joku liikuttuu hetkeksi jopa kyyneliin.

– Kyllä täällä on ennenkin laulettaessa kyyneliä vieritetty. Ollaan tunteellista porukkaa, kuoronjohtaja Tarja Sillanpää sanoo hymyillen.

Vivace treenaa Kuhmalahden Pentosalilla jouluaattoa varten, jolloin kuoro esiintyy ensin kello 14 Vehkajärven kirkossa, ja kello 16 Kuhmalahden kirkossa.

Tarja Sillanpää muistuttaa, että Kauan sitten Betlehem -kappaletta lauletaan ulkona niin kauan, että viimeinenkin ehtii tulla kirkosta ulos. Mukaan saa ottaa lyhtyjä tunnelmallisuutta tuomaan.

– Entä jos joku ei vaan tule ulos kirkosta. Jos joku vaikka juuttuu penkkiin, Esko Lahtinen pohtii.

 

Terveyttä ja pitkää ikää

Rauno Heikkinen on laulanut Vivacessa neljä vuotta. Hän kuuluu myös tamperelaiseen Pirkanmiehet-ryhmään.

– Hyvin riittää aikaa molemmille kuoroille, Heikkinen vakuuttaa. – Kuorossa oleminen on yhteisöllistä, ja laulaminen rentouttaa ja vapauttaa, joten totta kai haluan jatkaa molemmissa kuoroissa.

Miehiä kuorossa on kolme. Enemmänkin saisi olla.

– Olisihan se mukavaa, jos olisi joku toinenkin tenori laulamassa kuin minä, Heikkinen sanoo.

Marja Särkikoski kertoo ”raahanneensa” miehensä Joukon mukaan kuoroon. Tosin näyttää siltä, ettei mies ensimmäisellä oven aukaisulla kuorosta ole pois lähdössä.

Tarja Sarkasta kuoroharrastuksessa motivoi gospel, ja se, ettei esitettäviksi kappaleiksi yleensä valita niitä kaikkein tunnetuimpia lauluja.

Esko Lahtinen nauttii siitä hetkestä, kun esitys on vihdoin valmis.

– Se on hyvä tunne kun laulettaessa kuulee, että nyt äänet soivat hyvin yhteen ja kaikki on harmoniassa.

Marja Särkikoskella on varsin järkevä syy olla mukana kuorossa.

– Mieheni on pitkäikäistä sukua ja minä en. Josko laulamalla eläisin yhtä pitkään hänen kanssaan, Särkikoski nauraa. Musiikin harrastamisella on myös dementiaa ehkäisevä vaikutus.

 

Päätökset tehdään yhdessä

On saapunut joulu ja luonamme on

vieras niin tuttu ja tuntematon.

Tunnen lämmön, tunnen tuulen

jäitä sieluni sulattavan.

 

Tarja Sillanpää pohtii, pitäisikö Lumienkeli laulaa keinuvan rauhallisesti vai vähän vauhdikkaammin.

– Kyllähän siinä voimaa voisi enemmänkin olla, vaikkakin toisaalta herkkyys on Lumienkelin sisin olemus, hän miettii.

Kuorolaiset saavat ottaa osaa kaikkiin pohdintoihin kappalevalinnoista lähtien, mutta viime kädessä päätökset tekee Sillanpää.

Afrikkalaisten laulujen messun ohella Vivace on esiintynyt muun muassa joulukonserteissa, pääsiäisyönmessussa ja Motoristimessussa, joka vietetään moottoripyöräkerho Rento MC:n järjestämänä ajokauden avauksena. Vuosien varrella on toteutettu myös muun muassa Tuomasmessu ja Negrospiritual-messu. Esko Lahtinen lupaa, että muunkinlaisiin laulutilaisuuksiin lähdetään mielellään.

– Teemme sellaisia keikkoja kuin tilaaja pyytää.

– Niin ja otamme myös oikein mielellämme kuoroon uusia laulajia, Marja Särkikoski lisää.